kapat

15.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Çörtük'ü rakipleri savundu
Üyelikten atılan bir işadamının TÜSİAD tarihinde ilk kez kendini savunduğu dünkü Genel Kurul'da, patronların büyük çoğunluğu Kamuran Çörtük'ten bir özür bekledi.

Oysa Çörtük'ün özür dilemeye hiç niyetinin olmadığı konuşmasını yaparken anlaşıldı.

Hele Çörtük'ün "ne karar alırlarsa alsınlar" sözleri, kendini mikrofondan savunan "hiç değilse üyeliğini donduralım" şeklinde orta bir yol sunmaya çalışan Hüseyin Bayraktar'ın dahi hoşuna gitmemişti.

Çörtük'le ilgili Haysiyet Divanı'nın kararını reddenlerden arasında yer alan İshak Alaton ve kararın arkasında olan Bülent Eczacıbaşı ve Aldo Kaslowski'nin de aralarında bulunduğu pek çok işadamıyla oylama sonrasında konuştum. Hepsi de, Çörtük'ten özür dilemesini umduklarını dile getirdi. Çörtük'ün TÜSİAD'ı kastederek "Sıkıysa atsınlar" cümlesi patronların bir kez midesini bulandırmıştı ve en azından bir özür beklemişlerdi. Ama böyle birşey olmadı.

TÜSİAD'ın en yaşlı üyelerinden biri olan Şahap Kocatopçu, Haysiyet Divanı Başkanlığı'na getirildiğinde aklından bir gün böyle bir konuda konuşma yapacağı hiç geçmemişti. Kocatopçu, Çörtük'ün savunmasını yapıp ve sonucu dışarıda bekleyeceğini söyleyerek salondan çıkmasından sonra yaptığı konuşmasında Divan'ın kararının doğruluğunu vurgularken, 151 işadamının doldurduğu salondaki alkışlar çok gür değildi. Ta ki eski Başkan Muharrem Kayhan söz alana kadar. Bir komplo teorisiymiş gibi sunulan savunmayı, yeni bir aklanma girişimi olarak reddeden Kayhan'ın cümlesi bittiğinde salonda büyük bir alkış koptu. Zaten alkışların seyri oylamada Çörtük lehine bir kararın çıkmayacağının işaretini verdi. Konuşmamayı düşünen kimi üyeler birbiri ardına söz alıp görüşlerini dile getirirken, Sabancı'nın oylama öncesinde salonu terketmesi de gözlerden kaçmadı.

Ne garip ki, Hasan Arat hariç, Çörtük'ü savunanlar hep rakipleri oldu. Aslında savunanlar "Çörtük bu olayda suçsuzdur" demedi. Sadece çok sıcak günlerde sürçü lisan etmiş olabileceği üzerinde durdular. Kimi, Çörtük'ün ısrarla "almadım" dediği Haysiyet Divanı mektubunun Çörtük'ün eline geçmesinin sağlanamamasını eleştirdi. Ancak TÜSİAD'ın çoğunluğunu oluşturan işadamları derneğe gölge düşürmemeye niyetliydi. Derneğe üyeliği dün açıklanan Tepe İnşaat'tan Ali Kantar, Akfen İnşaat'tan Hamdi Akın da Çörtük için olumlu oy kullanan 7 kişi arasındaydı. Salondaki büyük çoğunluk gibi onlar da bir kez verilmiş olan karardan dönülmeyeceğini biliyorlardı ama yine de denediler. Genel Kurul Başkanı Ömer Dinçkök için ise, böylesi bir olay ilk kez yaşanmıştı. İSO'da Meclis Başkanlığı da yapan ve sakin tavırlarıyla dikkat çeken Dinçkök, zaman zaman bir mahkemeyi andıran Genel Kurul için "Deneyim oldu" dedi.

Kamuran Çörtük'ü bir an olsun yanlız bırakmayan İmage Halkla İlişkiler'in sahibi Betül Mardin'in toplantı sonrasında etrafındaki işadamlarına "yanlış yaptınız. O bir katil değildi" sözleri ise dikkat çekiciydi.

Şelale KADAK


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır