kapat

08.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Yeni kesfedilen memeli
Binbir çeşit hayvan türünün bulunduğu Madagaskar'da ortaya çıkan yeni memeli türü "foussa" gündüzleri yeraltında gizlenip geceleri ağaç tepelerinde dolaşıyor

FOUSSA, kuyruğu ve gözleriyle kediyi, sivri kulaklarıyla köpeği andırıyor. Araştırmacılar, halk arasında Madagaskar kralı olarak adlandırılan bu ilginç hayvanı daha çok pumaya benzetiyor. Çünkü foussa yeraltındaki ininden çıkınca tıpkı pumalar gibi ağaç tepelerinde vakit geçiriyor. Ancak sadece 20 kg olan bu hayvan, pumayla da ayrı kategoriye giremiyor. Günışığını hiç sevmeyen foussa, yılda sadece 1 kere çiftleşebilmek için güneş ışığıyla temas ediyor.

DİŞİ foussa, çiftleşmek için ininden çıktığında 3 km uzaklıktan bile duyulabilen tiz çığlıklar atıyor. Bu sesi duyan erkek foussalar, dişinin bulunduğu ağacın etrafında toplanıyor. Yaşanan sıkı mücadeleden galip çıkan foussa, dişinin gözüne giriyor. Yılda bir kere günışığına çıktıkları için foussa'yı şimdiye kadar tespit edemeyen araştırmacılar, bu kez tesadüfen çiftleşme gününü yakalayıp foussaları doğal ortamlarında görüntülemeyi başardı.

DIŞ HABERLER


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır