kapat

08.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Türkiye Ortadoğu'nun Almanya'sı oldu
Balkanlar, Eski Doğu Bloku, Orta Doğu ve Afrika'dan turist olarak gelip, hizmet sektöründe çalışıyorlar

Türkiye'ye Doğu Bloku, Orta Doğu ve Afrika ülkelerinden turist olarak gelip hizmet sektöründe düşük ücretlerle çalışan kaçak işçilerin sayısı 1 milyonu aştı. İşçi federasyonlarının TOBB ve sanayi odalarıyla işbirliği yaparak ortaya çıkardığı rakam, sorunun ciddi boyutlara ulaştığını ortaya koydu. Sorun Hak-İş Araştırma Bürosu'nun raporuyla da vurgulandı. Hak-İş Başkanı Salim Uslu, denetimlerin sıklaştırılmasına yönelik önlemler alınmasını isterken, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Hüsamettin Kavi de, "Balkanlar, Orta Doğu ve Afrika'dan turist olarak gelip işçi olan bu insanlar Türk insanının hakkı olan istihdamı elinden alıyor" dedi.

RAKAM ÇOK CİDDİ
Bir zamanlar yurt dışına akın akın işçi gönderen Türkiye, bugün komşu ülkelerden hızlı göç alan ülkelerden biri oldu. Yurt dışındaki Türk işçilerinin sayısı 1 milyon 159 bin 823'e ulaşırken bunun 1 milyon 22 bin 172'si Batı Avrupa ülkelerinde toplandı. Geri kalanını da Türk Cumhuriyetleri ile Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri oluşturdu. Türkiye'de SSK'ya kayıtlı işçi sayısının 4 milyon 508 bin 529 olduğu da göz önünde bulundurulduğunda kaçak yabancı işçilerin ulaştığı rakamın ne kadar ciddi olduğu ortaya çıktı.

Kaçak yabancı işçiler Trakya ve Karadeniz Bölgesi'ndeki fabrikalarda yoğunlaşıyor. Bir sendika başkanına göre Trakya'da hangi fabrikaya girsen onlarla karşılaşılıyor. Romanya, Polonya, Moldova ve Filipinliler ağırlıklı olarak çocuk bakıcılığı ve evlerde yardımcı hizmetli olarak çalışıyorlar.

Üst gelir düzeyinden kişilerin özellikle Moldovalı dadılara yüksek ücretler verdikleri biliniyor. İnşaat işçilerinde de ağırlığı Romenler oluşturuyor. Türkiye'ye gelip de nisbeten kalifiye işlerde çalışanlar da çoğunlukla Ukraynalı. Ukraynalı ve Endonezyalılar'ın denizcilik işletmelerinde, Ruslar'ın da Doğu Karadeniz'deki çay fabrikalarında çalıştığı araştırma raporunda belirtiliyor. Afrikalılar da çoğunlukla Eminönü, Sirkeci, Nişantaşı ve Yeşilköy'de seyyar satıcılık yapıyor. Gelenler arasında karanlık işlere karışanları da Bulgarlar oluşturuyor.

NİÇİN GELİYORLAR?
YabancIlarIn Türkiye'ye ilgisinin tohumları, 1989'da Sovyet Sistemi'nin çöküşü ile atıldı. Gorbaçov'un Perestroyka ve Glasnost politikalarının yürürlüğe konmasıyla Sovyetler Birliği ve Doğu Bloku ülkeleri yavaş yavaş dışa açılmaya başladılar. Daha önce Polonya, Macaristan ve Çekoslavakya'da da yaşanan gelişmeler yaygınlaşınca Sovyetler Birliği çözüldü, bu birliği oluşturan ülkeler bağımsızlıklarını ilan etmeye başladılar. Rusya'daki çözülme Doğu Bloku'ndaki diğer halkları da cesaretlendirdi.

Romanya ve Bulgaristan'da komünist iktidarlar çöktü, en son direnen Doğu Almanya idi ve Berlin Duvarı'nın da yıkılmasıyla Doğu Bloku diye bir şey kalmadı. Blok çözüldükten sonra onun yarattığı ekonomik ilişkiler de çözüldü; kapitalist ekonomik uygulamaları gerçekleştirmeye çalışan kadrolar iktidar oldu. Yıllarca başka bir ekonomik sistemde üretip, tüketmeye alışmış toplum, yeni sisteme uyum sağlayamadı. Üretim azaldı, işsizlik arttı, açlık başgösterdi. Ve insanlar böyle bir durumda ilk yapacakları şeyi yapıp; karınlarını doyurabilecekleri başka bir ülkeye göç etmeye başladılar. Göç edilen yerlerden biri Türkiye oldu. Türkiye tercih edildi çünkü coğrafi olarak yakındı, ülkeye giriş kolaydı. Bu ülkelerden kaçanlar rahat edebilecekleri, biraz kendilerine benzeyen ve kolaylıkla aralarına karışabilecekleri bir insan topluluğunu tercih ettiler; Türkiye'ye geldiler.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır