kapat

07.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
"Düşmanımızın adı verimsizlik"
Dışişleri Bakanı İsmail Cem artık dünyada "düşman" olgusunun değiştiğini söyledi

Dışişleri Bakanı İsmail Cem dünyada artık "düşman" olgusunun değişmeye başladığını, kaygıların, sınır ötesindeki düşmana karşı neler yapılabileceği düşüncesinden yavaş yavaş uzaklaşarak, kendi içindeki birtakım anlayışlara karşı tepki hareketine dönüştüğünü söyledi. Cem "Bana göre Türkiye'nin bugünkü düşmanı verimsizlik, işsizlik ve üretimsizliktir" dedi.

İktisadi Kalkınma Vakfı'nın (İKV) düzenlediği, "Gümrük Birliği ve Türkiye Ekonomisi'ne Etkileri" konulu panelde konuşan Dışişleri Bakanı İsmail Cem, dünyada oyunun kurallarının değiştiğini, bilgi ve iletişim teknolojisindeki gelişmelerle ikinci bir sanayi devriminin yaşandığını belirtti.

İsmail Cem, bu ihtilalin, dünyada güçlü ülkelerden yana sonuçları daha fazla yarattığını, bir toplum içinde ise haberleşme ve iletişim ihtilalinin meyvelerinden en fazla o toplumun daha varlıklı kesiminin faydalandığını belirterek, şunları söyledi:

"İstesek de istemesek de bu haberleşme teknolojileri, iletişim teknolojileri ve bunlara bağlı olarak küreselleşme olayı devam edecek. Türkiye'yi, önümüzdeki 10-20 yılda en fazla etkileyen oluşumu meydana getirecek. Bu oluşum, Türkiye'nin önüne büyük imkânlar da sunuyor. Burada zamanı ve fırsatı iyi kullanmamız lazım. Zamanı iyi kullanmazsak, olayların gözlemcisi niteliği ile yetinirsek, Türkiye olarak içte ve dışta gözüken gelişme dinamiklerinden yeterince faydalanamazsak, yakın tarihte gördüğümüz gibi yeniden zaman kaybedeceğiz, yeniden fırsat kaçıracağız."

7.7 milyar dolarlık kazanç
TÜRKİYE'NİN gümrük birliği şartlarını tamamen yerine getirmesi, reel faizi tırmandıran ve yabancı sermaye girişini engelleyen risk faktörünü azaltması ve teknolojik gelişime ayak uydurarak verimliliğini artırmasıyla yıllık refahını her yıl 7.7 milyar dolar artırabileceği belirtildi. İKV tarafından Brüksel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Bayar'a hazırlatılan rapor, üç şartın yerine getirilmesi halinde ekonominin büyümesinin yüzde 5.5 oranında artabileceğini ortaya koydu. İKV tarafından düzenlenen Gümrük Birliğinin Türkiye Ekonomisine Etkileri konulu panelde konuşan Bayar, ekonomik modelleme yaparak 5 ayrı simülasyon deneyleri sonucunda üç şartın yerine getirilmesi halinde sektörlerdeki üretim artışlarından, GSYİH'ye etkisine kadar pek çok alan üzerindeki etkilerini inceledi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır