kapat

11.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Binalar dayanamadı ama millet 7.4'e kafa tuttu
DEPREM muhasebesi milletin büyüklüğünü rakamlarla ortaya koydu.

Binalar 7.4'lük depreme dayanamadı ama toplumsal dayanışmanın gücü, depremin şiddetinden üstün çıktı. Depremzedelerin yaralarını sarmada devletin gösterdiği çaba, kaynağını da toplumsal destekten aldı. Depremzedeler için yapılan prefabrike konutların tamamının da vatandaşın yardımları ile finanse edildiği öğrenildi.

DSP Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu'nun derlediği bilgilere göre, depremden sonra vatandaşlar çeşitli kampanyalara toplam 83 trilyon 600 milyar lira bağışta bulundu. Bu yardımlara 16 Aralık 1999 tarihi itibariyle 4.9 trilyon lira faiz tahakkuk etti. Böylece yardım hesabındaki para toplam 88 trilyon 300 milyar liraya ulaştı.

72 TRİLYON HARCANDI
Başbakanlık Kriz Koordinasyon Kurulu kararıyla merkezi yardım hesabındaki paranın 72.1 trilyon lirası harcandı. Bu harcamanın 12.1 trilyon lirası Afet Bölge Koordinatörlüğü'ne, 64 trilyon lirası Afetler Fonu'na gitti. Afet Bölge Koordinatörlüğü'ne aktarılan 12.1 trilyon lira bölgedeki çeşitli gereksinimler için kullanıldı. Afetler Fonu'na aktarılan 64 trilyon liranın 35.5 trilyon lirası geçici iskan konutlarının hakedişlerinde, 20.5 trilyon lirası geçici iskan konutlarının İller Bankası'nca yapılan altyapılarında kullanıldı.

ENKAZ KALDIRMA
Sadece prefabrike konutların yapımı değil, deprem bölgesinde enkaz kaldırmadan karayollarındaki onarıma kadar tüm harcamaları işveren, işçi, memur, köylü, emekli, esnaf ve öğrencilerle diğer serbest meslek sahiplerinin bağışları karşıladı. Bağışların 5 trilyon lirası Karayolları Genel Müdürlüğü'nce gerçekleştirilen enkaz kaldırma çalışmalarına, 5 trilyon lirası ise yol onarımları için kullanıldı. Kriz Koordinasyon Kurulu hesaplarına göre, 16 Aralık 1999 tarihi itibariyle hesapta kalan bağış miktarı 16.2 trilyon lira. Ancak toplumsal dayanışma sadece parasal yardımla sınırlı kalmadı. Halkın gücü oranında ayni yardımlarda depremzedelere ulaştı. Deprem illerine kamyonlarla götürülüp dağıtılan ayni yardımların büyüklüğü de nakdi yardım boyutuna ulaştı.

ÇARÇUR ETTİRMEDİ
Millet büyük duyarlılık gösterirken, Devlet de yardımları çarçur ettirmedi ve büyük bölümünün yerine ulaşmasını sağladı. Prefabrike konutların süratle tamamlanması, ticari ve sosyal hayatın normale dönmesi için çok sayıda teşvik tedbirinin yürürlüğe konulması, depremzedelerin Devlete ait sosyal tesislere yerleştirilmeleri Devletin işi sıkı tutmasına bağlanıyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır