kapat

07.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Uymaz ki...

İSTANBUL Minibüsçüler Meslek Odası Başkanı Ali Kemal Aktürk'ün "minibüs sektörüne çağ atlatmak" konusundaki beyanları hayli sansasyon yarattı. Aktürk tüm minibüs sürücülerine takım elbise giydirip kravat taktıracağını, minibüslerden teypleri söktürüp yolculara zorla arabesk dinletilmesini önleyeceğini, böylelikle minibüs sektörünü "Avrupa Birliği normları"na oturtacağını söyledi.

BUNUN üzerine kıyamet koptu. Minibüsçüler "İstemezük" diye kazan kaldırdı, oda başkanına "harbi" şekilde posta koydu: "Teyplerimize kimse elleyemez, arabeskimizi kimse susturamaz!"

SERT tepkiler üzerine Başkan Aktürk de "çevir kaz yanmasın" yöntemine başvurdu: "Canım, ben arabeski yasaklıyorum demedim ki. Sözlerim saptırıldı. Aslında ben kendim de arasbeki çok severim; sıkı bir Orhancı'yım. Orhan Abimiz'i bir gün dinlemesem keyfim kaçar, işlerim ters gider."

"MİNİBÜSLERİ Avrupa Birliği normlarına çekme"iddiasını ben, daha ilk günden, eşine Aziz Nesin öykülerinde rastlanabilecek bir mizah unsuru olarak gördüm, tebessümle karşıladım. Çünkü arabeski yasaklayıp minibüsleri AB standardına çekme iddiasının "bizatihi" kendisi son derece alaturka ve arabesk bir iddia. Arabeski kaldırıp Mozart, Çaykovksi çaldırsanız, şoförlere frak, smokin giydirseniz bile minibüsleri AB normlarına oturtamazsınız. Zira minibüsün kendisi AB normlarına uymuyor. AB ülkerinin kitabında minibüs, bir toplu taşımacılık aracı olarak kabul edilmiyor. AB ülkelerinin kitabında minibüsle ücret karşılığı insan taşımak diye bir şey yazmıyor. Oralarda minibüs, ufak çapta ticari mal taşımacılığında, bilemedin servis hizmetlerinde kullanılıyor. Yeryüzünde minibüsle toplu taşımacılık yapılan iki üç ülke kalmış ise bunlar Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Afganistan ve bir de Türkiye'dir.

YANİ minibüsü toptan kaldırmadıkça, toplu taşımacılıkta AB normlarına ayak uydurmak mümkün değil. Onun için kimse boşuna "minibüsçülükte reform yapmak" iddiasıyla fikirler ortaya atıp çenesini yormasın; komik olduğuyla kalır. İstanbul'da revizyona, reforma acilen muhtaç toplu taşıma araçlarının başında belediye otobüsleri geliyor. Yarın bu konuya değineceğiz.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır