kapat

08.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dünya Kupası'nı cepten izleyeceğiz
İnternette görüntü aktarımı ve televizyon hizmetlerini cep telefonuna taşıyan UMTS sistemi 2002'de Türkiye'ye gelecek

Avrupa'da UMTS teknolojisine geçiş yönünde ilk adım İngiltere'de atılıyor. UMTS alt yapısını oluşturmak için verilecek lisanslar ihale yoluyla sahiplerini bulacak. İhaleye ilgi çok büyük. 13 şirket verilecek 5 farklı lisans için kıyasıya bir mücadeleye girdiler. İngilizler'in yerli servis sunucuları British Telecom Cellnet, Vodafone, Orange ve One-2-One'ın yanısıra France Telecom, İspanyol Telefonica ve ABD'li MCI Worldcom da ihale yarışında yerlerini aldı.

İhalede British Telecom, rakibi Vodafone'nun iki teklif verme hakkının kendileri için bir dezavantaj oluşturduğu gerekçesiyle itirazda bulundu. Bilindiği gibi Vodafone şirket birleşmeleri esnasında, ihaleye katılan şirketler arasında bulunan, Orange şirketini satın almıştı. Uzmanlara göre bu iki şirketin ihaleyi kazanma ihtimali çok yüksek. British Telecom'un itirazlarının nasıl bir sonuç doğuracağı dört hafta içerisinde belli olacak.

Mobil telefonları taşınabilir internet terminali yapmayı hedefleyen WAP teknolojisinin ve bunu destekleyen cihazların yeni yeni piyasalara sürülmeye başlandığı şu günlerde, teknolojik olarak bir sonraki adım atıldı bile.

UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) adındaki bu yeni teknoloji standardının hedefi internet ve televizyon hizmetlerini mobil ortamda rahatça kullanılabilir hale getirmek. Amerikan Qualcom ve Ericsson'un liderliğinde geliştirilen projeye otuz ülkeden toplam 180 üretici firma katkıda bulundu. Geniş band teknolojisinin ön planda olacağı proje, hız ve aktarılan bilgi miktarı bakımından inanılmaz rakamlardan söz ediyor.

TÜRKİYE'NİN DURUMU
Ericsson Kablosuz İletişim Ürünler Satış Sorumlusu İsmail Polat'ın konuyla ilgili yaptığı açıklamada, UMTS lisanslarının ülkemizde ihalesinin 2001 yılı itibarı ile yapılabileceğini belirtti. Lisansların verilmesi ile birlikte gerekli altyapı çalışmalarının hızla gerçekleşeceğini düşündüklerini belirten Polat, 2002 Dünya Kupası'nda Türk Milli Takımını mobil cihazlardan izleyebileceğimizi sözlerine ekledi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır