kapat

11.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Karaparaya darbe
Kurucuları arasında kayıp MİT'çi Tarık Ümit'in de bulunduğu KKTC'deki First Merchant Bank'ın karapara aklamakla suçlanan dört sahibine 2 yıl hapis ve 975 milyar ağır para cezası verildi. Namlı Ailesi'ne ait 5 milyon dolara el kondu

Türkiye'nin ilk karapara davası olarak bilinen KKTC'deki First Merchant Bank (FMB) davası, geçen hafta sonuçlandı. Böylece 4208 Sayılı Karapara Aklama Yasası da ilk kez uygulanmış oldu. Susurluk'un Kasası olarak bilinen First Merchant Bank'ın sahipleri olan Namlı Ailesi'nin dört ferdi, Kadıköy 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde geçen hafta sonuçlanan duruşmada 2'şer yıl hapse mahkum oldu. Ailenin 5 milyon dolarına el kondu, 975 milyar lira da para cezası verildi.

Maliye Bakanlığı Mali Suçlar Araştırma Kurulu, 1 yıl önce 6 klasörlük bir dosya hazırladı. Dosyada KKTC'deki FMB'nin tüm ilişkileri ortaya çıkarıldı. Bankanın, gerçeğe aykırı biçimde kredi ve fon teyit mektupları düzenleyerek karapara aklama ve yatırım dolandırıcılığı faaliyetlerinde bulunduğu belirlendi. Kurul ayrıca rapor doğrultusunda, FMB'nin sahipleri olan Namlı Ailesi'nin, 1995-1997 yılları arasında Loan Back yöntemiyle (Kişilerin kendi paralarını dışardan sağlanan bir kredi gibi kendi ülkesine getirmesi) Koçbank Suadiye Şubesi'ndeki hesaplarına 5 milyon 180 bin 340 ABD Doları gönderdiklerini İstanbul Defterdarlığı'na ihbar etti.

BANKALARDA TRİLYONLAR
Susurluk olayı öncesi öldürüldüğü ortaya çıkan ancak hâlâ cesedi bulunamayan Tarık Ümit'in de ortak olduğu bankanın en büyük hissedarları Namlı Ailesi'nin sahte belgeler karşılığı elde ettikleri milyonlarca dolar tutarındaki mal varlıkları da ortaya çıktı. Bankalarda trilyonları çıkan Namlı Ailesi, Göztepe Vergi Dairesi'ne toplam 38 milyon lira vergi beyanında bulundu. Cemal ve Türkan Namlı'nın Mercedes ve Chevrolet marka son model 9 otomobili olduğu, ailenin İstanbul'da 9 evi, Kuşadası'nda bir yazlığı, 9 adet de arsasının bulunduğu anlaşıldı.

FMB ile ilişkileri geçenler arasında Bahçelievler katliamı hükümlüsü Haluk Kırcı da çıktı. Abdullah Çatlı'nın Kırcı'yı banka sahibi Hakkı Yaman Namlı'ya götürdüğü, Namlı'nın da Kırcı'ya Rusya'daki bir firmadan ucuz sac ithali için teminat mektubu sözü verdiği belirlendi. Ancak Namlı'nın daha sonra teminat mektubunu vermediği belirlendi. Raporda Ahmet Cemal Namlı, Türkan Namlı, Hakan Namlı ve Hakkı Yaman Namlı haklarında 4208 Sayılı Karapara Kanunu uyarınca işlem yapılması, banka hesaplarına tedbir konulması da istendi. Bunun üzerine Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'nca yapılan soruşturma sonunda söz konusu paraya el konuldu, banka sahibi Namlı Ailesi hakkında dava açıldı.

Davanın ilk duruşmasına katılan ve halen Almanya'da yaşayan Türkan Namlı, eşi Cemal Namlı ile emekli aylığından başka gelirlerinin olmadığını söyledi. Bankanın kurucusu ve sahiplerinden Hakkı Yaman Namlı hakkında karapara akladığı gerekçesiyle İtalya da tutuklama kararı çıkarttı. Namlı geçen yıl Atatürk Havalimanı'nda Türkiye'ye giriş yapmak isterken tutuklandı, sonra serbest bırakıldı.

Esrarengiz para kutusu
FİRST Merchant Bank (FMB), 1993 başında İtalya'da imzalanan bir protokolle kurulmasına karar verildi. Gerçek ortakların hazırladığı bu protokolde Tarık Ümit ve Hakkı Yaman Namlı'nın yanı sıra Engin Civan ile bir TC Merkez Bankası Başkanı'nın adı yer alıyordu. FMB, 10 Aralık 1993'te Mukayyitlik Dairesi'ne kaydını yaptırarak resmen faaliyetine başladı. 500 bin dolar sermayeli bankanın yüzde 50'si Valeri Kuobarev, 25'i Ömür Özçelik, 15'i Tarık Ümit, yüzde 10'u da Hakkı Yaman'ın eşi Türkan Namlı'ya aitti. Yönetim kurulunda yer alan Ömür Özçelik, Tarık Ümit'in Düzce'den hemşerisiydi. Namlı ve Ümit 1994'te üç adet 25, bir adet 35 milyon dolarlık karşılıksız çeki bozdurmak isteyen Şevket Sencer ile mahkemelik oldu. Daha sonra olayda adı geçen Norbank ve Kemotrain adlı şirketlerin Ümit'e ait olduğu iddia edildi.

1995 Nisanı'nda, Tarık Ümit ortadan kaybolduktan 25 gün sonra Valeri Koubarev ve Türkan Namlı hisselerini Standart Finance'a (SF) devretti. 1996 Ağustosu'nda Ümit'in yakınlarına haber vermeden banka sermayesi üç milyon dolara yükseltildi.

FMB'ın adı Susurluk Komisyonu tutanaklarına da geçti. Ümit'in kaybolmasını soruşturan Astsubay Ahmet Altıntaş, Kazakistan mahreçli 4.5 milyon dolarlık uyuşturucu parasının aklanması sırasında sorun yaşandığını duyduğunu söyledi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır