kapat

11.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Milenyumla uyandılar
Turizm, tekstil, leasing gibi 1997'den bu yana yatırımcısını üzen sektör endeksleri bu yıl yüzde 45'lere varan getiriler sağladılar

Milenyumla beraber İMKB'nin son 3 yıldır uyuyan sektörleri de uykudan uyandı. 2000 yılının ilk işlem haftası sonunda aralarında turizm, tekstil gibi getirileriyle yıllarca yatırımcıları pek sevindirmeyen sektörler ön plana çıktı.

İlk hafta sonunda turizm sektörü yüzde 45'lik artışıyla getiri sıralamasında en tepede yer aldı. İMKB-100 Endeksi'nin sadece yüzde 6.5 getirdiği haftada sektör endeksi tam 8 kat fazla artmış oldu. Oysa turizm endeksi 1997 yılbaşından 1999 yılsonuna kadar ancak yüzde 214 değer kazanabilmişti. Aynı dönemde İMKB-100'ün primi yüzde 1.458'i bulmuştu. Geçen yıl Apo krizi, deprem derken kara bir dönem geçiren sektörün bu sene 'altın yıl' geçireceği beklentisi hisselerin artmasında etkili oluyor.

Aynı durum ekonomik durgunluğa bağlı olarak leasing factoring hisselerinde de görüldü. Sektör endeksi 97-99 yılları arasında yüzde 336 getiri sağlamıştı. İlk hafta sonunda sektör getirisi yüzde 34.7'yi buldu.

TEKSTİL UYANDI
Sektör endekslerinin uygulamaya geçtiği 1997 yılı başından bu yana İMKB'de yatırımcısını en fazla üzen sektör hiç süphesiz tekstil sektörüydü. AB nedeniyle yapılan fazla yatırımların finansman yükü ile boğuşan sektör şirketleri bir de Asya ve Rusya krizleriyle tam anlamıyla karalar bağlamıştı. Ancak yurtdışında işlerin açılması ve özellikle iplik piyasasının fiyatların normale dönmesiyle yeniden canlanması tekstil sektöründe kıpırdanmayı gündeme getirdi. Tekstil sektör endeksi yılın ilk haftasında yüzde 23.8 değer kazandı. Sektör 1997-1999 döneminde sadece yüzde 270 prim yapabilmişti.

Mali hisselerle neredeyse 3.5 dolara kadar yükselen borsada sanayi hisselerindeki kıpırdanma sürüyor. Geçen hafta banka hisseleri yüzde 6.86 geriledi. Ancak sanayi endeksi yüzde 14.8 primle kapandı. Gerçi borsa yükselirken sanayi hisselerindeki kıpırdanma daha önce başlamıştı, ancak mali hisselerde yükseldiği için bu hareket pek göze çarpmıyordu. Ancak banka hisselerinin gerildeği haftada sanayideki yukarı hareket sürdü. Kasım sanayi üretim endeksinin sadece yüzde 3.5 düşmesi kıpırdanmanın sinyalini verdi.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır