kapat

20.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Kazdıkça dehşet çıkıyor!
Hizbullah'ın toplu mezarlığının yeri bulundu. Üsküdar'daki gecekondu kazıldıkça, kaçırılıp öldürülen işadamlarının cesetleri çıktı. Dün 10 ölü bulundu. Kazı bugün de sürdürülecek

BEYKOZ'DAKİ villa baskınında yakalanan Hizbullah'ın askeri kanat sorumlusu Edip Gümüş'ün, kiraladığı eve operasyon düzenlendi. Evin kömürlüğünde yapılan kazı sonucunda 10 ceset bulundu. Cesetlerden 5'inin, kaçırılan işadamlarından Zehra Vakfı Başkanı İzzettin Yıldırım, Şafak Otomotiv'in sahipleri Mehmet Salih Dündar, İsmail Aksoy, Ramazan Yaşar, Cihangir Gaffari Negiş ile Mecit Bakaç'a ait olduğu ortaya çıktı. Evde 13 ceset olduğu tahmin ediliyor.

GECE BASKINI
Polis, Hizbullah Operasyonu kapsamında Üsküdar Yavuztürk Mahallesi Hasip Paşa Caddesi Çeşme Sokak Numara 26'da bulunan iki katlı bir gecekonduya önceki gece saat 03.00'te baskın düzenledi. Beykoz'daki villa baskınında yakalanan Hizbullah'ın askeri lideri Edip Gümüş'ün kiraladığı gecekondu, Hizbullah'ın toplu mezarlığı çıktı. Baskını gerçekleştiren İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, ilk önce Murat Yay ve Ali Rıza adlı kişileri gözaltına aldı. Baskın yapılan Ziyaeddin Yer'e ait evde, 3 aydır, depremzede olduklarını söyleyen, 2 çift ile 2 çocuğun olduğu öğrenildi. Daha sonra evin Hizbullah'ın askeri kanat komutanı Edip Gümüş tarafından kiralandığı ortaya çıktı.

BEYAZ ÇARŞAFLA KAMUFLAJ
Komşuları, aileleri 'iyi insanlar' diye tanımlarken, eve BMW'li kişilerin gelip gittiğini de söyledi. Bu arada ev sahibi Ziyaeddin Yer de gözaltına alındı. Öte yandan, Ramazan Bayramı'nda evin etrafının beyaz çarşaflarla örtüldüğü ve çevre sakinlerinin buna bir anlam veremediği belirtildi. Evdeki kadınlardan birinin, eşleri kıskanç olduğu için böyle uygulama yaptıklarını öne sürdüğü öğrenildi.

RAMAZAN YARDIMI
Adapazarı'ndan geldiklerini söyleyen bu ailelerin, ramazan ayında mahalleye kumanya dağıttığı öğrenildi. Mahalledeki bakkal Paşa Özal ise ailenin depremden sonra taşındığını söyledi. Özal, "Bir kadın, bir erkek ile 8 ve 11 yaşlarında iki kız çocukları vardı. Daha sonra yanlarına bir çift taşındı. Taşınan bu kişilerin ise akrabaları olduğunu söylediler. Zaman zaman çok sayıda ekmek alıyorlardı. Günde 10 ekmek aldıklarını hatırlıyorum. Bir keresinde de bir çuval un almışlardı. Sorduğumuzda kalabalık bir aile olduklarını ve misafirlerinin çok olduğunu söylemişlerdi. Birkaç kez alışveriş yaptılar sonra da alışverişi kestiler" dedi.

Evde çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi. Ele geçirilen belgeler Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü. Gözaltına alınan Murat Yay ve Ali Rıza adlı kişilerin de sorguları devam ederken, DGM Cumhuriyet Savcısı Adnan Vehbi Güneş'in gözetiminde, evde inceleme başlatıldı.

Ev değil mezarlık
Polis, ilk önce evin arka bahçesindeki kömürlükte kazı çalışmalarına başladı. Cesetlerden ilki, saat 10.30 sıralarında çıkartıldı. Bunun üzerine, eve belediye işçileri çağırıldı. Kazdıkça mide bulandırıcı bir kokuyla karşılaşan işçiler ile polisler arasında fenalaşanlar oldu. Kazı işlemi sürdükçe ceset sayısı da arttı. Saat 11.30'da ceset sayısı 6'ya yükseldi. Bu sırada, eve 3 ambulans ve ceset torbaları geldi. Yaklaşık 1 saat sonra, ceset sayısı 9'a ulaştı.

Saat 14.30'da, evin giriş kapısının önünde 10'uncu cesede ulaşıldı. Yeni ekilen soğanlardan şüphelenen polis, burayı kazınca cesedi buldu. Rakamın 13'e çıkması bekleniyor.

BETON ÇİVİSİ ÇAKMIŞLAR
Kazı bugün de devam edecek ve ceset araması sürdürülecek. Bu arada, teröristlerin ölenlerin cesetlerini tuzladığı anlaşıldı. Ayrıca gecekondunun bahçesinde Üsküdar Belediyesi'ne ait çok sayıda grayder gelerek çalışmalara başladı. İGDAŞ da gelerek kazı nedeniyle ortaya çıkacak herhangi bir tehlikeyi önlemek için sokaktaki doğal gazı kesti. Üsküdar Belediyesi'ne ait bir ekip evi ve bahçeyi ilaçladı ve kireçlendi. Polis, boğularak öldürülen bu kişilerin çıplak ve 'domuz bağı' yöntemiyle bağlanmış olduğunu kaydetti. İzzettin Yıldırım'ın kardeşi Cesim Yıldırım Adli Tıp Kurumu'na getirilen cesedi teşhis etti.

BENİNDEN TANIDI
Mehmet Salih Dündar'ın oğlu Yılmaz Dündar ve Mehmet Şehit Avcı'nın yakınları da teşhis amacıyla Adli Tıp Kurumu'na geldi. Teşhis için morga alınan Dündar, kolundaki benden tanıyarak, kendisine gösterilen cesedin büyük ihtimalle babasına ait olduğunu söyledi. Kayıp işadamlarının yakınları, işadamlarının örgütle hiçbir ilgisi bulunmadığını ileri sürerek, olayı vahşet diye nitelediler. Gördükleri işkence ve çürümeye başlama yüzünden Mehmet Sait Avcı, İsmail Aksoy, Ramazan Yaşar, Cihangir Gaffari ve Mehmet Kanlıbıçak'ın cesetleri güçlükle tanındı. Bu arada, 1994 yılında kaçırılarak Batman'a götürüldüğü ve burada öldürüldüğü iddia edilen Menzil Grubu Lideri Fidan Güngör'ün eşi Nazife Güngör de oğlu Taha ile İstanbul'a gelip kayıp dilekçesi verdi. Eşinin kaçırıldığını söyleyen Nazife Güngör, "Bu olayların ardından bir dilekçe daha verdim" dedi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır