kapat

07.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hafız Esad ne zaman ölecek?
Amerikan istihbaratı CIA'ya göre, hafıza kaybına uğrayan Suriye lideri Hafız Esad, ülkeyi yönetecek kapasitede değil. Mossad ise Esad'a bir gün ile 2 yıl arasında ömür biçiyor

İsrail ve Amerikan istihbarat örgütleri Suriye lideri Hafız Esad'ın sağlığı konusunda çatışmaya düştüler. Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'nın hazırlayıp İsrail'e sunduğu son rapora göre, Esad'da geçici hafıza kaybı var. Öte yandan İsrail askeri istihbaratı ise bu iddiayı onaylamıyor ve Hafız Esad'ın 1 gün ile 2 yıl arasında bir ömrü kaldığını iddia ediyor.

CIA teşhisi Esad'la son günlerde görüşenlerden topladığı bilgilere dayandırıyor. Bu kişilere göre, Esad konsantrasyon güçlüğü çekiyor ve aklı arada sırada gidip geliyor.

İMZADAN ÖNCE ÖLMESİN
CIA'nın teşhisi İsrailli yetkilileri ikiye böldü. Bir grup bu düşünceye katılarak Esad'ın gerçekten de ülkeyi yönetecek kapasitede olmadığını savunuyor. Hatta üst düzey bir yetkili Esad'ı "doldurulmuş bir hayvan"a benzetti. Askeri istihbarat uzmanları ise CIA'nın elindeki olanaklarla Esad hakkında böyle bir teşhisi yapmasının olanaksız olduğunu savunuyor. İsrail askeri istihbaratı geçen yıl Ürdün Kralı Hüseyin'in ölümünde Esat için 3 yıla kadar ömür biçmişti. Örgüt, şimdi ise Esat "bir gün ile 2 yıl içinde ölür" diyor.

CIA'ya göre hafıza kaybına uğrayan Esad, iktidarını koruyacak ve İsrail ile barış ya da oğlu Başar'ı iktidara geçirmek gibi önemli kararları alacak kapasitede değil.

Geçtiğimiz günlerde CNN televizyonu Esad'ın trafik kazasında ölen oğlu Basil için yaptırdığı anıtmezarın inşaatını birdenbire hızlandırdığını bildirmişti. Bu hareket "ölmeden önce son işlerini tamamlıyor" söylentilerine yol açtı. Ortadoğu barışı için çaba sarfeden ve görev süresi bitmeden Ortadoğu'da parlak bir barış anlaşmasının mimarı olmak isteyen Bill Clinton, imzanın Esad ölmeden önce atılması için uğraşıyor. Esad ile İsrail Başbakanı Ehud Barak arasında biri İsviçre'de, biri Clinton'ın da katılımıyla Amerika'da yapılması planlanan görüşmeler de müzakerelerde sonuca yaklaşıldığının göstergesi olarak yorumlanıyor.

Los Angeles Times'ın yorumu: Generaller AB'yi bir tehdit olarak görüyor

Gazeteye göre, AB ile üyelik görüşmeleri başlayınca, Türk generaller, ülke içindeki etkilerinin azalmasından endişeleniyor

Amerika'nın etkin gazetelerinden Los Angeles Times, Türk ordusunun, bir yandan Avrupa Birliği üyeliğini desteklerken bir yandan da Türk politikasındaki "Büyük Abi" rolünü kaybetme endişesi yaşadığını yazdı.

"Türk Ordusu, Avrupa Birliği'ne giriş şartlarını kendisine karşı bir tehdit olarak görüyor" başlıklı yazıda Türkiye'nin adaylığını kabul eden Avrupalı liderlerin şimdi Türk Ordusunun ülke yönetiminde oynadığı güçlü rolü bırakmasını beklediklerini yazdı. SABAH yazarı Cengiz Çandar'dan yaptığı alıntıyla da "Toprak bütünlüğü Avrupa Birliği garantisi içine girecek olan Türkiye'de güvenlik doktrini ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yapısı tamamen gözden geçirilmelidir" ifadesi kullanıldı.

Açıklamalarında Avrupa Birliği'ne karşı olmadıklarını söyleyen Türk generallerin son haftalarda Avrupa üyeliğinin etkileri ile ilgili geniş araştırmalara başladıklarını yazan Los Angeles Times, bir batılı diplomatın bu konuda "Ordu yapılacak değişiklikleri ne kadar daha geciktirebilir. Buna bakıyor" dediğini yazdı. AB ile yıllarca sürmesi beklenen üyelik müzakereleri başlayınca Türkiye'de çocuk işçilerin durumundan muzların uzunluğuna kadar birçok şey hakkındaki kanun ve düzenlemeler gözden geçirilecek.

Richard Boudreaux imzalı makalede Avrupa liderlerinin askerlerin yer aldığı Milli Güvenlik Kurulu'nun kaldırılması ve Genelkurmay Başkanı'nın da Savunma Bakanlığı'na bağlanmasını istediklerini yazarak Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in bu konuda gazeteye "Güvenlik Kurulu görevine devam etmeli ancak eskisi gibi rolü çok büyük olmamalı. Zamanla demokrasi içinde çare bulunur" dediğini kaydetti.

Gazeteye göre, Türk ordusundaki generaller, kamu hayatındaki her şeyin ulusal güvenlikle doğrudan ilgili olduğunu düşünüyor. Ayrıca Avrupa ile uyuşmayacak derecede ayrıcalıklara sahipler.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır