kapat

03.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Onları dinleyen yandı
Gün içinde tam 58 canlı bağlantı kurup trafik durumunu anlatan Alpay Konar ve Murat Kazanmaz, hızlı hızlı konuşup devrik cümleler kurarak yollardaki araç sürücülerine yardımcı olmaktan çok kafalarını karıştırıyor

Otomobil kullanırken radyo dinleyen İstanbullu sürücüler, Alpay Konar ve Murat Kazanmaz'ı artık yakından tanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi APK Daire Başkanlığı Trafik Müdürlüğü'nün görevlendirdiği bu 2 isim, gün boyunca radyo ve TV'lerde 58 kez canlı yayına bağlanıp trafik yoğunluğunu anlatmaya çalışıyor. Ancak "yayın trafikleri o kadar yoğun ki" alelacele yaptıkları konuşmaları hiçbir sürücü anlamıyor ve saatlerce yolda kalmaktan kurtulamıyor.

APK Daire Başkanlığı Trafik Müdürlüğü'nün amacı, İstanbullular'a farklı ve son derece gerekli bir hizmet sağlamaktı. İlk etapta Üsküdar, Boğaziçi Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Okmeydanı, Taksim, E-5 Merter Haliç istikameti, Kadıköy, Sirkeci, Çağlayan ile Aksaray-Unkapanı istikametlerine kameralar yerleştirildi.

ANLAŞILMIYORLAR
Bu kameralar, kendi çevresinde 270 derece dönerek, 8 kilometreye kadar "zoom" yaparak yolları gözlüyordu. Hem görüntüleri hem de 40 telsizli motorize ekipten gelen bilgileri değerlendiren Konar ve Kazanmaz, trafiği en iyi şekilde yönlendirmeye çalışacaktı.

Bir süre sonra, bu görevlilerin sabahları 07.00 ile 09.30 arasında, akşamları da 16.00-19.30 saatleri arasında, canlı yayınlara bağlanıp gördüklerini anlatması düşünüldü.

Ancak, gel zaman git zaman, Alpay Konar ve Murat Kazanmaz'ın gün içinde bağlandığı kanal sayısı 22'ye, canlı yayın sayısı ise 58'e çıktı.

Durum böyle olunca, görevliler de her yayını bir an önce bitirip, sonrakine geçme telaşına düştü. Alpay Konar ve Murat Kazanmaz, trafik yoğunluğunu mümkün olduğunca kısa sürede anlatabilmek için hızlı hızlı konuşmaya, devrik cümleler kurmaya başladı. Bir çırpıda okunan metinler ise sürücüler için anlaşılmaz hale geldi.

TRAFİK RADYOSU
Bu durumun nedeninin, görevlilerin yoğunluğu ve kamera sayısının yetersizliğine bağlayan APK Daire Başkanı Rafet Bozdoğan, gerekli çözümün en kısa zamanda bulunacağını belirterek, "Yol durumlarıyla ilgili verileri, kısa süre sonra yayına başlaması planlanan trafik radyosundan duyuracağız. Böylece sürücüler 24 saat en net şekilde yol durumu hakkında bilgi edinebilecek" dedi ve sürücüleri rahatlattı.

Nejdet ÇOKAN-Sedat ÖZKÖMEÇ


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır