kapat

15.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tartışmayı 'çaycı' önledi
DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in liderler turu sırasında ilginç diyaloglar yaşandı.

Çiller'in, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'la görüşmesi "barış havası" içinde geçerken, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli kısa da olsa sıkıntılı anlar yaşattı. DYP lideri Çiller'in, Apo'nun idam dosyasının Başbakanlık'ta bekletilmesi konusunda MHP lideriyle girdiği tartışma, ikram için odaya çaycının girmesiyle "tansiyon yükselmeden" noktalandı. Başbakan Bülent Ecevit ise, Balkanlar'daki ve Kafkasya'daki istikrar açısından da Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görevine devam etmesi gerektiğini söyledi. Başbakan Bülent Ecevit, Anayasa değişikliği oylamasının "açık" yapılmasını önerdi, ancak DYP'li kurmaylar "Milletvekilleri baskı altında kalır" diyerek bu teklife sıcak bakmadılar.

Çiller'in gizli planı
Nereden çıktı bu liderler turu demeyin..

Çiller'in Ecevit tarafından ortaya atılan 5 artı 5 formülüne bir anda dört elle sarılmasının üç temel nedeni var.

1- Demirel'i Köşk'te tutmak

2- Demirel'le sahip çıktığını göstererek adı konmamış küslüğe son vermek .

3- Dışlandığı siyasi karar mekanizmasına hızla dönüş yapmak..

Merkez sağda yıllardır konuşulan senaryo şuydu: Demirel'den sonra, DYP'nin de desteğini alan Mesut Yılmaz cumhurbaşkanı seçilir. Kan davalı iki liderden biri gidince tabanda birleşme sağlanır. Çiller merkez sağın lideri olur..

yani;

Yılmaz Cumhurbaşkanı.. Çiller Başbakan..
Ancak senaryo daha yazılma aşamasında bozuldu. 18 Nisan yenilgisi Yılmaz 'ı da Çiller'ı de başrolden aldı.

İşte tam bu noktada Demirel siyaseti bırakmayacağının mesajlarını vermeye başladı. Baba köşesine çekilmeyecekti. Bu Çiller'in başına gelecek en büyük siyasi felaketti. Çünkü, Demirel hem DYP'yi elinden alır hem de merkez sağı kendi liderliğinde tek çatı altında toplayabilirdi.

Ne yapıp ne edip Demirel'in Köşk'te kalması sağlanmalıydı. DSP'nin ortaya attığı "Demirel ile devam formülü" sanki Çiller için yazılmış yeni bir senaryoydu. Tereddüt etmeden sahip çıktı. Rolü Ecevit'ten çalarak, kendi düşüncesi gibi liderler turu attı. Amacı; Demirel'le buzları eriterek, "baba-kız" günlerine dönmekti.

Ama daha da önemlisi, 28 Şubat'tan sonra dışlandığı siyasi karar platformuna yeniden katılmanın yolu Çankaya'dan geçiyordu. Çiller, Cumhurbaşkanlığı seçimini "geri dönüş" için kullanmaya karar verdi.

Erken gelen liderler turunun anlamı bu..

Devlet Bahçeli: Bilginizin dışında bir şey yok...
MHP lideri Bahçeli, Apo kararının partisinde yarattığı tartışmalar nedeniyle Çiller'le görüşmeye oldukça gergin girdi. Bahçeli'nin Çiller'in sözlerini geçiştirmesi dikkat çekti. Edinilen bilgiye göre, iki lider arasındaki APO tartışması şöyle gelişti:

Çiller: Samimi olarak bir şey sormak istiyorum. Bunu siyaset yapma amacıyla değil, bir vatandaş olarak soruyorum. Abdullah Öcalan konusunda, benim ve kamuoyunun bilmediğinden farklı bir şey mi biliyorsunuz?

Bahçeli: Hayır hayır, sizden ve kamuoyundan farklı bir bilgi yok, bundan farklı bir şey bilmiyorum.

Çiller: AİHM'nin kararını beklemek için Apo dosyası Başbakanlık'ta bekletilecek. Bu yapılıyorsa, herhalde bundan sonra Türkiye'deki tüm yargı kararları için de AİHM'nin kararlarını beklemek durumunda olacağız...

Bahçeli: Sanıyorum Çiller: Türkiye'yi AB'ye üyelik ile idam ikilemine düşürmek doğru değildir. Türkiye APO ile AB üyeliği arasında tercih yapma konumuna düşürülmemeliydi. Güçlü bir hükümet, her iki konuyu da birbirinden ayırır ve çıkarları doğrultusunda bu meseleleri çözerdi. Biz zamanında sizi uyarmıştık. Bu iş siyasallaşma eğiliminde. Sonunda Apo'yu Mandela yaparsınız demiştik.

Çiller'in ardarda gelen eleştirileriyle bunalan Bahçeli'nin imdadına, MHP grubunun çaycısı yetişti. İki liderin konuşması sırasında odaya giren hizmetlinin çay ikramına başlaması, APO tartışmasına nokta koydu ve Cumhurbaşkanlığı seçimi gündeme geldi. Bahçeli, Çiller'in 5+5 formülü konusunda, yapılacak Anayasa değişikliklerinin "şahsa özel" olmasını doğru bulmadığını söyledi.

Ecevit: Demirel görevinde kalmalı
ÇİLLER, Ecevit'le saat 10.30'daki randevusuna 5 dakika geç kaldı. Bu nedenle koşarak Ecevit'in makam odasına ilerleyen Çiller'e, kendisine tüm görüşmeleri sırasınde eşlik eden kurmayları yetişmekte zorlandılar. Ecevit'in makam odasının kapısına geldiğinde, hiçbir kurmayının hızına ayak uyduramadığını fark eden Çiller, korumasına "Diğerleri herhalde yetişir" dedikten sonra, kendisini kapıda bekleyen Ecevit'le tokalaştı.

Çiller'le görüşmesinde 5+5 formülüne destek verdiklerini açıklayan Başbakan Ecevit, Demirel'in bir dönem daha görevini sürdürmesinin hem Türkiye hem de dünya açısından önemli olduğunu söyledi. Ecevit şöyle konuştu: "Sayın Demirel şu anda Balkanlar'da ve Kafkaslar'da etkinliği ve ağırlığı olan bir isim. Bu bölgelerdeki istikrar açısından da Sayın Demirel'in görevde kalmasının doğru olduğuna inanıyorum."

Ecevit'in bu sözlerine Çiller'in, gündeme getirdikleri her iki formülle mevcut Cumhurbaşkanı'nın yeniden seçime girmesine imkan tanıdıklarını söyledi ve "Ancak biz bunu kişiye özel olarak değil, kurumsal açıdan düşünüyoruz" vurgulamasını yaptı. Görüşmede Ecevit'in, Anayasa değişikliği oylamalarının "açık" yapılması önerisini gündeme getirdiği öğrenildi. Ecevit'in bu teklifine, Çiller yerine DYP kurmaylarından yanıt geldi. DYP'li Ahmet İyimaya ve Turhan Güven, açık oylamanın sakıncalı olacağını belirterek, "Milletvekilleri baskı altında kalabilir" dediler.

Hanımefendiye bir kuşburnu
BUGUNE kadar gerçekleştirdikleri tüm görüşmeler oldukça gergin hatta kavgalı geçen ANAP lideri Mesut Yılmaz ile DYP lideri Çiller'in dünkü görüşmeleri 40 dakika sürdü ve oldukça sıcak bir atmosferde gerçekleşti. ANAP Grup Yönetim Kurulu Salonu'nun kapısına çıkarak Çiller'i bekleyen Yılmaz, DYP liderini içeri buyur ederken, "Hoş geldiniz. Geçmiş bayramınız kutlu olsun" dedi. Çiller de Yılmaz'a "Sizin de bayramınız kutlu olsun" yanıtını verdi. Yılmaz DYP liderine sormaya dahi gerek görmeden görevlilere "Hanımefendiye bir kuşburnu" talimatını verdi. Yılmaz kendisi için expresso isterken, kurmaylara da çay ikram edilmesini istedi. Görüşme sonunda Yılmaz, Çiller'e, "Öyle sanıyorum ki, bugüne kadarki en olumlu ve mutlu görüşmemiz oldu" dedi. Yılmaz girişte olduğu gibi görüşme sonunda da Çiller'i kapıya kadar uğurladı.

Kutan'a ortak hareket önerisi
FAZİLET Partisi Genel Başkanı Recai Kutan, Çiller'le görüşmesinde cumhurbaşkanlığına adaylık konusunda partisinin görüşlerini aktardı. Kutan, "Cumhurbaşkanı adaylarını, Meclis'te grubu bulunan partiler, grubu olmayıp da son seçimlerde yüzde 5'in üzerinde oy almış partiler, enaz 20 milletvekili, 30 ilin il genel meclis ve belediye meclis üyeleri aday gösterebilsin. Zaten bizim Anayasa Değişiklik Taslağımız da bu şekilde" dedi. Görüşmede Çiller'in Kutan'a, "önemli konularda" ortak hareket etmeyi önerdiği de bildirildi.

Mehmet TEZKAN


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır