kapat

11.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
İslami kesimde neler oluyor?
İslami çevreden 11 işadamının kaçırılması ve olaylara geniş yer veren Akit Gazetesi'nin taranması, 'İç hesaplaşma mı yaşanıyor' sorusuna neden oldu

Akit Gazetesi'ne önceki gün kimliği belirsiz kişilerce düzenlenen Kalaşnikoflu saldırı, "İslami kesimde çatışma mı var?" sorusunu akıllara getirdi. Son bir ay içinde İslami görüşleriyle tanınan on bir işadamının kaçırılması ve İslami basından Akit'in, bu olaylara geniş yer vermesi, gazetenin taranması ile sonuçlandı.

Radikal çıkışları ile bilinen Akit Gazetesi'nin taranması, İslami cemaat içindeki ayrılıkları gün ışığına çıkardı. Gazetenin taranmasında kalaşnikof marka silahın kullanılması ve suç aletinin olay yerinde bırakılması da, eylemin profeyonel ve organize bir örgüt tarafından gerçekleştirildiğini gösteriyor.

HİZBULLAH PARMAĞI
İki hafta önce kaçırılan işadamlarının Hizbullah örgütünce kaçırıldığı iddaları güç kazanıyor. Yetkililer, işadamı kaçırma eylemlerinde Hizbullah'ın parmağı olduğunu tahmin ediyor. Adam kaçırmada ve Akit Gazetesi'nin taranmasında kullanılan yöntemler incelendiğinde Hizbullah'ın yöntemlerine benzediği ortaya çıkıyor. Daha önce Menzilciler ve İlimciler olarak ikiye ayrılan örgüt, kendi içinde çatışma yaşamıştı. İlimciler olarak bilinen kanatın kaçırdıkları ve yok ettiklerinin hiçbiri bulunamadı.

Hizbullah üzerine araştırma yapan uzmanlar, "İlimciler kanadı Güneydoğu'da silahlı mücadeleyle İslami temellere dayalı bir Kürt devleti kurmayı amaçlıyor. Menzilciler ise silahlı çatışmaya kesinlikle karşı çıkıyorlar, İslami Kürt devleti kurulmasında daha ılımlı bir yaklaşım içindeler. Son kaçırma olayında gündeme gelen Zehra Eğitim ve Kültür Vakfı, Menzilciler kanadı içinde yer alıyor ve İslami bir Kürt devleti kurulmasını amaçlıyor. Ancak silahlı mücadeleye karşı çıkıyorlar. Hizbullah içinde yaşanan çatışmada Menzilcilerin, İlimciler kanadınca kaçırılmaları ve öldürülmelerinin altında da bu neden yatıyor" diyorlar.

MAĞARADA SORGU
Hizbullah'ın Güneydoğu'da faaliyet göstermesi ve kaçırılan iş adamlarının Güneydoğu kökenli olması, olayda Hizbullah ihtimalini artırıyor. Zehra Eğitim ve Kültür Vakfı'nın etkin olduğu yerler ile Hizbullah'ın güçlü olduğu yerler aynı. Güneydoğu'da önce PKK, daha sonra Menzilcilerle savaşan Hizbullah çok sayıda iş adamını mağaralarda rehin tuttu ve bunlardan çok azı hayatta kaldı. Kaçırılan kişiler tutsak edilip sorgulanıyorlar. Sorguları İranlı üniversite öğrencileri yapıyor. Sonu ya ölümle ya da sakat kalmakla bitiyor...

Hizbullah Bingöl, Muş, Diyarbakır, Ağrı, Siir, Hakkari ve Van'da çok etkili. Bu bölgelerde son iki yılda 200'den fazla kişi kayboldu. Bir çoğunun cesedi bile bulunamadı. Kaçırılanlardan "İslami Feminist" yazar Gonca Kuriş'ten 2 yıldır haber yok.

Zehra Eğitim ve Kültür Vakfı nedir..
Kaçırılan işadamı İzzettin Yıldırım ve dört arkadaşı tarafından 1990'da kuruldu. Vakfın çalışmaları arasında fakir öğrencilere burs verilmesinden sünnet organizasyonuna kadar birçok etkinlik var. Van, Bitlis, Siirt ve Bingöl'de organize olan, Said-i Nursi'nin Kürt kimliğini ön plana çıkaran bir cemaat olarak biliniyor. Vakfı, Hizbullah'tan ayıran özellik, silahlı çatışmaya kesinlikle karşı çıkması. Vakıf Başkanı İzzettin Yıldırım'ın avukatı Nihat Osmanoğlu, kaçırılma olayına ilişkin, "Elimizde güvenilir bir bilgi yok" diyor. Vakfın yasal olmayan bir faaliyetle ilişkisi olmadığını söyleyen avukat Osmanoğlu, Yıldırım'ın da hiçbir illegal örgütle ilişkisinin olmadığını; kaçırılan işadamlarıyla da tanışıklığı olmadığını söyledi. Osmanoğlu, "İzzettin Yıldırım birlik ve beraberlik timsali olan bir şahsiyettir. Onun düşünce aleminde ırki taassuba ve milliyetçiliğe yer yoktur" dedi.

Kendileri mi saklanıyor?
İstanbul'da geçen ay kaybolan 11 işadamıyla ilgili sır perdesi hâlâ aralanamadı. Araştırmalarını sürdüren İstanbul Polisi, her türlü olasılık üzerinde duruyor. Bugüne kadar Asayiş, Organize Suçlar Silah ve Kaçakçılık ile Terörle Mücadele şubeleri tarafından yürütülen çalışmalarda hâlâ bir sonuca ulaşılamadı. Terör örgütü Hizbullah tarafından kaçırıldığı sanılan kişilerin, ailelerinin dahi hiçbir bilgiye sahip olmaması ise polisin araştırma yapmasını zorlaştırıyor. Polis, sır gibi ortadan kaybolan 11 kişinin, kendi istekleri ile saklanmış olabilecekleri ihtimalinin de bulunduğunu söyledi.

Serdar CANİPEK (SHA)


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır