kapat

03.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tek madde sigortası
Ecevit, 5+5'i garantiye almak için 3'lü paketin tek madde olarak görüşülmesini istiyor, Bahçeli ve Yılmaz ise Meclis'te emsali yok diyerek karşı çıkıyor

Cumhurbaş- kanı Demirel'in görev süresinin uzatılması için gündeme getirilen "5+5" teklifinin kazaya uğrama ihtimali karşısında, paketin sigortalanmasına yönelik arayışlar başladı. İlk öneri Başbakan Bülent Ecevit'ten geldi. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan aracılığıyla ortaklara iletilen öneri, Anayasa değişikliği paketinin, "tek madde" olarak görüşülmesini öngörüyor. Ancak, MHP ve ANAP bu öneriye sıcak bakmıyor. İki ortak, DSP'nin önerisini Anayasa'ya ve teamüllere aykırı buluyor. TBMM Başkanlığı da bu konuda hukukçulardan görüş aldı ve "tek madde" önerisini Anayasa'ya aykırı gördüğünü bildirdi.

Siyasi kulislerdeki bilgilere göre, DSP'nin "tek madde" önerisi, şu gerekçelere dayanıyor:

Her madde ayrı ayrı oylandığında, bazı maddeler reddedilebilir veya 367'nin altında oy çıkabilir. Bu durumda, referandum kaçınılmaz olur ve ülke hiç yoktan seçim atmosferine girer.

Eğer 367'nin altında oyla kabul edilen değişiklik, FP'nin istediği 69. madde olursa, paketin tümü üzerindeki oylamada FP desteğini çekebilir ve paket tehlikeye girer.

* Tek maddeyle bu risk ortadan kalkar, her parti arzu ettiği değişiklik uğruna pakete destek verir ve oylama oyunları olmaz.

ORTAKLAR NEDEN KARŞI?
MHP ve ANAP ise bu öneriye "Meclis'te bunun emsali yok. Daha önce Anayasa değişikliği teklifleri tek tek, madde halinde oylamaya tabi tutulmuştur. Bu durum Anayasa'ya aykırıdır. TBMM Başkanlığı teklifi kabul etmeyebilir veya Genel Kurul'dan geçse bile Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilebilir." gerekçeleriyle karşı çıkıyor.

Koalisyon ortaklarının bu gerekçelerine rağmen, kulislerde, bu öneri farklı yorumlara yolaçtı: "DSP, ortaklarına güvenmiyor. Özellikle ANAP'ın tutumunu endişeyle karşılıyor, DSP, gizli oylamada, ANAP ve MHP'nin paketi tehlikeye sokmak için bazı maddelere ret oyu kullanmasından endişe ediyor. ANAP, ayrı ayrı oylamada, 5+5 teklifinin daha kolay engellenebileceğini düşünüyor olabilir. MHP, FP'nin işine yarayan 69. maddeyle ilgili maddeye, ayrı oylama olursa, Genel Kurul'da ret oyu verebilir. MHP, bu düzenlemenin HADEP'in işine yaradığını düşünüyor. FP; 69. madde konusunda gösterdiği hassasiyeti, diğer maddelerde göstermek istemeyebilir" biçiminde özetleniyor.

Şamil TAYYAR


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır