kapat

07.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Önce noter, sonra nikah
Yeni Medeni Kanun Tasarısı kabul edilirse çiftler, nikah masasına oturmadan önce notere gidip evlilikleri boşanma veya ölümle sona erdiğinde hangi mal sistemine tabi olacaklarını seçecekler

ANKARA- Medeni Kanun Tasarısı'nın Meclis'ten kolay geçebilmesi için daha önce Gümrük Kanunu'na uygulanan model uygulanacak. Adalet Komisyonu Başkanı Emin Karaa, Medeni Kanun Tasarısının önce bir alt komisyonda 3-4 aylık bir çalışma sonunda inceleneceğini, ortaya çıkan metnin üst komisyonda ele alınacağını bildirdi. Karaa, "Tasarı Genel Kurul'da ise tümü üzerinde görüşmeler yapıldıktan sonra tek madde halinde oylanacak. Çünkü 1030 maddelik tasarı diğer tasarılar gibi görüşülürse Meclis'ten geçme şansı olmaz" dedi.

ŞİRKET GİBİ...
Meclis Adalet Komisyonu gündemindeki 1030 maddeli Medeni Kanun Tasarısında evliliği bir şirket konumuna getiren hükümler de yeralıyor.

Buna göre, çiftler, nikah masasına oturmadan önce notere gidip evlenmelerinin bir boşanma veya ölüm nedeniyle sona erdiğinde hangi mal sistemine tabi olacaklarını belirleyip buna göre belge düzenletecekler. Evlenecek çiftler, mal ayrılığı, paylaşmalı mal ayrılığı ve mal ortaklığı rejimlerinden birini seçebilecek. Bugünkü kanun, eşlerin boşanmaları veya ölmeleri durumunda sadece mal ayrılığı rejimini öngörüyor.

MAL AYRILIĞI
Mal ayrılığı deyince, çiftlerin herhangi bir nedenle ayrılmaları halinde o ana kadar üstlerinde kayıtlı olan malların yine üstlerinde olmaya devam etmesi anlaşılıyor. Paylaşmalı mal ayrılığı, eşlerin evlenmeden önce, ayrılık halinde hangi malların kimde kalacağını saptamaları anlamına geliyor. Mal ortaklığı rejimi ise çiftlerin elde ettikleri malların boşanma halinde eşit paylaşımını öngörüyor.

ERKEK EVİN REİSİDİR LAFI TARİH OLACAK
Medeni Kanun Tasarısının getirdiği diğer hükümler ise şöyle:

* EVİN REİSİ: "Koca"nın evin reisi olması hükmü değiştirilerek evlilik birliğinin yönetiminde kadın ve erkeğe eşit söz hakkı tanınıyor.

* EV SEÇİMİ: Eşlere, oturacakları evi birlikte seçme hakkı tanınıyor. Bugünkü düzenlemede ise kadına kocanın belirlediği evde oturma zorunluluğu var.

*KIZLIK SOYADI: Kadın, isterse kocasının soyadının yanı sıra kızlık soyadını da kullanabilecek. Erkek de, hakim kararıyla eşinin soyadını alabilecek.

* TEMSİL HAKKI: Üçüncü kişilerle kadın arasındaki davalarda, kadını, kocanın temsil edeceği hükmü kaldırılıyor.

* KİM KİME BAKACAK: "Kocanın kadın ve çocukların bakımından sorumlu olduğu" ilkesi yerine eşit mali sorumluluk getiriliyor.

* İŞ SEÇME SERBESTİSİ: Eşlerden herbiri meslek ve iş seçiminde serbest olacak. Ancak bu seçimde diğer eşin ve ailenin huzuru gözönünde bulundurulacak.

* NAFAKA DURUMU: Kadın ve erkek, refah düzeyi iyiyse her ikisi de bu nafakayı isteme talebinde bulunabilecek.

Nuri KAYIŞ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır