kapat

07.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çeçen Sofi'nin seçimi!
Çeçen anne Matina Sakalova, 2 kızını da yanına alarak savaştan, Ruslar'dan kaçmak istedi. Ancak Gürcistan sınırında parası 2 kişiye yetince bir seçim yaptı: Kızlarını kampa gönderdi, kendi Grozni'ye geri döndü ve öldü!

ÇEÇENLER, ülkelerini sonuna kadar savunmak için ant içmişlerdi. Bunun için canlarını ortaya koydular. Zaman zaman Ruslar'a ağır kayıplar da verdirdiler; ancak, en büyük yaraları kendileri aldılar. Ağır silahlarla donatılan Rus ordusuna 7 ay dayanabilen Çeçenler, başkentleri Grozni'nin düşmesiyle dağıldı.

Bir avuç savaşçı dağlara çekilirken, siviller başka ülkelere sığınma yolunu seçti. Çoğunluğunu yaşlı, kadın ve çocukların oluşturduğu 11 bin Çeçen mülteci, kısa süre önce Gürcistan'a ulaştı. Axmetia Duysi Kampı'na yerleştirilen mültecilerin hepsinin acı bir hikâyesi vardı...

KENDİNİ FEDA ETTİ
15 yaşındaki Roza ile 13 yaşındaki Elina Sakalova kardeşler de diğer Çeçen arkadaşları gibi 9 ay öncesine kadar Grozni'de okula gidip geliyorlardı. Savaşın patlak vermesiyle hayatları bir anda cehenneme döndü. Önce babaları ve 3 erkek kardeşi savaşmak için cepheye gitti. Anneleri Matina (42), kızlarını yanına alarak savaştan kaçmak için Gürcistan'a doğru yola çıktı. Kafkas Dağı eteklerinde günler süren yolculuğun ardından Gürcistan sınırındaki Şatili kasabasına ulaşmayı başardılar.

Ancak Şatili kasabasında sınırı geçebilmek için insan tacirleri adam başı 200 dolar istedi. Matina'nın cebinde ise sadece 2 kişinin geçmesine yetecek kadar para vardı; yani 400 dolar. Fedakar anne 400 dolar vererek kızları Roza ve Elina'yı Gürcistan'daki Duysi Kampı'na gönderdi. Diğer kardeşlerini de alarak geri döneceğini söyleyen anne Matina, savaş alanına döndü. Günler sonra Çeçen temsilcisine gelen haberde Matina Sakalova'nın Rus uçaklarından atılan bombalara hedef olarak hayatını kaybettiği, baba ve kardeşlerin ise cephede savaşırken öldüğü belirtildi.

AKLINI KAÇIRDI
Muhammet Cevathanova. Henüz 11 yaşında tanıştı savaşın kirli yüzüyle. Cephede yaralanarak hastanede tedavi gören babası Ruslar tarafından kurşuna dizildi ve üzerinden tankla geçildi.

3 ağabeyi de kurşuna dizilerek öldürüldü. Muhammet, sonuçta akli dengesini yitirdi. Artık kimseyle konuşmuyor. 33 yaşındaki annesi Zeynep Cevathanova ise "Ruslar, sivillere karşı çok acımasız, çocuk, hasta, yaşlı, kadın önlerine gelen her Çeçen'i öldürüyorlar" dedi.

HER KURUŞ, BİR İNSAN
59 yaşındaki Tanya Nezayef, çocuk ve torunlarını savaşta kaybetti. Grozni'nin düşmesinin ardından Ruslar'ın Goiti'ye ilerlemesi üzerine doğduğu yeri terk edip kenarda duran 2 bin dolarını alarak Gürcistan'a doğru yola çıktı. Sınırda insan tacirlerinin istediği 200 doları veremeyen kimsesiz çocukları görünce, kendi parasından artan bin 800 doları da onlara harcadı ve 9 çocuğun sınırdan geçmesini sağladı.

EŞİNİ ELLERİYLE GÖMDÜ
85 yaşındaki Hatice Şavlavola, Rus bombardımanı sırasında eşini kaybetti. Bombardıman sonucu kısmen yıkılan evinde ölen kocası için kendi elleriyle mezar kazdı.

Yıllarını birlikte geçirdiği hayat arkadaşını gözyaşları içinde gömdü. Hatice nine, geride 9 çocuğunu bırakarak, Gürcistan'daki Duysi Kampı'na geldi.

EVİNE BOMBA DÜŞTÜ
Kamptakilerden biri de 13 yaşındaki Zeynep Dudayev. Dudayev bir gün bakkaldayken büyük bir bomba sesi ile irkildi; evine geri döndüğünde sesini duyduğu bombanın kendi evini yerlebir ettiğini gördü. Rus uçaklarından atılan bombalardan biri evlerine isabet etmiş, 1 yaşındaki kardeşi ile annesi hayatını kaybetmişti.

11 YAŞINDA BİR ANNE!
Ruslar'ın bombaladığı Alhankale'de, annesi ve 4 kardeşini kaybeden 11 yaşındaki Hatice Muradov, şimdi 2 yaşındaki kardeşi İsa'ya annelik yapıyor. Hatice ile İsa'nın sınırı geçebilmesi için gereken 400 doları başka Çeçenler vermiş.

Şimdi Duysi Kampı'nda kalan Hatice, bir yandan küçük kardeşine annelik yapıyor, diğer yandan da bombardıman sırasında öldüğünü bilmediği annesi ve kardeşlerinin yolunu gözlüyor.

Ersin RAMOĞLU - Mustafa BAYRAK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır