kapat

07.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Pakistan'la Müserref krizi
Pakistan'da yönetimi ele geçiren darbeci Müşerref, ısrarla Ecevit'i ülkesine davet ediyor. Teklife ne "evet" ne de "hayır" diyebilen Ecevit zor durumda

Başbakan Bülent Ecevit'in bu ayın sonunda gerçekleştireceği Hindistan ziyareti, bu ülkenin ezeli rakibi Pakistan'ı harekete geçirdi. Pakistan'ın darbeci Generali Pervez Müşerref, Hintli meslektaşı Ahal Bihari Vajpayee'nin ardından Başbakan Bülent Ecevit'i ülkesine davet etti. Ankara ise henüz davete yanıt vermedi.

Davet, geçen hafta başında Pakistan'ın Ankara Büyükelçisi Karamatullah Khan-Ghori aracılığıyla Dışişleri Bakanlığı nezdinde yapıldı. Büyükelçi Khan-Ghori, Türkiye'den Pakistan'a 1996 yılından bu yana ziyaret yapılmadığını hatırlattı ve "Pervez Bey, Sayın Ecevit'i ülkemizde görmek istiyor" dedi. Pakistan'ın davetine sıcak bakmayan Türkiye, iki arada bir derede kalmış durumda. Bir yandan "ziyaretle, dünya kamuoyu önünde iyi bir izlenim yaratmayız" endişesi, diğer yandan Türkiye ile Pakistan arasındaki "dost ve kardeş" ilişkilerin zedelenmesi olasılığının Ankara'yı kaygılandırdığı ifade ediliyor.

Çocukluğunu Türkiye'de geçiren, bu nedenle çok iyi Türkçe konuşan Pervez Müşerref, 12 Ekim'de yaptığı darbe ile yönetime el koymuştu. 13 Haziran'daki ziyaretini Keşmir olayları ve 2 Kasım'daki ziyaretini darbenin çok yeni olması nedeniyle iptal etmek zorunda kalan Müşerref, Türkiye'ye gelmek için yeniden davet beklemiş, ancak darbeci generali ağırlamakta isteksiz olan Ankara'dan beklediği daveti alamayınca emrivaki yaparak çağrılmadan gelmişti.

"DEMOKRASİYE DÖNÜN"
Kasım ayında Körfez ülkelerine yaptığı ziyaretin ardından Türkiye'ye gelen Müşerref'e Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel "Bir an önce demokrasiye dönün" mesajı vermişti.

Öte yandan Pakistan'ı kıskandıran Ecevit'in Hindistan ziyareti, sürpriz bir karşılaşmaya sahne olacak. Bülent Ecevit'in 1974 yılındaki Başbakanlığı döneminde Hindistan'ın Ankara Büyükelçisi olan Narayanan, şimdi Ecevit'i "Cumhurbaşkanı" sıfatıyla karşılayacak. Narayanan'ın, Ecevit için "Devlet Başkanı" düzeyinde karşılama istediği ve "Her şeyle ben ilgileneceğim" diye talimat verdiği öğrenildi. Ecevit'in Hindistan gezisine geniş bir işadamı grubuyla katılması bekleniyor.

Mehmet ÇETİNGÜLEÇ-Sibel YEŞİLMEN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır