kapat

03.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İşini bilen devrimcinin sonu
1970'li yıllarda Dev-Genç'in yapılanmasında rol oynayan, ardından sosyalizmi bırakıp borsacılığa soyunan Sarp Kuray, ortağı olduğu Turkinvest'in batışından sonra ikinci kez sağ bacağından kurşunlandı

1970'li yılların "hızlı" solcularından, o dönemde idamla yargılanan ve affa uğradıktan sonra yurtdışına kaçan ancak "Sosyalist ülkelerin çöküşünü gördüm. Hiçbir çıkar gözetmeksizin sosyalizm mücadelesinden vazgeçtim" diyerek borsacılığa başlayan Sarp Kuray, Kadıköy'de, otomobilinden indirilerek kurşunlandı. Kuray, sağ kolundan ve bacağından yaralandı.

Tiyatrocu eşi Emel Mesci'den olaylı bir şekilde boşandıktan sonra sinema sanatçısı Nur Sürer'le evlenen Sarp Kuray, Nasrullah Ayan'la birlikte ortağı olduğu Turkinvest'in batmasından sonra da aynı şekilde sağ bacağından vurulmuştu. Kuray, hâlâ devam eden Turkinvest Davası'nda "görevi kötüye kullanmak" suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

DENİZ HARP OKULU ÖĞRENCİSİ
Sarp Kuray, 1945 yılında doğar. Babası Enver Kuray Ankara eski Valisi'dir, dayısı Ömer Egesel ise Yassıada savcısı... "Biz 27 Mayısçıyız" diyen Sarp Kuray, önce Ankara Hukuk Fakültesi'ne, daha sonra de Deniz Harp Okulu'na girer. Kendi ifadesiyle okulda "sosyalizmi yayar." Bunun üzerine, okuldan atılması gündeme gelir.

"Biz Mustafa Kemal'in ordusuyuz, Halk Ordusuyuz. Bir adım atarsanız karşılığını bulursunuz" diye bildiri yayınlarlar. Kuray, bu tarihlerde Heybeliada'da İsmet İnönü ile karşılaşır. İnönü ona, "Atatürkçü müsün, sosyalist mi?" diye sorar, Kuray'da "Atatürkçüyüm" diye cevap verir. İnönü'nün tepkisi ise ilginç olur: "Mevhibe, gel gel. 'Atatürkçüyüm' diyor. Biz de 'Hilafetçi misin, cumhuriyetçi mi?' diye sorduklarında 'Hilafetçiyiz' derdik."

DEV-GENÇ'TE
Sarp Kuray, tüm bu tartışmaların içinde, 1965 yılında Deniz Harp Okulu'nu bitirir. Ama "üniformamız işçi tulumudur" der ve asker olmaz. Sonra, onun da katkılarıyla Dev-Genç doğar. Ama 12 Mart Muhtırası yaşanınca tutuklanır, idam istemiyle yargılanarak 4 yıl tutuklu kalır. Dava sonunda 24 yıl hapse mahkum edilir, fakat 1975 yılında çıkan özel afla serbest bırakılır. Bu olayların ardından yurtdışına gider.

Değişimi de yurtdışında yaşar. Bir süre yabancı dil bile öğrenmeyi reddettikten sonra, ideolojisi başkalaşıma uğrar. Kurduğu Partizan Yolu/16 Haziran Hareketi adlı örgütü 1988 yılında fesheder.

İDEOLOJİK DEĞİŞİM YILLARI
Kendi ifadesiyle; "sosyalist ülkelerin çöküşünü görür ve hiçbir çıkar gözetmeksizin sosyalizm mücadelesini bırakır." Paris'te 10 dükkanlık dönerci zinciri, Türkiye'de de Çamlıca Kolonyaları'nı kurar. İsviçre'de altın borsasıyla ilgilenir. Açıkladığına göre, "büyük para" kazanır.

NASRULLAH AYAN
Ancak Kuray'ın şirketleri batar. Bunun üzerine, 13 yıl aradan sonra Türkiye'ye döner. Havalimanı'nda gözaltına alınır, tutuklanır. İstanbul 1 No'lu DGM'de 16 Haziran Hareketi adlı örgütün kurucusu ve yöneticisi olduğu ve anayasayı zorla ihlale teşebbüs ettği gerekçesiyle ve idam istemiyle yargılanmaya başlar. 2 ay içinde tahliye olur. Aradan 5 yıl geçtikten sonra da, samimi itiraflarda bulunduğu için beraat eder.

1994 yılında, 1983 yılında altın kaçakçılığıyla suçlanan Trend Holding'in sahibi, Mardinli işadamı Nasrullah Ayan ile yolları kesişir. "Altından anlaması" sayesinde gerçekleşen bu yakınlaşmada önce Ayan'ın Alkatraz Sineması'nı işletmek için kurduğu Yönetim Film ve Reklamcılık A.Ş'.nin yönetim kurulu başkanı olur. Sonra, Ayan'ın Türkinvest adlı borsa yatırım şirketine ortak olur.

Bu sırada, tiyatrocu eşi Ayşe Emel Mesci'yi "hileyle" boşadığı iddiaları gündeme gelir. "13 yıl kahrını çektim" diyen Mesci, Kuray'ın sinemacı Nur Sürer'le evlenmek için kendisini "habersiz" boşadığını iddia eder.

HİLELİ BOŞANMA İDDİASI
Mesci, Kuray ve Sürer'in evliliğinin geçersiz olduğunu da öne sürer. Bunun üzerine, Sarp Kuray'ın avukatı İstanbul 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanır. Ancak Emel Mesci bir sonuç alamaz. Kuray ve Nur Sürer mutlu beraberliklerini sürdürürler. Bu mutluluğa, 28 Nisan 1994'te Türkinvest'in mali krize girmesi gölge düşürür. Şirketin faaliyetleri SPK kararıyla durdurulur. O zamanın parasıyla 3 trilyon batmıştır.

VE İLK VURULMA
Sarp Kuray, 5 bin 900 mudiye ödeme yapmak için "çare" aradıkları yönetim kurulu toplantısındayken sekreteri dışarı çağrır. Odadan çıkar çıkmaz, Şaban Demirkapı tarafından vurulur. İlginçtir, yine ayağından ve bacağından yaralanır. Demirkapı, "Trend Holding'in Zekeriyaköy'deki arazisinin tapu tescili için komisyon istedim. Küfretti. Ben de vurdum" der. Tescil edilecek kişi Şükrü Demirçelik'tir. O da Türkinvest'in dahil olduğu Trend Holding'in mallarını kaçırmak için kullanıldığı iddia edilen paravan kişi. Nasrullah Ayan gözaltına alınır. "Bir şey çıkmaz" ve serbest bırakılır. Olay meçhul kalır...

Nasıl vuruldu?
Bir arkadaşıyla Kadıköy'deki evinden çıktıktan sonra arabası durdurulan Sarp Kuray, bir süre konuştuğu kişilerce arabasının yanında vuruldu

SARP Kuray, dün sabah saat 09.00 sıralarında Kadıköy Ataşehir'deki evinden Gündoğdu isimli arkadaşı ile birlikte ayrıldı. Arabasıyla yola çıkan Kuray, Yenisahra ile Ataşehir arasındaki yanyolda 34 NSA 01 plakalı Tempra marka otomobilden inen 3 kişi tarafından durduruldu.

Arabadan inen Sarp Kuray, bir süre kimliği belirsiz 3 kişi ile konuşmaya başladı. Otomobilden yaklaşık 5-6 metre ayrılan Kuray'a, silahını çeken bu kişi ateş etti. Sarp Kuray'ın önce sağ koluna girip çıkan kurşun, daha sonra sağ bacağına isabet etti. Saldırganlar otomobille Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yönüne kaçarken; yere yığılan Sarp Kuray da arkadaşının otomobili ile Göztepe'de bulunan Göztepe Sağlık Kliniği'ne götürüldü.

KOLU DA KIRILDI
Kuray, burada yapılan ilk tedavisinin ardından Çağlayan'daki Florance Nightingale Hastanesi'ne sevk edildi. Sağ kolu ve sağ bacağında kırık bulunan Kuray'ın hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

Ön soruşturma sonucunda, Sarp Kuray'ı kurşunlayanların adlarının Murat, Erkut ve Oktay olduğu belirlendi. Bu kişilerin, Sarp Kuray'a, henüz bilinmeyen bir konuda yardım ettiği ve karşılığında 100 bin dolar istediği anlaşıldı. Sarp Kuray ise, bu kişileri tanımadığını öne sürdü.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır