kapat

15.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

1 N U M A R A
Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Son imparator tahtını bıraktı
Dünyanın en zengin adamı ve Microsoft şirketinin sahibi Bill Gates aktif yöneticilikten çekildi. Görevini dostu Steve Ballmer'a bıraktı

Dünyanın en büyük yazılım şirketi Microsoft'un kurucusu Bill Gates, sadece 44 yaşında ama dünyanın en zengin adamı. Bilgisayar programcılığı alanında dünyanın bir numarası Microsoft'un sahibi olan Gates, ani bir kararla tahtını en yakın arkadaşı Steve Ballmer'a bıraktı. Gates'in 25 yılda yarattığı inanılmaz bir zekanın ürünü şirketinin Yürütme Kurulu Başkanı artık Ballmer. Gates, düzenlediği basın toplantısında artık tüm zamanını yeni bilgisayar programları yaratmaya ayıracağını açıkladı.

Gates'in bundan sonraki görevi şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Yazılım Mimarisi Başkanlığı. Gates görevi bırakırken yaptığı açıklamada "Ben en sevdiğim işe geri dönüyorum. Geleceğin teknolojilerine odaklanacağım. Bir süredir Steve ve yönetim kuruluyla tartıştığım kişisel bir karar. Steve'in yeni görevi benim tüm zamanımı önemli yazılımlar ve gelecek stratejileri oluşturmaya ayırmama; Steve'in ise şirketi yürütmesine yardımcı olacak" dedi.

ÜNİVERSİTEYİ BİLE BIRAKTI
Microsoft'a tüm hayatını veren Gates, Amerika'nın Washington eyaletinde orta sınıf bir ailenin çocuğuydu. Oldukça başarılı bir öğrenci olan Gates, 1973 yılında Harvard Üniversitesi'ne girdi. Koltuğunu bırakacak kadar güvendiği arkadaşı Ballmer'la burada tanıştı. Ancak bilgisayar aşkı yüzünden Harvard'dan ayrılmayı tercih etti. Çünkü bilgisayara vakit ayıramıyordu. Üniversiteden ayrıldıktan sonra, Microsoft şirketini kurdu. IBM bilgisayarlarına sattığı MS DOS yazılım programı, Microsoft'un piyasaya iddialı ve hızlı bir giriş yapmasını sağladı. Bu genç dahi, kendisine verilen sıfatları hak ettiğini ispatlarcasına 1985'te Windows programını piyasaya sürdü ve servetine servet kattı.

80 SAAT ÇALIŞMA
Yanında çalışanların anlattığına göre Gates'in başarısının en önemli nedeni bilgisayar alanındaki dehasının yanı sıra yönetimdeki ve motivasyondaki becerisi. Çalışanlarına öylesine büyük bir sadakat duygusu aşılamış ve işyerlerini onlara öylesine sevdirmiş ki, bazı zamanlar haftada 80 saat çalışmalarına ve şirketin geleceği için maaşlarından kesinti yapılmasına rağmen hiçbiri itiraz etmemiş. Herzaman enerji dolu olan Gates'in kendisi de oldukça yoğun çalışıyor. Gates, okadar yoğun çalışırmış ki 1978-1984 yılları arasında sadece 6 gün tatil yapabilmiş.

Annesi ise Gates'i şöyle anlatıyor: Odasına çekilirdi hep. Ona seslendiğimde çoğu kez beni duymazdı ve ne yaptığını sorduğumda "Düşünüyorum" derdi. Onu bir psikoloğa götürmeyi bile düşünmüştüm. Ama gerçekten düşündüğünü şimdi anladım.

İstifanın perde arkası
BİLL Gates'in Microsoft'un yönetim kurulu başkanlığından ayrılmasının arkasında iki sebep var. İlki AOL-Time Warner birleşmesi. AOL (America On Line) geçen hafta içinde medya devi Time Warner'ı arkasına alarak ezeli rakibine büyük bir darbe vurdu. Yazılım pazarının büyük bölümünü elinde bulundurmaya devam ederek AOL'ye karşı ayakta kalmaya çalışan Microsoft, AOL- Time Warner evliliğiyle bu alandaki üstünlüğünü yitirebilir.

Microsoft bir de Amerikan hükümetinin açtığı anti-tekel davası ile boğuşuyor. Hükümet, Microsoft'a kendi ürünü olan Windows 98'le birlikte Internet Explorer'ı da ücretsiz sunduğu için anti-tekel yasalarını ihlal etmekten dava açmıştı. Hükümet Microsoft'u 3'e bölmek kararında. AOL ve Time Warner'ın Microsoft'la rekabet etmek için birleştikleri bir dönemde hükümetin Microsoft'u bölmeye karar vermesinin dikkat çekici olduğu söyleniyor.

Bu gelişmeler üzerine şirketin strateji değiştirmesi bekleniyor. Bu strateji değişikliğinin ilk göstergesi yeni Windows 2000 programı oldu. Yeni hedefse İnternet temelli bir program olan NGWS (Yeni Nesil Windows Sistemi). Gates yepyeni bir programla muhteşem bir dönüş yapabilir.

'Dahiyi selamlıyorum'
Amerika Başkanı Bill Clinton Gates'in kararı üzerine "Dahiyi selamlıyorum" açıklamasını yaptı. CNBC'de konuşan Başkan Clinton Gates'in kararını "Çok ilginç bir hamle" olarak değerlendirdi. Clinton, 'Steve Ballmer çok becerikli bir adam. Gates ise bir teknoloji dehası. Neler olacağını heyecanla bekleyip göreceğiz" dedi.

En büyük lüksü evi
BİLL Gates, 100 milyar dolarlık servetine rağmen, ailesiyle birlikte gözlerden uzak ve mütevazı bir yaşam sürüyor. Gates ailesinin en büyük lüksü 75 milyon dolarlık evleri. Seattle kentindeki Washington Gölü yakınlarındaki Gates malikanesi, bilgisayarlarla bir kale gibi korunuyor. Mütevazı Gates, Limuzin değil Sedan tipi otomobil kullanıyor.

Microsoft'ta Pazarlama şefi olan Melinda French ile 1994'te evlendi. Çiftin iki çocuğu var. Gates çifti, kurdukları sağlık örgütleri, kütüphane fonları, araştırma ve yardım derneklerine de her yıl trilyonlarca lira para yardımı yapıyor. Gates, geçen yıl kişisel servetinin tamamını babasının kurduğu Gates Vakfına bağışladı.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır