kapat

11.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Gülek-Dornbursh lira için tartıştı
Türk Lirası ile dalga geçen ünlü ekonomist Rudi Dornbusch'a DSP milletvekili Tayyibe Gülek'ten cevap geldi: doların TL'ye çevir, borsaya yatır zengin ol

Dünyanın en önemli ekonomi gazetesi Financial Times'ın sayfaları geçen hafta çok ilginç bir polemiğe sahne oldu. Ünlü ekonomi profesörü Rudi Dornbusch, aralarında liranın da bulunduğu bazı para birimlerini alaya alınca, DSP'li Tayyibe Gülek sert bir mektupla Dornbusch'a cevap verdi.

Amerikan MIT Üniversitesi öğretim üyelerinden, ekonomi profesörü Rudi Dornbusch 3 Ocak 2000 tarihli Financial Times'a "Dandik paraları hafife almayın" başlıklı bir yazı yazdı. Ünlü ekonomist yazısında iki ülke ve iki para birimini örnek olarak göstererek "Türkiye ve Türk lirası, Ukrayna ve Ukrayna hrvnya'sı" diye yazdı.

Bağımsızlığını kazanan bir ülkenin hemen kendi para birimini yarattığını söyleyen Dornbusch, "Bunların adı ister peso olsun ister hrvnya, zaman geçtikçe sıfırlarının sayısı artıyor" görüşünü savundu

Refah getirmez
Dornbusch şöyle devam etti:

"Artık hiçkimse devalüasyonun refahı getirecek bir adım olduğuna, enflasyonun istihdam yarattığına inanmıyor. AB çevresindeki ülkeler, AB'ye entegre olarak birlik ülkelerine sebze, portakal ve tekstil ürünleri satmak istiyor. Ancak, para biriminin istikrarı refah için (ihracattan) çok daha önemli. Bunu sağlayabilmenin tek yolu var: Kayıtsız şartsız (AB'yi) takip etmek, merkez bankasını kapatmak ve dandik para birimlerini terketmek... " Dornbusch şöyle dedi:

"Adı Türk lirası olan bir şeye nasıl güvenebilirsiniz? Aynı şey Ukrayna hrvnya'sı için de geçerli. Bir ülkede hiçbir şey işe yaramıyorsa, sadece iyi bir para birimi bile değişim için büyük bir şanstır."

Gülek'ten cevap
Yazı üzerine hemen kalemi eline alan Gülek Dornbusch'a cevap yazdı. Financial Times, DSP'li milletvekili Tayyibe Gülek'in cevabını 7 Ocak tarihli gazetenin okur mektupları köşesinde yayınladı.

Dornbusch'un yazısını hayretle okuduğunu belirten Gülek, bu kadar tanınmış bir ekonomistin başka bir ülkenin para birimiyle sorumsuzca dalga geçerek kendini küçük düşürdüğünü belirtiyor. AB üyeliğiyle birlikte Türkiye'nin de sağlam bir para birimine geçeceğini hatırlatan Gülek mektubunu şöyle sürdürdü:

"Böyle garip fikirlerle uğraşmak yerine, dolarlarını TL'ye çevirip geçen yıl İstanbul Borsası'nda dünyanın en yüksek kazancını sağlayabileceğinin farkında mı? Belki de kendisinin ekonomi dersleri almaya ihtiyacı var."


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır