kapat

03.03.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
Magazin
microbanner
Sabah Künye
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Pinochet evine kaçtı
İngiliz hükümeti, Şilili eski diktatöre,"evine dönebilirsin" deyince, Pinochet, kendisini bekleyen uçakla hemen Londra'dan ayrıldı

YAKLAŞIK 16 aydır Londra'da ev hapsinde bulunan Şilili diktatör General Augusto Pinochet'nin yılan hikayesine dönen hukuk mücadelesi dün nihayet sonlandı. İngiliz İçişleri Bakanı Jack Straw'un eski diktatör ile ilgili son kararı açıklamasının hemen ardından Surrey'de kaldığı lüks evden gizlice alındı. Londra yakınlarındaki bir hava üssünde bekletilen Şili'ye ait bir uçağa konularak da öğle saatlerinde Şili'deki evine dönmek üzere ayrıldı. Polis evden ayrılmasına rağmen, basın mensupları ve göstericileri yanıltmak için evinin etrafındaki geniş güvenlik önlemlerini uçak ayrılıncaya dek sürdürdü.

Mahkeme, ev hapsi ve sağlık masraflarıyla İngiltere'ye 1,5 milyon sterline (yaklaşık 1.3 trilyon lira) malolan Diktötör Pinochet'nin serbest kalması tüm dünyada hem üzüntü hem sevinç yarattı. Kararın ardından protestolar başlarken, ülkesi Şili'deki destekçileri sevinç gösterisinde bulundu.

RAPOR KURTARDI
İspanyol savcı Baltazar Garzon'un İspanya'ya iade talebiyle 1998 Ekim'inde Londra'da tedavi olduğu klinikte tutuklanan Pinochet, iktidarı sırasında 266 İspanyol vatandaşının katledilmesinden sorumlu tutuluyordu.

Tutuklanmasının ardından temyizler ve yeni iddialarla dolu bir hukuk süreci başladı. Geçen haftalarda 83 yaşındaki Pinochet'nin aklen ve fizyolojik olarak sağlığının bir mahkemede sanık olmayı kaldıramayacak kadar kötü olduğu rapor edildi. Ve son sözü de dün İngiliz İçişleri bakanı söyledi.

Bu arada İspanya'dan başka Pinochet'nin iadesini isteyen İsviçre, Fransa ve Belçika, İngiltere'nin kararına saygı göstereceklerini açıkladılar.

Zafer ÖZTÜRK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır