kapat

07.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
FP'ye taviz verilmedi
Olağanüstü toplanan liderler zirvesinde, FP'nin Anayasa'nın 69. maddesinin siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıracak şekilde değiştirilmesi isteği reddedildi

ANAYASA değişikliği paketi üzerinde partiler arası uzlaşmayı hedefleyen Uyum Komisyonu'nun dün yaptığı toplantıda Anayasa'nın 69. maddesindeki değişiklik konusunda bir uzlaşma sağlayamayınca koalisyon ortakları dün gece olağanüstü zirvede bir araya geldi. Zirvede Anayasa'nın 69. maddesinde FP'nin istediği şekilde bir değişiklik yapılmasına karşı çıkıldı.

Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ve ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın yanı sıra Başbakan Yardımcıları Hüsamettin Özkan ve Cumhur Ersümer'in de katıldığı olağanüstü zirvede ortakların üzerinde uzlaştığı 3 temel nokta şöyle:

* Parti kapatmayı zorlaştıran 69. maddenin değiştirilmesine ilişkin teklif hükümetin önerdiği şekilde Meclis gündemine getirilecek. FP'nin, "Temelli kapatılan bir parti başka bir ad altında kurulamaz" hükmünün değiştirilmesi ve Siyasi Partiler Yasası'nın 96. maddesinin Anayasa'ya taşınması yönündeki önerisi kesinlikle kabul edilmeyecek. Ancak, teklif TBMM Başkanlığı'na sunuluncaya kadar FP ile bir uzlaşma ortamı doğarsa, uzlaşma metni Anayasa Komisyonu'nda pakete eklenecek.

3 MADDELİ TEK PAKET
* 5+5 formülünü içeren Anayasa'nın 101. maddesindeki değişiklik teklifi için daha önce imza toplandığından dolayı pakette yer alan diğer iki madde için ayrı ayrı imza toplanacak. Metin en kısa zamanda hazırlanarak milletvekillerinin imzasına açılacak.

* Anayasa'nın 69, 86 ve 101. maddelerindeki değişiklik teklifleri tek maddelik bir paket olmayacak ve üç maddeden oluşan bir paket halinde görüşülecek. Teklifler, Anayasa Komisyonu'nda birleştirilerek paket haline getirilecek. Ecevit, üç düzenlemenin tek madde haline getirilmesi önerisi ile Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili maddenin reddedilme riskini ortadan kaldırmayı amaçlıyordu. Ancak bu öneri, bütün partilerden tepki görmüştü. Toplantıdan sonra bir açıklama yapan Ecevit, daha önce üzerinde anlaşılan üçlü paketin aynen korunduğunu söyledi.

YILMAZ'DAN 7+3
Zirveden sonra kulislere yayılan bilgilere göre Yılmaz liderlere 7+3 önerisini iletti, ancak reddedildi. Ecevit 5+5 üzerinde bütün partilerin uzlaşmış olduğunu hatırlatarak bu aşamada 7+3'e dönülmesinin doğru olmayacağını belirtti. Bahçeli de Ecevit'in görüşünü destekleyince zirveden yine 5+5 formülü çıktı. Ancak kulislere yayılan bu bilgi, resmi ağızlar tarafından teyit edilmedi.

'Off-shore'zedelere Ecevit'ten müjde
BaŞbakan Ecevit 'off-shore'zede olarak bilinen kıyı bankacılığı mağdurlarına bir müjde verdi. Ecevit, liderler zirvesinde çıkışta, kıyı bankacılığı mağdurları için yasa tasarısı hazırlandığını açıkladı. Ecevit, "Yurttaşlarımızı rahatlatıcı bir haber vermek istiyorum: Bu konuda bir yasa tasarısı hazırlanıyor. Kıyı bankazedeleri mağdur olmaktan kurtulacaklar" dedi. Geçen yıl 5 bankaya el konulması üzerine bu bankalarda off- shore hesabı olanlar zor durumda kalmıştı.

Pazarlık bayrama kaldı
Anayasa değişikliğine ilişkin üçlü pakette anlaşmazlık 69. maddede düğümlendi. Koalisyonu oluşturan 3 parti FP'ye bu konuda taviz vermemekte kararlı. Nitekim 3 partinin lideri paketi daha önce benimsedikleri gibi Meclis'e sevk edilmesini kararlaştırdı. FP ise Anayasa'nın 69'uncu maddesinin 7'nci fıkrasının değişmesini istiyor. Maddenin tamamen kaldırılması yönünde bir istekleri kesinlikle yok.

FP'nin tezi şu: Koalisyon ortakları 69'uncu maddenin 6'ncı fıkrasını, yani bir siyasi partinin bölücü ya da laiklik karşıtı hareketlerin odağı haline geldiğinin saptanması halini Siyasi Partiler Yasası'nın 103'üncü maddesiyle uyumlu hale getirme kararı aldılar. 69'uncu maddenin 8'inci fıkrası da bir siyasi partinin kapıtılmasına neden olan kişilere yönelik siyasi yasakları düzenliyor. Bu fıkra da Siyasi Partiler Yasası'nın 95'inci maddesiyle uyumlu. FP, bu tez doğrultusunda 69'uncu maddenin 7'nci fıkrasının da Siyasi Partiler Yasası'yla uyumlu hale getirilmesini istiyor. 7'nci fıkraya göre "Bir siyasi parti temelli kapatılan bir siyasi partinin devamı olması" mümkün değil. FP "Bu fıkra muallak. Belirsizlik var" görüşünde. Siyasi Partiler Yasası'nın 96'ncı maddesinde ise bu konuda düzenleme var. Maddeye göre, bir siyasi parti kapatılan bir siyasi partinin amblemini, rozetlerini, flamalarının kullanamıyor. Bu maddenin aynen Anayasa'ya taşınmasını isteyen FP, bu yolla belirsizliğin kalkacağını savunuyor.

FP BUNU NEDEN İSTİYOR?
Çünkü, FP hakkındaki kapatma davası halen sürüyor. Davanın en önemli gerekçesi FP'nin kapatılan RP'nin devamı olduğu iddiası. İddianamenin en önemli kanıtı da FP Milletvekili Yasin Hatipoğlu'nun kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan ile yaptığı telefon konuşması. Bu bantlar şu anda FP'nin en büyük kabusu. Anayasa'nın 96'ncı maddesinin 6'ncı fıkrası değişse bile 7'nci fıkradan kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan FP, pazarlık kozunu elinde bulundurduğu için bu fıkraya açıklık getirilmesini, dolayısıyla kapatma davasında avantajlı konuma geçmeyi planlıyor.

FP "69'uncu maddede istediğimiz değişiklik yapılmazsa, 101'inci maddeye yani 5+5'e destek vermeyiz" deyince zirve toplandı. FP ile pazarlığa yanaşılmaması ve Anayasa değişikliği teklifinin aynen Meclis'e sunulması kararlaştırıldı. Böylece Anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri bayram sonrasına kaldı.

Dün gece itibariyle Köşk'e yakın kaynakların görüşü ise şöyle: "Şu anda point of no return (geri dönülmez nokta) durumundayız. Hükümet, kamuoyunda, iç ve dış piyasalarda büyük bir beklenti yarattı. Geri adım hükümeti zora sokar. İki hareket noktaları var: Ya FP maximalist (ne koparırsam kardır) hareket ediyor deyip riski göze alacaklar. Yani FP'nin, 6'ncı fıkradan vazgeçemeyip, 7'nci fıkradaki değişiklikten geri adım atıp teklifin tümüne kabul oyu vereceğini öngörecekler. Ya da, FP'nin istediklerini verip bu işi çözecekler. Ama esas olan sorunun çözülmesi. Çünkü hükümet kendini bu işe bağladı."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır