kapat

07.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Dizi film polemiği
Adalet Bakanı Türk: "Mafya dizileri devleti, yargıyı hiçe sayıyor. Yasaklanmalı."
Yargıtay Başkanı Selçuk: "Hayır, sorunlara parmak basıp, devleti göreve çağırıyorlar!"

ADALET Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün talimatıyla harekete geçen Bakırköy Başsavcılığı, başrolünü Kenan İmirzalıoğlu'nun oynadığı "Deli Yürek" (Show TV), Şişli Başsavcılığı ise Kenan Kalav ve Ali Şan'ın oynadığı "Kurt Kapanı" (TGRT) adlı diziler hakkında inceleme başlattı. Bu gelişme Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ile Yargıtay Başkanı Sami Selçuk'u karşı karşıya getirdi.

Bakan Türk'ün tezi RTÜK'a yakın: "Haksızlığa uğradığını ileri süren kişiler hukuk devletinde haklarını yargı yoluyla arar. Kişi, yargıya başvurmak yerine, kendi hakkını kendisi aramaya kalkarsa, kamu düzeni bozulur. Yargıyı güçlendirmek sadece devletin değil medyanın da görevidir. Medya eleştiri sınırlarını aşıp yasadışı yolları özendiren bir tutum izlenirse, bunu onaylamak söz konusu olamaz."

Yargıtay Başkanı Selçuk ise demokratik tavrını sürdürüyor: "Bu tür diziler, sistemin aksayan yanlarını ortaya çıkarmaları yönünden faydalıdır. Medya eleştiri hakkını kullanıyor ve devleti yönetenleri uyarıyor. Devlet rahatsızlık duymak yerine mesajı almalı ve kendisine çeki düzen vermeli. Diziler gerçek hayatı yansıtıyor. Dizilerdeki kahramanlar ise, mağdur insanların ihtiyaç duydukları çağdaş Robin Hood'ları canlandırıyor. Miroğlu'nu da bu çerçevede değerlendiriyorum."

AÜ'den İletişim bilimci Prof. Dr. Korkmaz Alemdar dizileri şöyle yorumluyor: "Medya değişen dünya ve Türkiye koşullarına hemen uyum sağlıyor. Devlet ise bu uyumu sağlayamadı. Sorunlara hızlı ve doğru yanıt üretemedi. Dizilere sinirlenmek yerine, yargıyı etkin kılmak için ivedi önlemler alınması gerekiyor."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır