kapat

03.02.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Turkport
1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kıyak emekliliğe veto mu, onay mı?
Demirel, kıyak emekliliği veto ederse, Cumhurbaşkanlığı seçiminde milletvekillerinin oylarını tehlikeye atacak. Onaylarsa, bu kez de Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nun ve kamuoyunun tepkisi gündeme gelecek.

CUMHURBAŞKANI Süleyman Demirel, büyük tepkilere rağmen yeniden çıkarılan kıyak emeklilik yasası için zor bir karar ile karşı karşıya kaldı. Demirel yasayı veto ederse, milletvekillerinin oyları, mayıs ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi ve öncesindeki Anayasa değişikliği için tehlikeye girecek. Anayasa Mahkemesi'nce 8 kez iptal edilen yasa için, milletvekilleri, "Veto ederse Demirel'e oy yok" diye tehditkar konuşuyorlar.

Demirel yasayı onaylarsa, bu kez de hem yargı hem de kamuoyundan tepki görecek. Yargıtay Büyük Genel Kurulu'nun gösterdiği tepkinin yanı sıra tüm sivil kuruluşlar da kıyak emekliliğe karşı.

İKİNCİ ZOR KARAR
Kemal Gürüz'ü YÖK Başkanlığına yeniden ataması dolayısıyla, Meclis'teki iktidar kanadına mensup muhafazakar milletvekillerinden de tepki gören Demirel ikinci zor kararını da kıyak emeklilik için verecek. Geçtiğimiz cuma günü Çankaya Köşkü'ne sunulan yasa için Demirel'in 15 gün içinde karar vermesi gerekiyor. Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu belirtilen yasa için Demirel yakın çevresine şu yorumu yapıyor:

"Cumhurbaşkanlığı danışmanları inceliyor. Sonuçta benim önüme gelecek. Ben hiçbir zaman hissi hareket etmem. Zaten bir Cumhurbaşkanı hislere göre hareket edemez. Hukuka uygunluk ararım. Kamu vicdanını da göz önüne alırım. Kimsenin şüphesi olmasın, doğru ne ise onu yaparım"

9 BİN KİŞİNİN GÖZÜ DEMİREL'DE
"Kıyak emeklilik" olarak bilinen yasalardan, 4 bin 300 eski ve yeni milletvekili ile senatör, Kurucu Meclis ve Danışma Meclisi üyesi yararlanıyor. Son çıkan yasaya birinci sınıf hakimler, Anayasa Mahkemesi üyeleri, RTÜK, SPK ve üst rütbeli subayların da eklenmesi ile birlikte yasadan yararlanacakların sayısı 9 bine yükseldi. Yasaya göre ayrıca, eski senatör ve milletvekilleri öldükten sonra emekli maaşının yüzde 70'i oranındaki tutar mirasçılarına emekli maaşı olarak her ay veriliyor.

Yasadan bölücülük suçlamasıyla yargılanıp mahkum edilen ve halen cezaevinde bulunan DEP eski milletvekilleri de yararlanıyor. Leyla Zana ve arkadaşlarının yanı sıra halen kaçak olan RP'li eski milletvekilleri Halil İbrahim Çelik ile "Ben Hizbullahım" diyen Şevki Yılmaz da kıyak emekli. Hapse mahkum olan eski RP'li Hasan Mezarcı da aynı haktan yararlanıyor.

Kıyak emeklilik yasasında yapılan bir değişiklik ile daha önce "Cezaen milletvekilliği sona erenlere ödeme yapılmaz" hükmü değiştirilmiş ve "Türk vatandaşlığından çıkarılanlara ödeme yapılmaz" hükmü getirilmişti. Böylelikle hapse mahkum edilen ya da kaçak olan eski milletvekillerine de kıyak emekli olabilme imkanı tanındı. Yasadaki değişiklik uyarınca eroin kaçakçılığından yakalanan ve hapisle cezalandırılan ya da Yüce Divan'da mahkum olan eski milletvekili ve bakanlar da kıyak emekli oldu. Bu durumdakilerin 414 milyon liralık temsil tazminatı ile birlikte kıyak emekli maaşları da 1 milyar 134 milyon liraya yükseldi.

KARAR SADECE DEMİREL'İ ETKİLEYECEK
12 Eylül harekatından sonra oluşan parlamentoda ilk olarak 1986 yılında çıkarılan kıyak emeklilik yasası ile yaş koşulu aranmaksızın bütün milletvekillerine borçlanarak emeklilik hakkı getirildi. Bu yasa iptal edilince, 1988'de iki yıl milletvekilliği yapanlara, çalışma hayatında 20 yılını dolduranlara bir defaya mahsus emeklilik hakkı sağlandı. Bu yasanın da iptali üzerine, 1990'da eski ve yeni milletvekilleri ile dul ve yetim kalan yakınlarına tazminat ödenmesi hükmü getirildi ve yine "kıyak emeklilik yasası" çıkarıldı. Bu yasa da iptal edilince, 1992'de 3855 sayılı yasa ile yeniden "kıyak emeklilik hakkı" tanındı. 1994 yılında ise, Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği diğer yasaların benzeri bir kanun benimsendi. Bunun da iptaliyle, "1995'te daha önce çıkarılıp, iptal edilen yasalardan yararlanan milletvekillerinin sahip oldukları hakların geri alınamayacağı" hükmü getirildi. Ancak bu da iptal edilince, eski ve yeni milletvekillerinin talebi üzerine borçlanarak, sürelerini 25 yıla tamamlama olanağı sağlayan kıyak emeklilik hakkı getirildi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır