kapat

07.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Birecik Barajı GAP'ın hayat damarlarını açacak
Güneydoğu'ya hayat verecek ve Türkiye elektriğinin yüzde 2'sini karşılayacak olan Birecik Barajı 2001'de bitiriliyor

FIRAT Nehri, Birecik Barajı ile şenlenmeye hazırlanıyor. Keban, Karakaya ve Atatürk Barajları'ndan sonra, Fırat üzerinde inşa edilen dördüncü büyük baraj olan Birecik, Güneydoğu Anadolu topraklarının gelişiminde kilometre taşlarından biri olarak yöre insanına umut veriyor. Şanlıurfa'nın tarihi ilçesi Birecik'e, 15 kilometrelik mesafede kurulan barajın 2001 yılında bitmesi planlanıyor. Yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilen Birecik Barajı'nın inşatı, Alman Philipp Holzman, Avusturyalı Stabag ve Türk Gama firmalarının oluşturduğu bir konsorsiyum tarafından yürütülüyor. Türkiye elektrik üretiminin yüzde 2'sini karşılayacak olan Birecik Barajı'nın varoluş sürecinde, sunduğu yüksek teknoloji ile Caterpillar iş makinaları ve Borusan Makina'nın desteği önemli bir yer tutuyor.

YÖRE İNSANINA UMUT
Birecik Barajı, Şanlıurfa ile Gaziantep arasında Birecik ilçesine 15 kilometrelik bir mesafede kurulan ve 1996 Nisan ayında başlayan baraj inşaatının 2001 yılında bitmesi planlanıyor. Yıllık enerji üretimi 2.5 milyar kilowatt/saat olacak baraj, Türkiye'nin enerji üretiminin yüzde 2'lik kısmını karşılayacak. Baraj gölünde toplanan su ise başta Belkıs Ovası ve Yeniköy olmak üzere 70 bin hektar tarım alanını sulayacak. Halfeti'ye bağlı 14 köyü sular altında bırakacak olan baraj göletinde, Nisan ayından itibaren su tutulmaya başlanacak. 2000 yılı ortalarında ilk ünitesi devreye alınacak barajda üçer ay ara ile 6 ünite daha işletime alınacak.

RECAİ KÖMÜR (SHA)

KELAYNAKLAR ÇOĞALIYOR
Birecik Barajı'nın da simgesi olan kelaynak kuşları, yörenin gözbebeği. Birecik'te oluşturulan üretme çiftliğinde korunan ve çoğalmaları sağlanan kelaynak kuşlarının sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye'de Birecik ve Mısır'da Nil bölgesinde yaşayan kelaynakların son dönemde yok olmayla karşı karşıya kalması alınan tedbirlerle durmuş durumda. Kurulan çiftlikte korunan kelaynaklar, doğal ortamlarında güven içinde ürüyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır