kapat

11.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Diyarbakır'ın hayali korosu
Diyarbakır Klasik Türk Müziği Korosu, 1991'de 34 kişiyle kuruldu. Kısa zamanda herkes torpille Batı'ya tayin oldu. 7 kişi kalan koro mahalli takviye ile sahneye çıkıyor

KÜLTÜR Bakanlığı 1991 yılında Diyarbakır'da Klasik Türk Müziği Korosu kurdu. 9 yıllık sürede sadece 2 sene düzenli çalışabilen 34 üyeli koronun 27 üyesi geçici görevle Bursa, İzmir, Ankara ve Edirne'ye gitti. Yöre halkına kültür ve sanat hizmeti amacıyla kurulan koronun üyelerinin "Bakan veya Milletvekili torpiliyle" Diyarbakır'dan gittikleri öne sürüldü. "Torpilli" koro üyeleri bir daha geri dönmezken, koro konser veremez hale geldi.

800 MİLYON MAAŞ
İddiaya göre, koro şefi Hamit Atalay'ın 1993 tarihinde bir torpil bularak geçici görevle Bursa'ya gitmesinin ardından Diyarbakır'dan Batı'ya adeta "koro sanatçıları göçü" başladı; koroda 5'i saz ekibinden olmak üzere 7 sanatçı kaldı.

Diyarbakır Klasik Türk Sanat Müziği Korosu'nun asıl elemanları Batı illerine giderken, kalan koro, ancak rica ve minnetle piyasada çalışan mahalli sanatçılarla takviye edilerek konser verebiliyor. Kadroları Diyarbakır'da bulunan ve bu nedenle bu kentte çalışmaları gerekirken torpille Batı illerine geçici görevle gittikleri öne sürülen sanatçıların her birinin ayda 550 milyon lira maaş aldıkları öğrenildi. Yılda 4'ü normal, 2'si ise teşvik olmak üzere toplam 6 ikramiye de alan sanatçıların aylıklarının ortalama olarak 800 milyon lirayı bulduğu belirlendi.

Atilla KORKMAZ-Mürsel ACAY (SHA)


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır