kapat

20.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Emeklilikte tartışma
Özel emeklilik sisteminin kurulması amacıyla hazırlanan yasa tasarısı, sigorta şirketlerinin tepkisini çekti. Şirketlere göre bu sistem hayat sigortacılığını baltalayacak

Sosyal güvenlik reformunun ikinci ayağını oluşturan özel emeklilik sistemi için hazırlanan yasa tasarısı, sigorta şirketlerinin tepkisini çekti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine tarafından hazırlanan Bireysel Emeklilik Kanun Tasarısı ile birikimli hesap oluşturulmak isteniyor.

Çalışanlar, kurucusu emeklilik sigorta şirketleri olan bu sisteme isteğe bağlı olarak girecek. Birikimler, bu iş için özel kurulan yatırım fonlarına aktarılacak. Fonlar da bu iş için yetkili portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilecek. İstendiği taktirde, örneğin getiriden memnun kalınmamaması halinde fonlar arasında geçiş sağlanabilecek.

Kağıtların miktarı
Çalışan ve işverenin dışında, devlet de çalışanlara teşvik amacıyla katkıda bulunacak. Bu teşvik, çalışan adına yatırılacak uzun vadeli enflasyona endeksli kamu kâğıdı verilmesiyle sağlanacak.

Kâğıtların miktarı yıllık asgari ücretin asgari yüzde 20'si kadar olacak. Kâğıtlar, fonu kuran emeklilik sigorta şirketi tarafından emeklilik hakkı gelinceye kadar çalışan adına nemasıyla birlikte saklanacak. Öngörülen süreden önce sistemden çıkmak isteyen, sadece kendi yatırdığı tutarı alabilecek.

Sigortacılar nelere karşı?
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği, dün yayınladıkları bir açıklama ile görüşlerini şöyle belirttiler:

Hazırlanan tasarı ise yeni sistemle, şu anda hayat sigortası şirketlerinin hizmetlerinin ikame edilmesi amaçlanmaktadır. Bu nedenle sigorta şirketlerinin faaliyetinin durdurulması ve mevcut portföylerinin dağılması gibi tehlikeleri bünyesinde taşımaktadır.

Devlatin kamu kağıtları ile getirmek istediği teşvik çok yetersizdir. Ayrıca yeni sisteme geçildiğinde hayat sigortalarının mevcut teşviği kaldırılacaktır.

Sigorta şirketleri halen uygulamadaki sisteme ait yeni poliçe satamayacaklardır. Ayrıca 5 milyon adetle 1.5 milyar dolara ulaşan sigorta birikimlerinden de çözülmeler başlayacaktır. Bu durum kaos yaracaktır.

Tasarıda işverenlerin sisteme katılması eksik bırakılmıştır.

Yeni sistem için ayrıca bir yasaya gerek yoktur. Şu andaki sigorta şirketleri yeni bir "Sigorta Denetim Yasası" ile daha iyi denetlenip, yeni sistemi uygulamaya koyabilir.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır