kapat

20.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Petrol Ofisi'nde altın hisse olacak
Yüzde 51'i blok olarak satılacak olan Petrol Ofisi'nde altın hisse uygulanacak. Sermaye ile ilgili kararlar ÖİB'in onayından geçecek

2000 yılı özelleştirme programının iddialı projelerinden Petrol Ofisi AŞ'nin yüzde 51 hissesinin blok satışında "Altın Hisse" uygulanacak. POAŞ'ın faaliyet konusu ve alanını değiştiren, ana sözleşmede düzenleme gerektiren kararlarla Askeri NATO Tesisleri ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki istasyonların hizmetlerine devam etmesi gibi konular Özelleştirme İdaresi'nin kontrolündeki altın hisseyle korunacak.

POAŞ'ın Eylül 1999'da 54 trilyon lirayı aşan, yılsonunda 70 trilyon lira civarında gerçekleşmesi beklenen kârı, KİT'lerin borçlarına tahsis edilecek.

Altın Hisse uygulamasıyla, Özelleştirme İdaresi, Petrol Ofisi'nde kritik kararlarda veto yetkisini kullanacak. POAŞ'a talip olan firmalara altın hissenin getirdiği yetkiler, ayrıntılı biçimde anlatılarak, sözleşmeye yazılacak. Buna göre, POAŞ içindeki Askeri NATO Tesisleri, ikmal ve depolama yönüyle korumaya alınacak.

POAŞ'IN SERMAYE YAPISI
Petrol Ofisi'nde ANT olarak adlandırılan birimin, milli savunma ve NATO amaçlı olduğu, bu nedenle müstakil bir birim olarak çalıştığı, birim amirlerinin emekli askerlerden oluştuğu, özel nakil araçları ve depolama merkezlerinin koordinasyonunda rol aldığı öğrenildi.

Altın hisseyle ayrıca, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da faaliyetine devam etmesi gereken petrol istasyonu sayısı belirlenecek. POAŞ'ın ortaklık ve sermaye yapısını değiştiren nitelikteki kararlar da Özelleştirme İdaresi'nin kontrolündeki Altın Hisse'nin onayından geçecek.

Bir cepten diğer cebe gidecek
Turizmi teşvik kapsamında uçaklara indirimli yakıt vermek zorunda kalan, ayrıca İsdemir, SEKA gibi kuruluşlara akaryakıt dağıtımı yapan POAŞ, bu alacaklarını tahsil edemedi. POAŞ'ın sadece, THY uçaklarına verdiği ucuz akaryakıttan dolayı alacağı 18 trilyon lirayı buldu. Diğer KİT'lerle birlikte bu alacak, 40 trilyon lirayı bulacak. POAŞ'ın, yüzde 93'ünü elinde bulunduran ÖİB, adeta bir cebinden aldığını diğer cebine aktaracak. ÖİB, 50-55 trilyonu bulması beklenen karpayı ile KİT'lerin POAŞ'a olan borçlarını temizleyecek.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır