kapat

20.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Eve yabancı dopingi
Daha birkaç ay önce konuşulmaya başlayan Mortgage, ilk meyvesini Şubat'ta verecek. Türel&Türel ve Soyak, sistemi uygulamaya hazırlanıyor

ABD ile Avrupa ülkelerinde uygulanan; orta vadede sabit veya değişken oranlarda uzun vadeli kredi sağlayan Mortgage Sistemi'nin Türkiye'de de uygulanması için atılan ilk adımlar sonuçlanma aşamasında.

Türkiye'nin yüksek enflasyon ortamı ve dövizle borçlanmanın riskleri nedeniyle başlangıçta uygulanması zor görünen sistemin koşulları kısa sürede oluştu. Bunda, enflasyon ve faizlerin düşme trendine girmesi sonucu hem piyasaların hem de finans kesiminin uygulamayı desteklemesi ve Vakıfbank ile Alternatifbank'ın uzun vadeli konut kredilerinin büyük etkisi oldu.

Sistemi Amerikalı yatırımcı ve müteşebbis Victor Politis; şirketi PRI aracılığıyla Türkiye'ye getiriyor. Zor projelere finansman sağlanması konusundaki deneyimleri ışığında 1994 yılında PRI şirketini kuran Politis, gelişmekte olan 40'tan fazla ülkede proje geliştirme ve bağımsız finansal danışmanlık hizmetleri veriyor. Politis, 1999'dan itibaren Asya ülkelerinde ve son olarak da Türkiye'de Türel&Türel Emlak Geliştirme ve Danışmanlık Şirketi ile hizmet vermeye başladı.

Türel&Türel Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Türel, inşaat şirketi ve banka işbirliğiyle oluşan dört grup ile görüştüklerini, birinde karar vermek üzere olduklarını belirterek, Politis'in önümüzdeki hafta Türkiye'ye gelerek bu şirketle görüşeceğini söyledi. İlk aşamada Türkiye'ye 500 milyon dolar getirileceğini ve sistemin tüm projelere açık olduğunu söyleyen Türel, "Bizim koyduğumuz ilk hedef 10 yıllık borçlanma. Faiz oranı en fazla yüzde 12 olacak. Ancak şartlar böyle giderse hayal bile edemediğimiz koşullarla ortaya çıkacağız" dedi.

Sistemin Türkiye'ye adaptasyonu konusunda yurt dışındaki gruplarla görüştüklerini anlatan Türel, "Adaptasyon ciddi bir süreç. Örneğin; Alternatifbank fiyat değerlendirmesini Turyap ile Vakıfbank kendi ekibiyle yapıyor. Bizimdeğerlendirmeleri yurt dışından gruplar yapacak" diye konuştu. Türel 100 bin dolarlık kredinin ödeme koşullarını da şöyle anlattı:

"Bu miktarın ödemesi 10 yıl boyunca yüzde 12 faizle aylık 1434 dolar olacak. Yüzde 35 peşin ödemeden sonra tabii. Bu kredi kullanılmasındaki en önemli şart iskanı alınmış ev için kullanmak zorunluluğu. Evin de düzgün yapılmış olması gerekiyor. (Ben yaptım oldu) denen evlere böyle bir kredi verilemez. Bu, sektörde otokontrolu sağlayacak."

Soyak İnşaat da kendi gayrimenkul projeleri için ABD'deki kredi kuruluşlarıyla görüşmelerini tamamlamak üzere. Soyak, 15 yıl vade ve aylık 300-1000 dolar ödemelerle Mortgage'ı uygulamaya hazırlanıyor. Soyak Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Soyak, piyasaların sisteme hazır olduğunu belirterek, "Farkımız bitmiş konuta değil, başlayacak bir projeye kredi bulmak. ABD'den 200 milyon dolarlık bir fonun getirilmesini sağlayacağız" dedi.

Mortgage nedir?
Mortgage, (bizdeki kullanılan adıyla ipotek) proje geliştiren inşaat firmaları ile finans şirketlerinin birarada olacakları bir örgütlenmeyi sağlayacak. İlk aşamada konut alanlara orta vadede sabit veya değişken oranlarda 7-12 yıl vadeyle kredi sağlanması hedefleniyor. Bu organizasyon bir kez oluşturulup bir fon yaratılıyor ve ev alacaklara plase ediliyor. Para, son noktada inşaat şirketlerine dönüyor. Oluşan para ikinci piyasada dünyadaki çeşitli fonlara satılıyor. Mortgage'in Türkiye'de işleyişi önemli. Çünkü Türk insanı, bir ev sahibi olmak için girdiği yükümlülüklere sonuna kadar sahip çıkıyor. Bu nedenle kredinin geri dönme riski, Türkiye'nin genel risklerinden çok daha düşük. Mortgage, özellikle finansman olanakları çok kısıtlı, düşük ve orta gelirlilere yarayacak bir sistem. Banka desteği ile birlikte çarkın dönmesi açısından organizasyonda müteahhitlerin de olması gerekiyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır