kapat

11.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
'Global şirketler gerek'
Yücaoğlu, Türkiye'nin global dünyada oynayacak şirketlere ihtiyacı olduğunu ve şirketlerin işbirliği yapması gerektiğini belirtti

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu, Türkiye'nin global dünyada oynayacak şirketlere ihtiyacı bulunduğunu belirterek, şirket, banka birleşmelerinin teşvik edilmesini istedi. Global pazarda çok büyük şirketlerin rekabete girdiğine dikkat çeken Yücaoğlu, "Türkiye'nin de bu global dünyada oynayabilecek şirketlere ihtiyacı var.

Bazı sektörlerde Türk firmalarının işbirliği yapması lazım" dedi. Aile şirketlerinin de sinerji sağlamak için işbirliğine gitmesi gerektiğini vurgulayan Yücaoğlu, birleşmeler için vergiyle ilgili birtakım teşvik düzenlemelerine, bürokratik sürecin kısaltılmasına ve şirketleri biraraya getiren akıllı kurumlara ihtiyaç bulunduğunu kaydetti. Erkut Yücaoğlu, 5 bankanın hisselerinin fona devredilmesiyle, mevduata yüzde 100 devlet güvencesi verilmesinin yanlış olduğunu söyledi.

MİNİMUM SERMAYE ŞART
Avrupa'da birçok ülkede, bankalara lisans verilirken mevduat toplamasına bile sınır getirildiğine işaret eden Yücaoğlu, şöyle devam etti: "Yani banka rüştünü ispat ettikten sonra bankacılık işlemlerine izin verilmekte. Biz de öyle olmadı. Bir yandan devlet güvencesi var, bir yandan minumum sermaye şartı ile bankaların kurulmasına izin verildi.

Devlet, iç borçların karşılanması için her ay milyarlarca dolarlık bono satışı ile de adeta kendi tahvillerini alması için bir teşvik vermiş oldu. O zaman bankacılık dünyasında normal bankacılık faaliyetine tercih edilen bir başka faaliyet ortaya çıktı: 'Banka kur, mevduat topla ve devlet tahvili al'. Reel bankacılık çok sınırlandı. Bunun ekonomiye ciddi zararı oldu."

YENİ BANKACILIK YASASI
Yeni Bankacılık Yasası ile dünya normlarının uygulanmasının zaman içinde sektörü rasyonel yapıya götüreceğini vurgulayan Yücaoğlu, bu oluşum içinde ciddi şekilde bazı birleşmelerin düşünülmesinin gerekeceğini kaydetti.

Hükümet bundan sonra ekonomiye faydalı olmak üzere düzenlemeler yapacaksa, borsaya açılmayı teşvik eden birtakım konuları da ele almasını isteyen Erkut Yücaoğlu, şöyle devam etti: "Mali sektördeki yeniden yapılanma sürecinde bazı bankalarda birleşmeler bekliyoruz, 'olması lazım' diyoruz. Hem mali kurumlar, bankalar, hem şirketler için eğer birleşme olursa bu birleşmenin bir yan çarkı veya teşviği olarak borsaya açılımın ortaya konulması lazım."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır