kapat

03.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Sosyal güvenlikte ikinci reform
Sağlık ve sigorta işlemleri ayrılıyor, hastaneler özerkleşiyor, sigortalıların bir kartla bütün işlemleri yapması sağlanıyor

Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan, sosyal güvenlikte ikinci reform paketine son şeklini verdi. Yeni düzenleme ile sağlık ve sigorta işlemleri birbirinden ayrılacak. SSK başkanlık haline getirilecek. Sigorta hastaneleri özerkleşecek. Tüm sigortalılara, kredi kartı şeklinde özel kartlar verilecek. Her türlü kişisel bilgilerin yeralacağı bu kartlar, emeklilik işlemlerinden hastanede tedaviye, ilaç alımından aylık alımına kadar kapsamlı kullanım alanına sahip olacak. 10 milyar lira ve üstünde prim borcu bulunanlar yılda iki kez teşhir edilecek.

FİNANSMAN BİRİMİ ÖNEMLİ
Türkiye'deki üç sosyal güvenlik kurumunun en büyüğü olan SSK, başkanlık haline getiriliyor. SSK Başkanlığı'nın, Sağlık Genel Müdürlüğü ve Sigorta Kurumu Genel Müdürlüğü olmak üzere iki ana alt birimi bulunacak. SSK'da halen finansman ve aktüeryal birimler yok. Sigortacılığın ana kuralı olan aktüeryal denge çalışmaları için genel müdürlük kurulacak.

Merkezden yönetilen hastaneler daha geniş yetkilerle donatılacak. Merkezin yetkilerinin yüzde 70'i hastanelere devredilecek. Her hastanenin bir yönetim kurulu olacak. Yönetim kurulunda vali, belediye başkanı, sendika temsilcisi, sanayi ve ticaret odası başkanı, hastane çalışanları arasından bir temsilci, başhekim, işletme müdürü ve teknik sorumlu olmak üzere 8 kişi görev yapacak.

TAM OTOMASYON
Hastane yönetiminde sorumluluğu alan başhekim, işletme müdürü ve başeczacıyı yeni sistemde hastane çalışanları seçecek. Hastane yönetim kurulu üçer aday arasından atama yapacak. Merkez, atama işinden tamamen çekilecek. SSK'da tam otomasyona geçilecek. Bütün alım-satımlar, gelir-gider, ilaçlar, stoklar bilgisayar kontrolünde yapılacak. SSK Yönetim Kurulu üyeleri de elini taşın altına sokacak. Yönetim Kurulu üyeleri, birlikte veya tek başlarına kurumu zarara uğratırlarsa tüm malvarlıklarıyla bu zarardan müşterek ve müteselsilen sorumlu olacaklar.

Prim ödemeyene teşhir cezası
10 milyar ve üzerindeki prim borçluları 6 ayda bir teşhir edilecek. SSK'daki re'sen icra yetkisi Bağ-Kur'a da verilecek. Bağ-Kur'un şu andaki toplam prim alacağı 1 katrilyon 349 trilyon lira. Bakan Okuyan bu konunun önemini şu örnekle anlattı: "Geçenlerde Bağ-Kur il müdürlerini toplayıp, (Neden tahsilat yapamıyorsunuz?) diye sordum. (Siyasi bir problem olmasın diye) cevabını verdiler. Daha önce oy uğruna bu işlere o kadar göz yumulmuş ki, devletin memuru devlet alacağının üzerine gidemiyor."

Denetim kolaylaşıyor
Sigortalı reçete bile almayacak. Reçete karta yazılacak. İlacını almaya gittiğinde ekrandan reçete okunacak ve ilaçlar verilecek. Reçetenin kalkması denetim imkânını da artıracak. Böylece göz doktoru, hastasına romatizma ilacı yazamayacak. Göz doktorunun yazabileceği ilaç sayısı 500'se, bunun dışında tek bir ilaç bile yazamayacak. Bu yolla ilaç israfı, hatır için ilaç yazma önlenecek. SSK hastanelerinin eczanelerinde veya anlaşmalı eczanelerde de aynı sistem olacak. Sigortalı kartını verecek, eczacı kartı okuyup reçeteyi yapacak.

Vizite kağıdı tarihe karışacak
Tüm SSK'lılara kredi kartı veya ehliyet benzeri bir kart verilecek. Bu chip-kartlarda sigortalının tüm bilgileri yer alacak. Kartlarda, sağlık ve sigorta bilgileri yeralacak. Sağlık kısmında üç ayrı tür bilgi olacak. Birincisi; temel sağlık bilgileri. Burada sigortalının yaşı, cinsiyeti, boyu, kilosu gibi veriler yazacak. İkinci olarak; sigortalının uzun süreli sağlık tedavi dosyası kayda alınacak. Yani daha önce geçirdiği hastalıklar, gördüğü tedaviler gibi. Son bilgi dosyasında ise; röntgen filmi, kalp elektrosu, kan tahlili gibi tüm arşiv bilgilerine yer verilecek. Hatta, sigortalıya verilen reçete, bu reçeteyle hangi tarihte hangi eczaneye gidildiği, hangi ilaçtan kaç kutu alındığı bile kartın hafızasında bulunacak. Sigorta bilgileri bölümünde ise primlerin ödenip ödenmediğine kadar tüm veriler yer alacak. Sağlık karnesi, vizite kağıdı, sevk kağıdı gibi bürokratik işlemler kalkacak. Kart sahibi sigortalı doğrudan hastaneye gidecek. Kartını doktora verecek. Doktor, bilgisayarla karttaki tüm bilgileri görecek. Böylece, Ankara'da ikamet eden ama Kayseri'de hastalanan bir sigortalıdan sevk kağıdı, sağlık karnesi istenmesi zorunluluğu ortadan kalkacak.

Nurdan BERNARD


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır