kapat

03.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
ŞELALE KADAK(skadak@sabah.com.tr )

Evliliklerin yüzde 57'si başarısız

Patronu olduğu fabrikasının açılışını yaptığı gün neler hissettiğini sorduğum Vehbi Koç'un damadı İnan Kıraç, "Ben Koç Holding'de çalışırken de patrondum. Vehbi Bey bana hep bunu hissettirirdi" dedi ama çok duygulandığını da gizlemek istemedi.

Otomotivin her aşamasında bizzat çalışarak 31 yıllık bir deneyime sahip olan Kıraç'ın 70 milyon dolar yatırım yaptığı yeni fabrikasında Peugeot marka ticari araç üretiliyor. Peugeot lisansını kullanan Kıraç'ın fabrikasına Peugeot ortak olmak için çok ısrar etmiş.

Kıraç ise bunu kabul etmemiş. Oysa daha düne kadar otomotivde yabancıların ortak olmasına büyük sevinç çığlıkları atılırdı. Kıraç, "bunca yıllık deneyimden sonra neyin bizim için daha iyi olduğunu çok iyi görebiliyorum. Hem biliyor musunuz ki, dünyadaki birleşmelerin yüzde 57'si başarılı olmamış" diyerek verdiği kararın haklılığını dile getirdi.

Bunun üzerine Peugeot ne yapmış dersiniz? Yüzde 100 yabancı sermaye olan Peugeot Otomobilleri'nin Türkiye distribütörlüğüne Kıraç'ın ortak olmasını istemiş. Kıraç'ın bu teklife hayır demesi için hiçbir sebep yoktu o da kabul etmiş. Vehbi Bey'in kızı Suna Hanım'la evli olan İnan Kıraç, fabrikasıyla gurur duyuyor.

Şimdi patron Kıraç'ın bir büyük hayali var. Fabrikanın üretim bantlarından, yeni bir otomobili, örneğin 406'ının Türkiye'de dizayn edilecek bir Coupesi'ni çıkartmak. Bir İtalyan dizayn firmasıyla ortak çalışmak için görüşüyor. Yani dizaynda İtalyanlar'dan yardıma evet, onun dışında fabrikanın bir yabancı ortağa hiç ihtiyacı yok...Kıraç'a bol şans.

Müjde! Rakı krizi çözüldü
Yeni açılan Dış Hatlar Terminali'nde yolcuların Export Rakı bulamadıklarından yakındıklarını daha önce yazmıştık. Export Rakı severlere müjde. Tekel-TAV inatlaşması mutlu sonla noktalanmış. İnşaatı 22 ayda tamamlama başarısını gösteren Tepe-Akfen ve Vie Grubu'ndan (TAV) oluşan işletmeci firma sonunda Tekel'le anlaşmaya varmış.

Akfen'in sahibi Hamdi Akın, önceki gün krizin çözüldüğünü ve diğer dutyfree'lerde olduğu gibi yeni terminalde de bu rakının 14 marktan satışa sunulduğunu söyledi.

ATÜ, rakı için yaptığı görüşmelerde Tekel'den Türkiye'deki diğer dutyfree'lere verilen fiyatın altında bir fiyat istemişti. Tekel kabul etmeyince yaklaşık bir aydır Türk yolcular Export Rakı bulamamaktan yakınıyordu. Tekel bu rakıyı yaklaşık 4.5 marktan ihraç ediyor. ATÜ de "bize de 5.5 mark alış fiyatından verin" demişti. Yeni terminale çok büyük yatırım yapmışlardı ve yatırımların maliyetini çıkarabilmek için ürünleri farklı fiyattan satmak zorunda olduklarını söylemişlerdi. Tekel ise anlaşmaya bir türlü yanaşmamıştı. Neyse ki sorun daha da büyümeden aşıldı. Hamdi Akın, yatırdıkları parayı çıkarabilmek için sadece 3 yıl 8 ay 20 günleri kaldığını belirtiyor. Yani o kadar da fazla zamanları yok.

Bayraktar zamane hacısı
Evet yanlış okumadınız. Hüseyin Bayraktar hacı olacak. Nuh Çimento'nun kurucularından Muharrem Eskiyapan ile birlikte 9 Mart'ta hacı olmak için Mekke'ye gidiyor. Eşleriyle birlikte. Aslında gruba Efes Pilsen'in sahibi Kamil Yazıcı da katılacaktı ama mazereti nedeniyle gidemiyor.

Bayraktar espriyle karışık "Cilalı hacı olacağız" diyor. İslamiyeti modernleştirmek gerektiğine inanıyor. Yani Bayraktar kendi deyimiyle, "zamana uygun hacı olacak." Daha önce ne yapıyorsa, hac dönüşü de yapmaya devam edecek. "Koltuğunun altında haç olan hacılardan korkun. Kolanın içine votkayı koyup içiyorlar. Böyle olmamalı" diyor. Kendisi döndükten sonra da içki içmeye devam edecekmiş.

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır