kapat

07.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
National Geographic Karadeniz'i aydınlatacak
En iddialı keşiflerin sahibi National Geographic dünyayı araştırmaya devam ediyor. Nuh tufanı ve Karadeniz'in dip haritası da belgesel olacak

Yeryüzündeki bütün ilklerin, bütün keşiflerin altında onların imzası var. Kuzey kutbunun keşfinde de onlar vardı, güney kutbunun üzerinde ilk uçuşta da. 50 milyon okuruyla dünyanın en çok okunan dergisi ve en iyi belgesellerinin yapımcısı olan National Geographic kuruluşundan bu yana insanlara üzerinde yaşadığı dünyayı tanıtıyor. Yeryüzü hakkında bildiklerimizi coğrafya meraklısı, keşif ateşiyle yanan bu insanlardan öğrendik.

İlk olarak 1890'da kurdukları ekiple Alaska'yı keşfeden dergi, bölgenin ilk kez haritasını çıkardı. 1912 yılında İnkaların dağların tepesinde kurdukları Macchu Picchu kenti keşfedilişinde onlar vardı. 1935'te Explorer 2 balonunun 22 bin 65 metreye çıkmasına onlar tanık oldu. 1938-46 yıllarında Meksika'daki 2500 yıllık sütun başlarının keşfi onların sayesindeydi. 1963'te Everest'in zirvesine çıkan ilk Amerikalı National Geographic ekibindendi. 1959 yılında Tanzanya'da ilk insan fosillerinden birinin bulunuşuna onlar katkıda bulundu. 1969 yılında Apollo 11 ekibi National Geographic bayrağını Ay'a taşıdı. 1974 yılında dünyanın en büyük keşiflerinden biri National Geographic sayesinde gerçekleşti. İnsan soyunun iki ayağı üzerinde duran ilk atalarından birinin bulunuşunu dünya onlardan öğrendi. 1980'lerde Titanic'in kalıntılarının bulunuşuna onlar tanıklık ettiler. 1984 yılında Akdeniz'de Bronz çağının en zengin koleksiyonu bulunduğunda onlar da oradaydı. 1993 yılında dünyanın en eski dinozorunu da onlar buldu. Bugün de dergi araştırma ve keşifler için yılda dört milyon dolardan fazla para ayırıyor. Şu ana kadar 6500'i aşkın keşfi finanse etti. Bu desteğini de giderek artırıyor. Her yıl 500 keşfe destek veriliyor.

NUH TUFANI'NIN PEŞİNDE
National Geographic sayılarında zengin uygarlıklar ve doğal güzellikler barındıran Türkiye'ye de sıklıkla yer verdi. Derginin Türkiye hakkındaki araştırmaları artarak da devam edecek. Bu yıl Ağustos ayında Titanic gemisinin enkazını keşfeden isim olan Robert Ballard Nuh Tufanı'nı araştırmak için Sinop'a gelecek. Dergi'nin en ilgi çekici belgesellerinden biri Nuh Tufanı'nın Türkiye'de yaşandığıydı. Ballard ve ekibi olayın 7 bin 500 yıl önce Türkiye'nin kuzeyinde geçtiğini belirlemişti. Bu araştırma başka ilginç sonuçlar da ortaya çıkarmıştı. Titanic'in enkazının kaşifi Robert Ballard Karadeniz'in dibinin haritasını çıkartmayı ve insan yerleşimine dair kanıtlar bulmayı umuyor

BATIK GEMİYİ ARARKEN
Karadeniz'de batmış bulunan eski bir ticaret gemisini arama çalışmalarını yürüten Ballard, Columbia Üniversitesi uzmanlarının öne sürdüğü teoriyi de ele almıştı. Bu teoriye göre Akdeniz'in doğusundaki doğal bir barajın yıkılması sonucu sular boğazlardan Karadeniz'e dolmuş, Karadeniz kıyılarındaki kent ve köyleri yok etmişti. Ballard bu teorinin gerçek olduğunu ortaya çıkarmıştı. Ballard'a göre bu 40 gün 40 gece süren bir sel değil, tam 40 yıl sürmüştü.

KARADENİZ GÖLDÜ
Ballard bu araştırmayı yürütmek için Sinop'ta üs kurmuştu. Burada yaptığı araştırmalar tam beklediği sonuçlara ulaştırmıştı kendisini. Karadeniz'in dibinde, 168 metre derinlikte Tufan'dan öncesine ait başka bir kıyı şeridi daha duruyordu. Şimdiki kıyı şeridini 40 yıl boyunca günde 15 santimetre yükselen sular oluşturmuştu. Sinop dolaylarında yaptığı araştırmalarda bulduğu deniz kabukları Karadeniz'in bir zamanlar bir göl olduğunu ortaya çıkarmıştı. Philadelphia'daki Doğal Bilimler Akademisi'nde incelenen deniz kabukları inanılmaz sonuçlar vermişti. Bu tatlı su kabuklarının en yenisi 7 bin 500 yıllıktı. Bu yaz araştırmalarına devam edecek olan Ballard bu defa yanlarında getirecekleri robotlar ve sonarlarla suyun altının haritasını çıkaracak. National Geographic, Sabah işbirliği National Geographic'in muhteşem dünyasını Türkiye'ye Türkçe taşıyacak.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır