kapat

20.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Domuz bağı canavarlığı
Hizbullah, kurbanlarını "domuz bağı" yöntemiyle top gibi katlıyor. Kurbanlarını çoğunlukla iple boğup öldürüyor, bazen de diri diri toprağa gömüp üzerine beton döküyor

HİZBULLAH'IN Üsküdar'daki hücreevinde bulunan cesetler, örgütün dehşet verici infaz yöntemini gözler önüne serdi. Militanlar sorgulayıp işkence yaptıkları kurbanlarını önce boğuyor, sonra da "domuz bağı" yöntemiyle "küçültüp" az yer kaplayacak hale getiriyor. Bu cesetler kazılan dehlizlere atılıp üzerleri betonla kaplıyor.

Hizbullah, özellikle örgütten ayrılan veya haraç vermeyen kişileri kaçırıyor. Bu ilk önce işkenceyle sorgulanıyor. Anlattıkları doğrultusunda elde edilen bilgiler değerlendirildikten sonra; kurbanlar "imam" olarak adlandırılan kişinin karşısına çıkartılıyor.

DİYET VERENLER
İmamlar, bölge sorumluları, merkez komite olan "şura" üyeleri, duruma göre de örgüt lideri olabiliyor. İmam, sorgulanan kişi hakkındaki son karar için fetva veriyor. Eğer bu kişinin salınmasına karar verilirse, "diyet" alınıyor. Diyet para, arazi, araba gibi değerli şeyler olabiliyor. Hizbullah'ın bu yöntemle, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, yüklü miktarda haraç topladığı biliniyor.

İmam, kaçırılan kişinin infaz edilmesine karar verirse önce fetva veriyor, sonra dua ediyor. Bu kurbanı "öldürün" anlamına geliyor. Hizbullah kurbanlarını, ya boğarak ya da diri diri gömerek öldürüyor. Her iki durumda da kurban "domuz bağı" yöntemiyle bağlanıyor.

DOMUZ BAĞI NEDİR?
Domuz bağı, kişinin "az yer kaplamasını" sağlayan bir yöntem. Normal boy ve kilodaki bir kişi bu şekilde top haline getirilebiliyor. İlk önce kurbanın boynuna ip bağlanıyor. Eğer ölüme terkedilmeyecekse kurban boğuluyor. Ardından ipin ucu bedenin ön kısmından sarkıtılıp bacaklarının arasından arkaya geçiriliyor. İp çekilince bu insanın başı, bacaklarının arasına sıkıştırılmış oluyor. İp daha sonra arka tarafa alınan ellere bağlanıyor. Eller bağlanınca sıra ayaklara geliyor. Oldukça uzun tutulan bu iple ayaklar da bağlanıyor. Ardından dizler kırılıp yukarı doğru itiliyor. İp, bu şekilde 3'e katlanan vücudunun çevresinde dolanıyor. Beden top gibi bir hale getiriliyor.

DİRİ DİRİ GÖMDÜLER
Hizbullah'ın son olarak kaçırdığı işadamları için de aynı yöntemi uyguladığı ortaya çıktı. Üsküdar'daki mezarlık gibi hücre evinde bulunan cesetleri Adli Tıp'a taşıyan ambulans görevlisi Mustafa Toprakçı, cesetlerin ellerinin ve ayaklarının bağlı ve çıplak halde bulunduğunu söyledi.

Toprakçı, cesetlerin üzerinde herhangi bir kurşun izi bulunmadığını belirterek tümünün erkek cesedi olduğunu, 8'inin kömürlük bölümünde 1 metre derinliğinde bir çukurdan çıkarıldığını kaydetti. Toprakçı, cesetlerin üzerlerinin de 2 santim kalınlığında bir betonla örtüldüğünü de belirtti.

Cesetlerin yaklaşık 1 hafta önce gömüldüğü tahmin edilirken, cesetleri bulunan kişilerin, çukura canlı canlı atıldığı ve ölüme terk edildikleri de iddia edildi. Hücreevinde kazı yapmak üzere çağrılan Üsküdar Belediyesi işçisi Kadir Karakuş, kömürlükte 9, arka bahçede 1 olmak üzere toplam 10 ceset çıkardıklarını söyledi.

Buldukları cesetlerin bir kısmının çömelmiş halde bulunduğunu belirten Karakuş, bazı cesetlerin de çuval içinde bulunduğunu anlattı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır