kapat

07.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Yeni dönem başlıyor'
İSO'nun anketi; 1999'da sanayicinin fakirleştiğini ancak ekonomik programa inandıklarını ve 2000'i 'yeni bir dönem' olarak gördüklerini ortaya koyuyor

İstanbul Sanayi Odası'nın 516 üyesi arasında yaptırdığı 'Ekonomik Durum Tespiti' anketi 1999'un küçük, orta ve büyük işletmeler açısından her alanda olumsuz geçtiğini ortaya koyarken 2000 yılına ait tüm beklentilerin iyimser olması dikkati çekti.

Çalışmada temel alınan; üretim, iç ve dış satış, yeni sipariş ve istihdamda 1999 yılı ilk yarısında azalma bildiren işyerlerinin oranı yüzde 50 oldu. 1999'un ikinci yarısında ise ilk yarıya oranla firmaların daha az bir bölümünün olumsuz yönde etkilendiği ortaya çıktı.

Öte yandan 2000 yılına ait beklentilerde tüm göstergelerde olumsuz gelişme bekleyen işyerlerinin oranı istihdam hariç yüzde 10'un altında kaldı. Bu bulgu da, çalışmaya katılan işletmelerin 2000 yılında Türkiye'nin ekonomik daralmaya son vereceğini ve yeniden büyüyen bir ekonomi durumuna geleceğine dair inançlarını ortaya koydu.

Kapasite kullanım oranları 1999'un ilk yarısında tüm ölçekteki firmalarda olumsuzluk gösterdi. Kapasite kullanım oranı yüzde 50'den az olan işletmelerin oranı yüzde 34 olarak belirlendi. Yüzde 70'in üzerinde kapasite kullananlar ise yüzde 29.6 oldu.

1999'un ikinci yarısında ise yüzde 50'den az kapasite kullanan işyerlerinin oranı yüzde 27.9 oldu. Yüzde 70'in üzerinde kapasite kullananların oranı ise yüzde 7'ye çıktı. İşyerinin ölçeği büyüdükçe kapasite kullanım oranında da iyileşme görüldü.

İSO'nun anketinden çıkan sonuçlardan biri de çıkarılan işçi oranının 7.9 olmasıydı. İSO bunu, "Türkiye fakirleşti, çalışanların sayısı azaldı, gelir uçurumu arttı" şeklinde yorumladı.

Ekonomik ve Sosyal Konsey şart
Anket sonuçlarını değerlendiren İSO Başkanı Kavi 1999'da "Türkiye fakirleşirken çalışanların sayısı azaldı, gelir dağılımı kötüleşti. İstihdam düşüşünde en yüksek oran büyük işyerlerinin. Ancak işletmeler 2000'i yeni bir dönemin başlangıcı olarak görüyor" dedi. Koordinasyonsuzluğun en büyük sorun olduğuna işaret eden Kavi, enflasyon hedeflerine ulaşabilmek için koordinasyon eksikliğinin giderilmesi gerektiğine işaret ederek, "Aksi taktirde enflasyon sonuçlarının hedeflerden sapması, para programındaki sıkıntıları da beraberinde getirecektir. Bu koordinasyonu sağlaması için Ekonomik ve Sosyal Konsey şarttır. Konsey tüm olumsuzlukların tartışılabileceği bir platform yaratacaktır." Kavi, enflasyonun düşürülmesi konusunda özellikle üst gelir grubuna büyük görev düştüğüne işaret etti. Kavi yeşil biberi ima ederek, "Enflasyonun düşmesi için tek gıda maddesinde değil, tüm ürünlerde hassas davranmak gerek. Düşük gelirliler, bu işi çok iyi bilir. Ancak üst gelir grubunun kolaycı tüketim yerine daha dikkatli bir tüketim alışkanlığı edinmesi gerek" dedi.

Geçmişte Sümerbank ile yaratılan bilincin 21. yüzyıl versiyonunu oluşturmak gerektiğini savunan Kavi, şöyle konuştu: "İthalata karşı değilim ama neyi ithal edeceğimize karar verelim. Şu an kur politikası ile ithalat destekleniyor. İç pazardaki ürünlerin dezavantajı var. Bu nedenle ekonomik ve sosyal tarafların birararaya gelmesi ve çaresini bulması lazım."

Sanayicilerin %78.2'si programa sadık kalıyor
Ankete katılan 516 sanayici Merkez Bankası'nın açıkladığı para ve kur politikasına inanıyor. "İnanıyorum ve planlarımı bu programa sadık kalarak yapıyorum" diyenlerin oranı yüzde 78.2. Sanayiciler bu yanıtın ardından "imalat sanayinin varolması ancak bu inançla mümkün. Yoksa yokoluruz" diyorlar. Ancak İSO yönetimi bu inancın siyasi istikrarla desteklenmesi ve koordine edilmesi gerektiğini belirtiyor. Türkiye'de istihdamı teşvik edecek arayışların desteklenmesi gerektiğine işaret ediyorlar.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır