kapat

20.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Akaryakıt zammına freni hükümet koydu
Başkent, önceki gece yapılan ve 2 saat içinde geri alınan benzin zammı sonrası tam anlamıyla karıştı.

Petrol Ofisi, 18 Ocak gecesi benzine yüzde 10 ile 10.1 arasında değişen oranlarla zam yapıldığını açıkladı ancak 2 saat sonra bu zammın durdurulduğunu duyurmak zorunda kaldı.

Başbakan Bülent Ecevit'in talimatı üzerine devreye giren Başbakanlık Müsteşarı Ahmet Şağar zammın geri çekilmesini sağladı. Akaryakıta yapılacak yüzde 10 zam aylık enflasyon hızının artışına yol açacak ve enflasyonu indirme programı daha Ocak ayından yara alacaktı.

ÖNCE ZAM SONRA FREN
Ankara'da bir seri telefon trafiğine yolaçan ve sinirleri geren zam öyküsü, Petrol Ofisi'nin, 19 Ocak'tan geçerli olmak üzere benzin fiyatlarının yüzde 10 arttırılacağını duyurması üzerine başladı. Ancak zam haberinin ajanslardan geçmesinin ardından 2 saat içinde bu kez zammın durdurulduğu açıklaması yapıldı. Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Otomatik Fiyatlandırma Mekanizması çerçevesinde, Hazine'ye fiyat ayarlaması önerdi.

Oysa hükümet, enflasyonu indirme programı çerçevesinde 11 Ocak günü akaryakıt ürünleri pompa satış fiyatlarını yüzde 5 indirmişti. 19 Ocak'ta yapılacak yüzde 10 zam, Ocak ayının son 12 günü itibarıyle endekslere yansıyacak olsa da fiyat endekslerinde artışa yol açacaktı. Bu nedenle zam için Hazine'nin ön onayını almış olmasına rağmen POAŞ'ın, Anadolu Ajansı'na zam açıklaması yapmasıyla zammı geri çekmesi bir oldu.

IMF ile yapılan stand- by anlaşmasına göre, akaryakıt fiyatlarında yapılacak ayarlamada Otomatik Fiyatladırma Mekanizması'nın kullanılması gereken durumlarda mutlaka Hazine'nin onayı alınacak. Böylece, eskiden hampetrol fiyat artışı ve döviz kurundaki gelişmeler dikkate alınarak yapılan otomatik zammın 2000 yılından itibaren hedef enflasyona göre belirlenecek.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır