kapat

15.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber Ýndeksi
Yazarlar
Günün Ýçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
Ýstanbul
Ýþte Ýnsan
Astroloji
Reklam
Sarý Sayfalar
Arþiv
Hazýrlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ.
SELAHATTÝN DUMAN(sduman@sabah.com.tr )


Herþeyi hükümet mi düþünsün..

Cezaevlerinin hali malum.. Her koðuþun dibinde 24 saat hizmet veren bir büfe yok ki dara düþenler ihtiyacýný karþýlasýn.. Adamýn çakmaðý bitti, kibriti de yok.. Sigarasýný yakmak için ne yapacak? Ziyaret gününü mü bekleyecek?

Bu millete aðýz tadýyla bir etkinlik yaptýrmayacaklar.. Orasý belli.. Neden derseniz, bir yanda Ýnsan Haklarý Þirketi, diðer yanda hayvanlarý koruma ve kollama cemiyetleri.. Ýki koldan çalýþýyorlar..

Tutup bir adamý benzetiyorsunuz.. Ýnsan hakký savunucularý ayaða kalkýyor.. Ýki tane uyuz köpeði taþlýyorsunuz.. Panter Emel'in komandolarý hanenizi basýyor..

Geriye kala kala maça gidip; hakemlerin cinsel tercihi konusundaki düþüncelerinizi ilan etmek kalýyor.. Ona da "Fair Play" esnafý karþý.. Eeee! Bu millet hýncýný kimden alacak, öfkesini nerede boþaltýp deþarj olacak?

***

Memleketin mahkžmuna dahi huzur yok..

Adam güzelce cinayetini iþlemiþ, erkeklik adýna bir güzellik yapmýþ.. Mahkemeden kýsmetine ne çýktýysa gidip efendi gibi cezasýný yatacak.. Ona da fýrsat verilmiyor..

Yok af çýktý, yok çýkmadý.. Yok adalet reformu.. Yok tek kiþilik hücrelere bölünmüþ cezaevi.. Ýþin yoksa bunlara katlan..

Yönetmelik engeli..

Allahtan hükümetimiz iki vakte kadar bir "Adalet Reformu" yapmaya niyetli.. Anladýðým kadarýyla iþe de cezaevlerinin halinden baþlayacak..

Kulaðýma geldi.. Büyük Türk düþünürü ve Adalet Bakanýmýz Hikmet Sami Türk'ün himmetiyle modern cezaevleri inþaatý planlanýyormuþ.. Batýdaki gibi hücre sistemine dayanan bu cezaevleri halen kullanýlmakta olan cezaevlerinden farklý olacak..

Mevcut cezaevlerinin nesi vardý, demeyin..

Geçenlerde þeriatçý bir örgütün "Genel Merkez" olarak kullandýðý cezaevi koðuþlarýndan birinden on tane alev makinasý çýktý.. Konu sýkýntýsý çeken köþe yazarlarýnýn kýsm-ý umumisi, bunu fýrsat bilip "Cezaevinde alev makinasýnýn ne iþi var?" diye yazýlar yazdý..

Önyargýnýn böylesine ben de karþýyým..

Bir kere orasý cezaevi.. Her koðuþun dibinde 24 saat hizmet veren bir büfe yok ki dara düþenler ihtiyacýný karþýlasýn.. Adamýn çakmaðý bitti, kirbiti de yok.. Sigarasýný yakmak için ne yapacak? Ziyaret gününü mü bekleyecek?

Belli ki alev makinasý bu niyetle tedarik edip koðuþa istiflediler.. Ýsteyen makinayý çalýþtýrýp, cýgarasýný yakýyor "Geeeel beþ sene geeeel.." diye dumanýný savuruyor..

***

Bir baþka cezaevinde cinsel bunalým geçiren bir mahkžm isyan çýkartýyor, cezaevi idaresinin eli kolu baðlý.. Neden derseniz, cezaevlerinin baðlý olduðu "infaz yönetmeliði" içeriye kadýn sokulmasýna izin vermiyor..

Oysa mahkžm iyi niyetli davranmýþ, herþey kurallara uygun olsun fikrinden gidip "Bana karý bulun.." mealinde bir dilekçe yazýp, müdüriyete vermiþ ama istediði kadýn bir türlü tedarik edilemiyor..

Memleketimizde bu iþe yarayacak eleman olmadýðýndan deðil.. Yönetmelik idarenin elini kolunu baðladýðýndan.. Yoksa Adnan Hocamýz sayesinde memlekette "motor patlamasý" olduðu bir gerçek..

Üstelik bizim motorlar, gavurun dijital ortamda yapýlmýþ motorlarý gibi iki çalýþýp bir bakým istemez.. Pancar motoru gibi teklemeden saatlerce çalýþýr.. Yine de mahkžmun iþine yaramýyorsa suç infaz yasasýndadýr..

Beþ yýldýzlý damlar..
Bereket Adalet Bakanlýðý bu iþe el attý.. Tasarlanan yeni cezaevleri için anlatýlanlar gerçekten kulaða hoþ geliyor.. Zaten modern Türkiye'nin imajýna da böylesi yakýþýrdý..

Beþ yýldýzlý turistik otel kalitesinde cezaevleri yapýlacakmýþ.. Hem güvenli hem konforlu.. Öyle ki dýþardaki vatandaþ bile "Bir suç iþlesek de þu yeni cezaevine girip yatsak.." diye iç çekecekmiþ..

Yeni cezaevleri sayesinde "mahkžmiyet turizmi" baþlatacaðý dahi söylenmekte..

Turlar yurt dýþýndan uçakla adam taþýyacak, onlar memleketimde suç iþleyip kendilerini içeri attýracak, beþ yýldýzlý cezaevlerimizden turistik otel niyetine sebeplenecekler..

Benim korkum baþka.. "Adalet Reformu" kapsamýnda cezaevlerinin modelini deðiþtirirken, bazý güzellikleri es geçmelerinden korkuyorum..

Temsil cezaevlerimizdeki gardiyan yarýþlarý..

Nasýl yapýldýðýný geçenlerde televizyonda konuþan eski bir mahkžmdan dinledim..

Koðuþlarda bulunan mahkžmlar aralarýnda "Filan gardiyan daha iyi koþar.." diye iddialaþýyorlar.. Hemen bahis düzenleniyor, isteyen parasýný istediði gardiyana yatýrýyor.. Sonra fýrsat kolluyorlar..

Diyelim ki koridorun baþýnda bir gurup gardiyan gördüler.. Ýçlerinden biri hýr çýkarýyormuþ gibi delleniyor, gardiyanlardan birinin ensesine bir tokat atýyor..

Panikleyen gardiyanlar kaçmak için koridorda koþmaya baþlýyorlar.. Koridorun öbür ucuna ilk giden gardiyan birinci oluyor, ona para bastýran mahkžm da parsayý topluyor..

***

Eminim ki bu okuduklarýnýza bakýp, özüm için "Amma da sallamýþ.." diyeceksiniz lakin yazdýklarým gerçek.. Bugün Türkiyemiz'in büyük cezaevlerinde en sýk yapýlan yarýþ bu..

Nitekim ben de yarýþýn kurallarýný televizyonda anlatan mahkžmu bu duygularla dinledim..

Hatta Adalet Bakanýmýz Hikmet Sami Türk'ün Televole'ye çýkýp bu olayý yalanlamasýný bekledim.. Çýt çýkmadý.. Demek ki doðruymuþ..

Þimdi bu güzel uygulamanýn yeni yapýlacak cezaevlerinde engellenmesinden korkarým..

Zaten milletçe kendimizi ifade edemiyoruz..

Yarýn elin gavuru insan haklarý konusunda üzerimize hamle ettiðinde "Bakýn bizim cezaevlerimizde böyle bir uygulama var.. Hangi Avrupa ülkesi mahkžmuna böyle bir eðlenme imkâný sunuyor.." diyebiliriz..

Ayrýca gardiyan yarýþlarýndan rüsum alýp, maliyeye katkýda bulunma imkâný da var..

Yeni mapus damlarýný bu kafayla yapalým.. Sonra "Dam baþýnda pýtýrak, tepesine oturak.." deyip keyfimize bakalým..

Yazarlar sayfasina geri gitmek icin tiklayiniz.

Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr