kapat

11.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Mostar'a Türk imzası
Hırvat bombalarının yerle bir ettiği Mostar Köprüsü'nü 4 yüzyıl aradan sonra yapmak yine Türkler'e nasip oldu

MİMAR HAYRETTİN YAPTI
MİMAR Sinan'ın kalfası Mimar Hayrettin tarafından 1566'da tamamlanan Mostar Köprüsü, 434 yıl sonra yeniden Türkler'e emanet. 1993'te Hırvatlar tarafından yıkılan Mostar Köprüsü'nün projelendirme ihalesini Yeraltı Araştırmacılık Şirketi kazandı. Köprünün onarımı için Unesco'ya birçok ülke başvurdu. Lüksemburg, İtalya, Hırvatistan, Avusturya, Bosna-Hersek gibi ülkelerin katıldığı ihalede Türkiye'yle birlikte finaline kalan Almanya son anda elendi.

HEDEF İNŞAAT İHALESİ
TÜRKİYE adına ihaleyi alan Yeraltı Araştırmacılık Şirketi sahibi Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Proje ihalesini kazandık. Şimdi amacımız köprünün inşaası için açılacak ihaleyi kazanmak. Cumhurbaşkanımız ve Dışişleri yoğun çalışma içinde. Ancak anladığımız o ki, Bosna'da tekrar Türk rüzgarları esmesinden rahatsızlık duyan bazı çevreler var. Ancak bu tutumlara rağmen Türkler, 400 yıl sonra Mostar Köprüsü'nün yapımında tekrar yer alacaktır" diye konuştu.

TAŞLARI TEST EDİLECEK
HIRVATLAR'IN Mostar Köprüsü'nü, Türk izlerini silmek için yıktığını ileri süren Prof. Dr. Ercan, "Ancak köprüyü yine Türkler yapacak. Neretva'ya dökülen köprünün orijinal taşlarını testlerden geçireceğiz. Ultrason ve radar teknikleriyle taşlardaki yıpranma oranları tespit edilecek. Çünkü bu taşları yeni köprünün yapımında kullanmayı planlıyoruz. Ayrıca köprünün orjinal ayaklarının da yeni köprüde kullanılabileceğini düşünüyoruz" dedi.

\Bülent GÜNAL


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır