kapat

20.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hisselerde kâr satışı baskısı
HIZLI yükselişin ardından değerini katlayan hisselerde, kâr satışları gelmeye, endeks dalgalanma dozunu artırmaya başladı

İstanbul Borsası yaklaşık 1 ay süren rekorlar dizisinin ardından dalgalanmaya başladı. Bu dalgalanmalar da yüksek oranlarda oluyor. Endeks önceki gün yüzde 6 tırmandıktan sonra dün de yüzde 5.94 gerileyerek 18.414 puana indi. Kâr realizasyonları piyasanın bir süre daha gündemini meşgul edecek. Çünkü İMKB-100'e dahil olan kağıtların son bir yıllık dolar bazında getirileri yüzde 800'leri buldu. Şirket fiyatları tarihlerinin en yüksek seviyelerinde, ortalamaların bir hayli üzerinde seyrediyor.

İMKB-100'e dahil kağıtlar arasında son 52 haftalık dönemde dolar bazında en düşük ve en yüksek seviyelerine bakıldığında bazı hisseler zirvelerinin yüzde 40 altına kadar geriledi.

Bu hesaba göre en fazla iskontolu olan kağıt Petrol Ofisi. Özelleştirmesi tamamlanmak üzere olan Petrol Ofisi dün ilk seansta 23.7 centten kapandı. Ancak şirket hisseleri 42.8 cente kadar çıkmıştı. Şirketin bir yıl öncekine göre primi yüzde 363.4'ü buldu.

Zirvelerine göre dün ilk seans kapanış fiyatıyla en fazla iskontolu olan kağıtlar arasında kamuların ilk sırayı alması dikkat çekti. Örneğin Petkim, 1 yıl içerisinde en yüksek 7.16 centi gördü. Bu noktaya göre şirketin fiyatı yüzde 26.23 iskontolu kapandı. Şirket son bir yılda yatırımcısına yüzde 457.6 getiri sağladı.

Ancak uzmanlar, kamu şirketlerinin halka açıklık oranın düşük olması nedeniyle bir dönem yukarı hareketlerinin hızlı olduğunu ve bu nedenle en son fiyatların tepe noktaya göre yüksek oranda iskontolu göründüğünü belirtiyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır