kapat

15.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Rapor bombardımanı
TÜSİAD demokratikleşme, tarım politikası, Avrupa Birliği ve şirket birleşmeleri konularında dört ayrı rapor yayımladı

Demokratikleşmeyolunda öncelikler
TÜSİAD, Türkiye'de demokratik standartların yükseltilmesi yolunda varılan noktayı ve gelişmeleri değerlendirmek üzere "Türkiye'de Demokratik Standartların Yükseltilmesi: Tartışmalar ve Son Gelişmeler" başlıklı raporunu hazırladı. 3 yıl önce hazırladıkları "Türkiye'de Demokratikleşme Perspektifleri" çalışmasında yaptıkları önerilerden 29'unun hayata geçtiği, 16'sının ise yasa değişikliği tasarılarına konu olduğu belirtilen raporda şu görüşlere yer verildi: "Mevzuattaki düzenlemeler, demokrasinin gelişim sürecini hızlandıracak olumlu adımlardır. Ancak, siyasal sistem, insan hakları ve hukuk devleti alanlarında aksaklıkların giderilmesine ihtiyaç vardır."

Raporun sonuç kısmında ise önümüzdeki döneme yönelik olarak "öncelikli talepler listesi" şöyle sıralandı:.

Parti içi demokrasi geliştirilmeli, bütün üyelerin katılımına dayalı ön seçim zorunlu hale getirilmelidir.

Siyasi Partiler Kanunu'nda yer alan "Azınlık yaratılmasının önlenmesi" maddesi tümüyle kaldırılmalıdır. Bu, ayrılıkçı terörizmin uğradığı yenilgiden sonra, Kürt sorununun barışçı şekilde çözümüne katkı sağlayacaktır.

Belediye başkanlığı seçiminde iki turlu seçimden vazgeçilmelidir. Partilerin işbirliği yasakları kaldırılmalıdır.

Milletvekillerinin adeta suç işleme ayrıcalığına dönüşmüş olan yasama dokunulmazlığı, bunların suçlanmasına ve yargılanması engel olmayacak şekilde değiştirilmelidir.

Ölüm cezaları sadece savaş ve benzeri durumlara indirgenmelidir. Ağır hapis en az ölüm cezası kadar etkilidir, yeter ki popülist davranışlar ya da af enflasyonu nedeniyle yerine getirilmesi engellenmesin.

CMUK güvenceleri, DGM sanıkları için de geçerli kılınmalıdır.

Din derslerine son verilmeli ve İmam-Hatip liselerinin sayısı din görevlisi yetiştirme perspektifiyle sınırlandırılmalıdır.

Düşünce suç olmaktan çıkmalı.

Toplantı ve gösteri yürüyüşleri özgürlüğünü düzenleyen yasada erteleme süresi sınırlanmalıdır.

Olağanüstü hal kanun hükmünde kararnamelere karşı yargı yolu açılmalı.

Toplantıdan notlarÖdenmeyen aidat, tüzük değiştirdi
TÜSİAD üyesi 477 patronun büyük çoğunluğu, aidatların ödenmesi konusunda bir türlü istenen disiplini göstermiyorlardı. Bu nedenle dün yapılan genel kurulda, tüzüğün "üyeliğin sona ermesi" maddesinin (b) bendi değişti.

Bu değişikliğe göre "iki yıl süreyle aidatlarını ödemeyenler ve genel kurula kabul edilmeyenler istifa etmiş sayılır" maddesi, "bir yıl aidatlarını ödemeyenler ve bir genel kurula katılmayanlar istifa etmiş sayılır" şeklinde değişti. Böylece TÜSİAD aidat ödemesi konusundaki yaptırımı güçlendirdi.

Patronların üyelik aidatının ise Şubat sonuna kadar 7 bin dolar olarak, Haziran sonuna kadar 7.250 dolar ve yıl sonunda ise 7.500 dolar olarak ödemesi kararlaştırıldı.

TÜSİAD 2000 yılında 25 yeni üye alacağını duyurdu. Dernek, yıl sonuna kadar aidatlardan 3 milyon 150 bin dolar gelir elde edecek.

Çörtük olayının görüşülmesine kadarki zamanda genel kurula katılan patronların çok moralli olduğu gözlendi. Birbiri ardına söz alan işadamları toplantıya katılanlara Hükümet'in programına destek olmaları için çağrıda bulundu.

Hüseyin Bayraktar'ın söz alıp, kuduz tehlikesinin abartılması nedeniyle 1500 kişilik bir turist grubunun seyahatini ertelediğini duyurması da dikkat çekti.

TÜSİAD'ın geçtiğimiz yıl göreve getirilen Washington Temsilcisi Abdullah Aküz de söz alarak faaliyetlerinden kısaca söz etti ve patronlara, "Lütfen ABD'nin doğusuna yaptığınız ziyaretlerde bize de uğrayın, bizden destek alın" çağrısında bulundu.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır