kapat

11.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Okulunu söyle bana yasağın çıksın ortaya
Disiplin kuralları her okulda farklı uygulanıyor. Bazı okullarda dövme ve makyaj bile serbest, bazısında ise saç uzunluğu bile kurallara bağlı

Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortaöğretim kurumlarında uyguladığı yasaklar öğrencilerin kafasını karıştırdı. Okuldan okula değişim gösteren yasaklar her eğitim kurumunda farklı şekilde uygulanıyor. Öğrenci yasakları, bazı okullarda katı şekilde uygulanırken, bazı eğitim kurumlarında fazla üzerinde durulmuyor. Öğrenciler farklı okullardaki uygulamalar karşısında şaşkına dönüyor. Yöneticiler, bakanlığın uygulamaya koyduğu disiplin yönetmeliğini günümüzde uygulananın imkansız olduğunu, aşırıya kaçmamak kaydıyla uygulamalardan ödün verdiklerini söylüyorlar.

Eyüp'deki Otakçılar Lisesi, Bakırköy'deki Hasan Polatkan Lisesi, Kocamustafapaşa'daki Davutpaşa Lisesi'ne devam eden öğrenciler disiplin yönetmeliğinin tüm kurallarına uyuyorlar. Uymayan öğrenciler disiplin cezasına çarptırılıyorlar. Yetkililer bu cezaların uyarı, kınama, okuldan kısa süreli uzaklaştırma, tastiknameyle uzaklaştırma şeklinde öğrencilere uygulandığını açıkladılar. Kurallar okula göre değişiyor. İşte okullar ve kuralların uygulanma durumu:

OKULUNA GÖRE KURAL
Cep telefonu: Devlet okullarında telefon kullanmak yasak. Yöneticiler, öğrencilerin ihtiyaçtan değil "hava olsun diye" okula telefon getirdiklerine inanıyor. Bunun için okullara cep telefonu bağlantısı kesen cihaz taktıranlar bile var. Yabancı dille eğitim yapan kolejlerin tümünde telefon kullanmak serbest. Yalnız sınıfta telefonu kapamayan öğrencinin telefonu alınıyor.

Saç uzatmak: Devlet okullarında yasak; buna rağmen Beyoğlu, Beşiktaş, Bakırköy ve Kadıköy merkezinde olan liselerde geçler saçlarını uzatıyorlar. Öğrenciler ceza almamak için öğretmenlerle köşe kapmaca oynadıklarını söylüyorlar. Robert Kolej'de, Galatasaray Lisesi'nde ve yabancı okullarda saç uzatmak yasak değil. Yöneticiler aşırı olmamak kaydıyla öğrencilerin bu davranışına izin veriyorlar. Bahçeşehir Koleji öğrencilerinin saç uzatmaları yasak.

Kot Pantolon: Devlet okullarında kot pantolon giymek yasak. Azınlık liselerinde, yatılı kolejlerde, Galatasaray ve İtalyan Lisesi'nde öğrencilerin kot pantolon giymesi yasak değil. Selim Pars, Uğur, Ata ve Doğuş Lisesi'nde öğrencilerin kot giymesi yasak. Bazı özel okullar öğrencilerinin bu isteğini karşılamak için haftada bir gün serbest kıyafet uygulaması yapıyor.

Etek boyu: Devlet okullarında etek boylarının diz hızasında olmasına müsaade ediliyor. Öğrenciler okul çıkışında eteklerini yukarıya çekerek kısaltıyorlar. Özel okullardan Uğur Koleji'nde, İstek Okulları'nda, Yıldız Koleji'nde öğrencilerin etek boyları diz üstünde. Robert Koleji'nde, Galatasaray Lisesi'nde, Fransız okullarında, İtalyan Lisesi'nde öğrencilerin etek boylarına karışılmıyor.

Kaş almak: Devlet okullarında kaşını alan öğrenciler, uyarılıyor. Özel okullarda böyle bir yasak yok.

Dövme yaptırmak: Devlet okullarında öğrencilerin dövme yaptırmaları yasak. Galatasaray ve Robert Kolej de bu yasağa uyuyor. Yalnız Fransız okulları ve yabancıların gittiği uluslarası okullarda böyle bir yasak yok. Özel okullar öğrencilerin formaları altında kalan dövmelere yasak uygulamıyorlar. Koluna dövme yaptıran öğrenci sene sonuna kadar uzun kollu gömlek giymek zorunda.

Topuklu bot: Devlet okullarında topuklu bot giymek yasak. Ataköy Lisesinde bu tür kontrol her gün yapılıyor. İtalyan, Fransı, Galatasaray Lisesi ve Robert Kolej'de böyle bir yasak yok. Özel okullarda ise bot yasağı farklı uygulanıyor. Topuklu bot yasaklanırken, normal botun iplerinin bağlı olması isteniyor. İplerini açık bırakan öğrenciler uyarı cezası alıyorlar.

Künye ve küpe: Devlet okullarında künye ve küpe takmak yasak. Fransız okullarında, İtalyan Lisesi'nde, Avusturya Lisesi'nde öğrencilerin künye takmalarına izin veriliyor. Ama kız öğrencilerin ve erkek öğrencilerin küpe takması yasak. Özel okullarda bu yasak daha katı. Hiçbir özel okulda küpeye izin verilmiyor.

İnce gömlek giymek: Devlet okullarında kız öğrencilerin iç çamaşırlarını gösteren gömlek giymeleri yasak. Özel okullarda ise öğrenciler ancak okul formalarının gömleklerini giymek zorundalar. Bu gömlekler okul tarafından yaptırıldığı için kumaşları kalın.

Makyaj yapmak: Devlet okullarında öğrencilerin makyaj yapmaları yasak. Robert Kolej, Üsküdar Amerikan Koleji, İtalyan Lisesi ve Fransız okullarında böyle bir yasak yok. Öğrenciler göz makyajı dışında her türlü makyajlarını yapıyorlar. Özel okullarda ise bu durum farklı öğrencilerin krem ve deodorat dışında parfüm kullanmaları yasak.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır