kapat

15.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Tarıma doğrudan destek gerekli
'Tarım Politikalarında Yeni Denge Arayışları ve Türkiye' adlı raporda, kısa ve uzun vadede politika önerileri var

TÜSİAD'ın hazırladığı 'Tarım Politikalarında Yeni Denge Arayışları ve Türkiye' başlıklı raporda, tarım politikaları için yeni denge arayışının uluslararası boyutunun önemi vurgulanıyor. Ortadoğu Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Erol, Çakmak ve Prof. Dr. Haluk Kasnakoğlu ve Prof. Dr. Halik Akder tarafından hazırlanan raporda tarım politikalarına, 10 yıllık bir perspektifle dengeli bir yaklaşım öneriliyor.

Rapor, sorun ve sonuçların net olarak ortaya konduğu, Türkiye'deki tarım sektörünün durumunun ve politikalarının tanımlandığı ve Dünya Ticaret Örgütü, Avru

pa Birliği ve Gümrük Birliği açılarından Türkiye'nin tarım politikası önerilerinin incelendiği 9 bölümden oluşuyor. Raporda, Türkiye'de uygulanmış politikaların amaçları, araçları ve sonuçları değerlendiriliyor. OECD için geliştirilen kriterler temel alınarak tarımsal destek objektif olarak ölçülüyor. Ürünlerden yola çıkarak, desteklemenin bölgeler arasında paylaşım etkileri ayrıntılı olarak sunuluyor. Politikaların tüketiciler üzerindeki etkileri tartışılıyor ve tarımsal desteklemenin siyasi boyutu üzerinde duruluyor.

'Tarım Politikalarında Yeni Denge Arayışları ve Türkiye' adlı raporda 2000-2010 yılları için alternatif politika önerileri şöyle sıralanıyor: "Kısa dönem (1-3 yıl): Net ithalatçı olduğumuz ürünlerde destekleme alımı yerine gümrük vergileriyle iç fiyatı belirle. Diğer problemli ürünlerde (tütün, çay, fındık gibi) zaten varolan arz kontrol mekanizmalarını uygula. Geliri düşecek olan üretici kitlesini belirle ve süresi belli doğrudan gelir yardımı yap. Uzun dönem (1-10 yıl): Devletin asıl görevi olan girdi-çıktı piyasalarını çalışır hale getir. Destekleri, fiyat müdahalelerinden altyapı yatırımları, Ar-Ge, örgütlenme gibi üretken politikalara kaydır. Bölgesel kalkınma projeleri geliştir..."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır