kapat

11.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Bahçeli'nin Apo taktiği
Apo zirvesinde tutumu en çok merak edilen lider Bahçeli. MHP lideri taktiğini, üniversite sınavlarında izlenen yöntemle açıkladı: "Çözemedin mi atla, sonunda vaktin kalırsa geri dön ve çöz"

Abdullah Öcalan konusundaki kritik liderler zirvesi yarın yapılacak. Zirvede tutumu en çok merak edilen lider olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bu tür durumlarda izlediği taktiği, üniversite sınavlarında izlenen genel yöntemle açıkladı .

MECLİS Mİ BAŞBAKANLIK MI?
MHP yönetiminin üzerinde durduğu ağırlıklı görüş, Apo'nun dosyasını, Başbakanlık'ta bekletmek yerine Meclis'te bir formüle bağlamak. Ancak ortaklar arasındaki idam tartışmasının hükümet krizine dönüşmesi de istenmiyor. Bu çerçevede, 6 aydır izlenen "uzlaşmacı" tavır sürdürülürken, "orta yol" bulunana kadar, tüm imkanlar da seferber edilecek. Kurmayları, Bahçeli'nin bu kritik sorunu da diğerleri gibi kolayca aşacağına inanıyor. Bahçeli bu tür durumlarda "sınav taktiği" uyguluyor.

"ÇÖZEMEDİN Mİ ATLA"
Bahçeli, "Çözümü için konjonktürel şartların oluşmadığı hallerde sorunun buzdolabına kaldırılması ve uygun zemin oluşması halinde buzdolabından çıkarılması" olarak özetlenen taktiğin sırrını, geçen hafta kurmaylarıyla yaptığı özel sohbette anlattı. Bahçeli, taktiğini şöyle açıkladı:

"Üniversite sınavında ne yaparsınız? Çözemediğiniz, takıldığınız bir soruyla karşılaştığınızda, zaman kaybetmemek için bir sonraki soruya geçersiniz. Yoksa (ben bu soruyu çözemedim) deyip sınavı terketmezsiniz. Bu şekilde tüm soruları bitirdikten sonra eğer vaktiniz kalırsa çözemediğiniz soruya tekrar dönersiniz. Bu sefer onu çözmeye çalışırsınız. Mümkün olduğunca fazla soruyu cevaplandırmaya çalışırsınız. Yaptığımız iş budur."

Muhalefetin hedefi MHP
ABDULLAH Öcalan'ın idam cezasının infazı, koalisyonda görüş ayrılığına neden olurken, muhalefet, Apo çatlağını büyüterek hükümeti sarsmaya çalışacak. Stratejisini, MHP'yi köşeye sıkıştırma üzerine kuran muhalefet, umudunu TBMM İçtüzüğü'ne bağladı. Hükümetin Apo'nun idam dosyasını TBMM'ye sevkedip, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) karar verene kadar Adalet Komisyonu'nda bekletme yoluna gitmesi durumunda, DYP ile FP, İçtüzüğün 37. maddesi uyarınca, konunun doğrudan Meclis'e indirilmesini isteyecek.

MHP'NİN SAMİMİYETİ
DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven, bu konudaki stratejilerini şöyle anlattı: "Apo konusunda MHP'nin kritik bir konumu bulunuyor. Hükümet hakkında gensoru verilmesi halinde, bu MHP'nin işine yarar. 'Hükümeti yıkıp, ülkedeki istikrarı bozmamak için ret oyu verdim' diyerek, MHP bu işten sıyrılır. Eğer Adalet Komisyonu Apo dosyasını bekletirse, İçtüzük uyarınca biz de konunun doğrudan Genel Kurul gündemine alınmasını isteriz. MHP Apo konusunda samimiyse, Apo'nun idam kararının komisyonda görüşülmeden Genel Kurul'da oylanması için (kabul) oyu verir."

(Şebnem HOŞGÖR)


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır