kapat

07.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Emlak sektörü fena patlayacak'
Global Menkul Değerler'in patronu Kutman, "2000'in favori sektörü emlak olacak" dedi

İMKB'nin işlem hacminde birinci sırada yer alan Global Menkul Değerler'in patronu Mehmet Kutman, 2000 yılının favori sektör olarak gayrimenkulü gösterdi. "Emlak sektöründe inanılmaz bir patlama olacak" diyen Mehmet Kutman, teknoloji hisselerine yatırım yapılmasını da öneriyor. Borsada henüz teknoloji hissesi olmadığını belirten Kutman, bu nedenle yabancı hisselerden oluşacak bir teknoloji fonunu kurarak Türkiye'de satmayı planladıklarını açıkladı. Kutman, Power'ın sorularını yanıtladı.

* Dünya piyasalarında nasıl bir fırtına esiyor?

Dünyada bilgi, vizyon en değerli sermaye şu anda. Eskiden derdik ki, "koskoca banka, 600 şubesi var, özkaynakları 3-4 milyar dolar..." Bugün artık bu büyüklüklerin hiç bir değeri kalmadı. Dünya büyük bir transformasyon içinde. Internet bazındaki teknolojik gelişmeler yepyeni şirketler doğuruyor. AOL, Time Warner'i satın aldı. Kalıbımı basıyorum ki, çok yakında Time Warner alanındaki bir başka devle birleşecek ve önümüzdeki yıl Microsoft'tan daha büyük piyasa değerine sahip olacak.

* Geleceğin borsası nasıl olacak?

Dünyadaki bu değişim süreci borsaları birleştiriyor. Belki de ilerki zamanlarda İsrail, Yunanistan ve Türkiye tek borsa altında birleşecek. Benim ömrüm yeter mi bilmiyorum ama size garanti ediyorum ki, önümüzdeki 25-50 yıl içerisinde dünyada üç tane merkezi borsa olacak. Şu anda bu trende çok yakınız. Şirketlere siz de ben de ortak olacağız. Hisselerin sahibi 5-6 milyar insan arasından, bu şirketleri yönetmeye kaim her kim ise o yönetecek. Eskisi gibi artık kimse "Ben şirketin yüzde 51'inin sahibiyim ve bu şirket benim" diyemeyecek. Borsa çok olacak.

* Halka arzlar borsayı nasıl etkileyecek?

Artık birilerinin gazetelere ilan vermesi lazım: "Bankadaki mevduatını boz ve git hisse senedi al, bankadaki mevduatını boz, git A tipi fon al. Ve hazine bonosu asla alma." Borsa getirileriyle ne yapacak insanlar? Otomobil alacaklar, buzdolabı alacaklar. Ne olacak? Ekonomi canlanacak.

* 2000'in favori sektörleri nelerdir?

En hareketlenecek sektör gayrimenkul. Emlak sektöründe inanılmaz bir patlama yaşanacak. Market zincirleri, finans-bankacılık sektörü şanslıdır. Çünkü çok büyük yapısal değişiklikler olacak. Beyaz eşya ile otomotiv tüketimi artacak.

Global teknoloji fonu kuruyor

*Yatırımcılara hangi sektör hisselerini öneriyorsunuz?

Önerebileceğim tek sektör, teknoloji sektörüdür. O da yok borsada... Ya da teknoloji fonlarına yatırım yapsınlar. Bir teknoloji fonu biz çıkarıyoruz. SPK'ya henüz müracaat etmedik. Teknoloji sektörüne ait bir fon olacak. Türkiye'de çıkarıp yurtdışındaki teknoloji sektörlerine yatırım yapacağız. İnternet teknolojisi gibi.

* Borsa yatırımcısına önerileriniz nelerdir?

İş, işten geçmeden, fiyatlar yükselmeden, mevduatlarını bozdurmalarını ve beğendikleri kurum fonlarından almalarını tavsiye ederim. Şu anda yapılabilecek en doğru yatırım, A tipi fon almaktır.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır