kapat

15.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KISA KISA KISA

POAŞ için yirmi şartname alındı
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından yüzde 51 oranındaki hissesi blok olarak satışa çıkarılan Petrol Ofisi için bugüne kadar 20 ayrı şartname satın alındı. Şartname alanlar arasındaTürkiye'nin önde gelen şirketlerinin yanı sıra yabancı firmalar da bulunuyor. Bu arada özelleştirme programı çerçevesinde TÜPRAŞ'ın yüzde 15-20 oranındaki hissesinin yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda halka arzının 14 Nisan'a kadar tamamlanması bekleniyor. Şirketin tanıtımdan önce Mart ayında Uzakdoğu, Amerika ve Avrupa'daki bazı merkezleri kapsayan bir Road Show'a çıkması planlandı.

Boeing uydu şirketi alıyor
Dünyanın önde gelen elektronik ve casus uydu yapımcısı Hughes Electronics firması, uydu bölümünü Boeing Uçak firmasına satıyor. Dünyanın en büyük uçak firması konumunda olan Boeing ile Hughes Elecktonics arasında sürdürülen görüşmelerde, Hughes'in uydu bölümünün 3.75 milyar dolara satışı konusunda anlaşmaya varıldı. Hughes Electronics firmasının bundan sonra eğlence ve internet alanında yoğunlaşmayı planlandığı ifade ediliyor. Boeing'in Hughes'in uydu bölümünü satın alarak uydu temelli gelirlerini yüzde 35 oranında artırması bekleniyor.

İTO 118'inci yaşını kutladı
İstanbul Ticaret Odası (İTO), 118. kuruluş yıldönümünü kutluyor. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Padişah 2. Abdülhamit tarafından 14 Ocak 1882 yılında kurulan İTO'nun, bugün ekonominin merkezini teşkil ettiğini belirtti. Türkiye'deki 10 ilin nüfusundan daha fazla üyeleri bulunduğuna dikkati çeken Yıldırım, üyelerinin sayısının 280 bini aştığını ve personel sayısının 370'e ulaştığını ifade etti.

Tekel'in 99 satışı açıklandı
Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TEKEL), 1999 yılında toplam 1 katrilyon 56 trilyon 626 milyar liralık sigara ve alkollü içki satışı yaptı. Geçen yıl sigara ve alkollü içki satışları, önceki yıla göre yüzde 67.8 artış kaydetti. Geçen yıl, 827 trilyon 364 milyar lirası sigara ve 229 trilyon 262 milyar lirası alkollü içki olmak üzere, toplam 1 katrilyon 56 trilyon 626 milyar liralık satış yapıldı. Önceki yıl toplam satış tutarı 629 trilyon 608.9 milyar lira idi. Miktar bazında geçen yılın alkollü içki satışlarında bir önceki yıla göre azalma görülürken, sigara satışlarında artış oldu. 1998 yılında toplam 116 milyon 608 litre alkollü içki satılırken, bu rakam 1999 yılında 110 milyon 383 bin litreye geriledi.

Sigortada atama
HAZİNE Sigortacılık Genel Müdürlüğü'ne Müsteşarlık Müşaviri Namık Dağalp atandı. Atamaya ilişkin karar Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı. Resmi gazetede yer alan diğer atama kararlarına göre, Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdür Yardımcılığına da Genel Müdür Müşaviri E. Nihal Talay getirildi.

Mevduat getirisi % 30
Mevduat faizlerinde indirimin üçüncü turu da başladı. Önceki gün özel sektörün dört büyüğü İş Bankası, Akbank, Garanti ve Yapı Kredi'nin yaptığı TL mevduat faizi indirimlerinin ardından, dün bu kervana kamu bankaları ile orta ve küçük ölçekli özel bankalar da katıldı. Son yapılan indirimle birlikte mevduatın net getirisi yüzde 30'a doğru geriledi.

Yılbaşından kısa süre önce mevduat faizlerinin aylık net getirisi yüzde 65 civarında seyrediyordu. Faizler ilk etapta yüzde 45 civarına çekildi.
Yılın hemen başında yapılan ikinci tur indirimlerle birlikte tüm vadelerde getiri yüzde 40'a doğru düştü.
Önceki gün başlayan üçüncü tur sonucunda da mevudat faizi yatırımcısının eline ancak yüzde 30'a yakın bir faiz geçecek.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır