kapat

08.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'İnternetle ilgili rakamlar balon'
Turk.Net Genel Müdürü Yürekli, şu an Türkiye'de 300 bin internet kullanıcısı olduğunu söyledi

Turk.Net Genel Müdürü Ahmet Yürekli, bu fiyat seviyelerinden internet servis sağlayıcılarının para kazanmalarının mümkün olmadığını söyledi. Aylık bir abonenin maliyetinin verilen hizmete göre 13-18 dolar arasında değiştiğini söyleyen Yürekli, internet şirketlerine büyük grupların yatırım yapma nedenini şöyle açıkladı:

`Büyük gruplar ileride paraya tahvil edilecek işler için şimdiden internet şirketlerine yatırım yapıyorlar. Ancak bu fiyatlarla para kazanmak mümkün değil. Şirketlerin öncelikli amacı internet abone sayısını yükseltmek ki şu aşamada ticari getiriden daha önemli. Önümüzdeki dönemde internet kullanıcı sayısı belli bir büyüklüğe ulaştığı zaman e-ticaret gibi belli alanlardan ticari kazançlar elde etmek mümkün olacak.'

RAKAMLAR BALON
Yürekli, internet sektöründe rakamların sürekli abartıldığını belirterek 'Bugün Türkiye'de 300 bin internet kullanıcısı bulunuyor' dedi. Yürekli yıl sonunda bu rakamın 980 bin-1 milyon seviyesine çıkmasını beklediklerini söyledi. Türkiye'de internet servis sağlayıcıların açıkladıkları rakamları 'Biraz iskontolu dinlemek lazım' diye tanımlayan Yürekli şöyle konuştu:

'Türkiye'de internet çok hızlı büyüyor. Yılda büyüme hızı yaklaşık 4 kat. Türkiye'de 15 milyon telefon abonesi var. Yani ulaşabileceğiniz maksimum sayı bu. Ancak rakamlar abartıldığı için bu büyüme hızı düşük gözüküyor.'

BORSAYA GELEMİYORUZ
Yürekli, internet şirketlerinin ulusal pazara girebilmesi için 3 yıl üst üste kâr etme zorunluluğunun bulunduğunu hatırlatarak, internet şirketlerinin bu şartı yerine getirmesinin mümkün olmadığını söyledi. Yürekli, Sabancı Grubu ile ortaklık kurduklarında 28 bin aboneleri bulunduğunu, bu rakamın 45 bine çıktığını belirterek şöyle konuştu:

'Bizim için ortaklık sırasında biçilen değer 40 milyon dolardı. Sabancı Grubu 25 milyon dolarlık yatırım yaptı. En son Solomon Smith Barney 300 milyon dolarlık değer biçti. Tabii biz bunu hem çalışanlarımızla hem de bireysel yatırımcılarla paylaşmak istiyoruz.'

E-TİCARET ERKEN
Yürekli, Türkiye'nin internet konusunda ABD'nin 3 yıl gerisinde olduğunu belirterek, 'Siz eğer Türkiye'yi ABD'nin bir eyaleti gibi düşünüp ona göre projeleri hayata geçirirseniz, sonu hüsran olur' dedi. Yürekli, e-ticaret ile ilgili 2 yıldır çalıştıklarını ancak uygulamaya geçmek için uygun zamanı beklediklerini ve Turk.Net olarak uygun zamanın yıl sonu olduğunu düşündüklerini de sözlerine ekledi.

Bugünkü uygulamaların deneysel olmaktan öteye geçemeyeceğini söyleyen Yürekli öncelikle amacın kullanıcı sayısının artırmak olduğunu vurguladı. Yürekli yıl sonunda 330 bin aboneyi hedeflediklerini belirterek halen yüzde 15 olan pazar paylarını da yüzde 34'e çıkaracaklarını belirtti.

5 saat bedava internet
Turk.Net, piyasa koşullarına göre yeni fiyatlama politikasını açıkladı. Buna göre şirket, kayıt ücreti alınmadan, ilk beş saat kullanımı bedava internet hizmeti sunmaya başladı. 5 saat ile 75 saat arasında saat başına 28 cent ücret alınırken, 75 saatten fazla kullananlardan ise ücret alınmıyor.

Ayrıca Turk.Net diğer seçenekte 1 aylık 13.95, 3 aylık 39, yıllık 99 dolarlık paketler sunuyor.

WAP'ta geniş içerik
Turk.Net WAP sistemiyle cep telefonları aracılığıyla sunduğu menüde Sinema rehberinden, Ulaşıma, haberlerden, borsa bilgilerine kadar birçok konuda bilgi sağlanıyor. Turk.Net'in sunduğu hizmetler arasında günlük fal, hava durumu, WAP Rehberi de bulunuyor. Şirket cep telefonu abonelerine WAP sistemine uyumlu internet sitelerine girme imkanı tanıyor. Ayrıca mesaj panosu hizmeti sunulurken, sistemle e-postalar kontrol edilebiliyor, e-posta yollama imkanı da tanınıyor. Turk.Net ayrıca kullanıcılarına gerçekleştirilecek olan fuarların kısa tanıtımları, fuar mekanları, adres ve telefon numaralarına erişim imkanı tanıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır