kapat

07.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Köşk'te bir padişah torunu
Çankaya Köşkü, dün ilginç bir konuğu ağırladı; birkaç kuşak geriden Abdülmecit'in ve Enver Paşa'nın torunu Osman Mayatepek, Peru'nun fahri Başkonsolosu sıfatıyla Demirel tarafından kabul edildi

ÇANKAYA Köşkü, dün ilginç bir konuğu ağırladı. Birkaç kuşak geriden Abdülmecit'in ve onun kızı Naciye Sultan'la Enver Paşa'nın torunu olan Osman Mayatepek, Peru'nun fahri Başkonsolosu olarak dün Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından kabul edildi.

Padişah Abdülhamit'in kardeşi olan Padişah Sultan Abdülmecit'in 7 erkek evladı vardı. Şehzade Süleyman'ın kızı Naciye küçük yaşında, Osmanlı imparatorluğunun en bunalımlı yıllarında, yıldızı belki de en çok parlayan askerlerden biriyle evlenmişti. Sonradan tarihe "İmparatorluğu savaşa sokan adam" olarak geçen Enver Paşa'nın Naciye Sultan'la evliliğinden üç çocuğu doğdu. Mahpeyker ile Ali'nin ortancası olan Türkan Sultan, General Tahsin Bey'le evlendi.

Tahsin Bey, imparatorluğun yerine kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti'nin Meksika Maslahatgüzarlığı'nı yaptı. Yıllarca kaldığı bu ülkede bir yandan yeni Türkiye'yi Latin Amerikalılar'la tanıştırırken, bir yandan da Maya uygarlığıyla yakından ilgilendi. Atatürk'e rapor üzerine rapor gönderdi.

Tahsin Bey, yaptığı inceleme ve araştırmalar sonucunda Maya'ların da Ortaasya'dan göçmüş bir kavime dayandığı görüşüne vardı. Türkçe'ye benzeyen sözcüklerin çokluğu, adetler, gelenekler arasında büyük benzerlikler bulunduğunu örnekleriyle Atatürk'e de aktardı. Mayaların dini ayinlerinde başlarına külah geçirip kendi etraflarında dönmeleri ile Mevlana'nın sema ayini arasındaki benzerliğe dikkat çekti. Türkçe'deki "tepe" sözcüğünün, Maya'ların dilinde "tepek" olarak kullanıldığına işaret etti.

Bu uygarlıkla ilgisi o kadar derindi ki, soyadı kanunu çıktığında kendisine soyadı olarak "Mayatepek"i seçti ve Atatürk'ün onayıyla bu soyadını aldı.

Türkan Sultan'la Tahsin Bey'in çocukları Hüveyda Mayatepek de, diplomasiyi seçti. Son olarak Viyana Büyükelçiliği görevini yaptı ve vefat etti. Ancak onun da bir oğlu oldu. Oğula, Osman adı verildi. O da önce diplomasiyi seçti. Georgetown Üniversitesi'nde Dış İlişkiler Bölümü'nü bitirdi. Ancak karar değiştirdi ve ticarete yöneldi. Ünlü silah firması Smith Wesson'un Türkiye temsilciliğini üstlendi. Boeing gibi pek çok firmanın savunma sanayii, telekomünikasyon gibi çeşitli projelerinde müşavirlik hizmeti vermeye başladı.

Dedesinden babasına, basasından da ona hem soyadı hem de Maya uygarlığıyla yakınlığı miras kalmıştı. Bir yandan işadamı olarak işleriyle ilgileniyor, bir yandan da dedesinin büyük ilgi duyduğu Maya uygarlığı hakkında kitaplar okuyordu.

DIŞİŞLERİ'NİN TEK ADAYI
İki yıl önce Türkiye'nin bir başka Latin Amerika ülkesi olan Peru ile diplomatik ilişkileri yeniden masaya yatırıldı. Viyana'daki büyükelçilik Türkiye'ye akredite idi. İstanbul'da da Perulu bir fahri konsolos bulunuyordu. Ancak iki ülke de başkentlerinde birer büyükelçilik kurulmasını arzu ediyordu. İlk adım olarak da fahri başkonsolosluk kurulması kararlaştırılınca Peru, isim arayışına girdi ve Dışişleri'nden 3 aday önermelerini istedi. Dışişleri Bakanlığı ise tek aday gösterdi: Osman Mayatepek.

Peru bu fikri benimsedi, Osman Mayatepek de "gurur duyarak" kabul etti.

1998 yılından beri Peru'nun fahri konsolosluğunu yürüten 50 yaşındaki Osman Mayatepek, Atakule'nin yakınındaki Ahmet Rasim Sokak'ta bulunan bürosunu kendi işlerini yürütmenin yanı sıra konsolosluk hizmetlerine de tahsis etti.

Mayatepek, dün, Peru'nun Türkiye'ye akredite Viyana Büyükelçisi Gilbert Chauny De Porturas-Hoyle ile birlikte Cumhurbaşkanı tarafından kabul edildi. Büyükelçi'nin görevinin sona ermesi nedeniyle "arz-ı veda" için gerçekleşen kabulün ardından Mayatepek, Büyükelçiyi bürosunda ağırladı, Dışişleri Bakanlığı'na yaptığı ziyaretlerde de eşlik etti.

Fatih ATİK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır