kapat

15.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Gizli Servislerin "idrar" savaşları
Suriye liderinin idrar örneğini kim aldı? Son iddiaya göre, Esad'ın idrarını Mossad değil, Alman gizli servisi alıp CIA'ye tahlil için verdi

İSRAİL-Suriye görüşmelerinin başlamasının ardında yatan nedenlerden biri Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'ın sağlık durumunun giderek kötüleşmesiydi. Ancak Batılı ülkeler, Şam'dan dışarı adımını atmayan Esad'ın, durumunun endişe verici olduğunu nasıl anladılar? İngiliz Sunday Times Gazetesi geçtiğimiz günlerde Esad'ın, idrar örneğinin İsrail Gizli Servisi Mossad tarafından gizlice alındığını öne sürdü. Gazetenin haberine göre Mossad, Ürdün Kralı Hüseyin'in geçen yıl Amman'da yapılan cenaze töreni sırasında Esad'a özel bir tuvalet kurdurarak gizlice idrar örneğini aldı. Ancak İsrail istihbarat çevreleri Mossad'ın işin içinde olduğu yönündeki haberleri yalanladılar. İsrail yetkililerinin gazetelere de yansıyan açıklamalarına göre, Esad'ın idrarı, iki yıl önce 1998 Temmuz'unda Fransa'ya yaptığı resmi ziyaret sırasında alındı. Müthiş casusluk olayının ardındaki örgüt Mossad değil, Alman Gizli Servisi BND idi. Alman Gizli Servisi, Esad'ın idrarını liderin kaldığı Marigny Hoteli'nde almayı başardı. Esad'ın oda tuvaletine yerleştirilen bir cihaz, idrarın kanalizasyon yerine, özel bir kavanoza akmasını sağladı. Aynı örgüt, Esad'ın tedavi gördüğü hastanenin tahlillerini de ele geçirmek istedi. Ancak başaramadı.

CIA TAHLİLİ YAPTI
Alman Gizli Servisi (BND), Esad'ın idrarını daha sonra Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA'ye teslim etti. CIA, tarafından idrar üzerinde yapılan testler, Hafız Esad'ın sağlık durumunun ciddiyetini ortaya koydu. Esad, hem kanser hem ağır şeker hastasıydı ve durumu ciddileşmişti. Belki de birkaç aylık ömrü kalmıştı. Amerikan İstihbaratı, bu tehlikeli gelişmeyi İsrail'e bildirdi. İsrail hükümetinin derhal barış masasına oturması gerekiyordu. Çünkü Esad, ölürse yerine geçecek olan oğlu Beşir'in ne yapacağı belli değildi. Şam'a yapılan baskılar sonucu Suriye-İsrail görüşmeleri 1999 yılı sonunda başlatılabildi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır