kapat

11.01.2000
Anasayfa
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi
Dünyadan
Spor
S u p e r o n l i n e
Magazin
Atayatirim
Sofra
Bizim City
Sizinkiler
Para Durumu
Hava Durumu
İstanbul
İşte İnsan
Astroloji
Reklam
Sarı Sayfalar
Arşiv
Hazırlayanlar
Sabah Künye
E-Posta

Z D N e t  Türkiye
A T V
M i c r o s o f t
Win-Turkce US-Ascii
© Copyright 2000
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Hizmetin de hilesi var
Sigortacının sahtesi, devremülkün dolandırıcısı, internetin suistimalcisi, reklamın yanıltıcısı kısaca aldığımız her hizmette bir hilesi var

Sadece satın alınan mallar da değil, tüketiciye sunulan hizmetlerde de çeşitli hileler ile karşılaşabiliyoruz. İşte size bazı örnekler:

Sahte sigortacılar
Özellikle Marmara Depreminden sonra Avcılar, Bağcılar ve Büyükçekmece gibi depremden etkilenen semtlerde sahte sigortacılar türedi. "Evinizi sigortalayalım" diyerek gelen üçkağıtçılar, sahte makbuzlarla para topluyor. Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği sahte sigortacılara önlemi tartışıyor.

Sigorta sahtekarlığı
Bazı sahtekarlıklar ise suistimalci müşteriler tarafından gerçekleştiriliyor:

Motor: Sigortalının rizikonun kabulünden önce gerçek durum ve koşulları sigortacıya bildirmemesi, çok sayıda hasar talebi, kazadan sonra poliçe düzenlenmesi, aracın yakılması.

Ev Eşyaları: Risklerin sigortacıya bildirilmemesi, sahte hasar talebi ve eşyaya bilinçli zarar verme, hasardan sonra tamircilerle hasarı artırıcı gizli anlaşma yapılması..

Yangın: Kundakçılık.

Hırsızlık: Sahte ve şişirilmiş hasar talepleri.

Devremülk furyası
İspanya'da ikinci elden 1000 dolara alınan devremülkler, Türkiye'de 14 bin dolara satıldı. Malta'da, Güney Afrika'da yüzüne bakılmayan tesisler Türkiye'de binlerce dolara pazarlandı. Silver Beach adlı firmanın "Kanarya Adaları'nda tatil kazandınız" müjdesiyle müşterilerden para toplayarak ortadan kaybolması çok yakın bir tarihte gerçekleşti. Kısa zamanda çok insanın canını yakarak giden yabancı firmalar, devre tatil konusunda olumsuz imaj bıraktı.

DOLANDIRILIP KAÇANLAR
Müşterilerine kredili alışveriş yapma imkanı tanıyan firmaların, müşteri senetleriyle ortadan kaybolması hile ekonomisinin sık rastlanan olaylarından. Tiffany and Tomato'nun eski sahibi Sedat Onur'un yaptığı gibi. Onur, tüketicilerin kredili alışveriş için imzaladıkları sözleşmelerin altını tek senet gibi düzenleyerek 10'ar 20'şer milyon liralık olmayan borçlar yazmış ve alacaklılarına ciro etmiş.

Titan zinciri
'Çok Katlı Kazanç Sistemi' adını verdikleri sistemle saadet zinciri kuran Titan Uluslararası Bilgi İşlem Hizmetleri şirketi güzel bir vitrinle piyasaya çıktı. 2450 mark yatıran ve sisteme üye kazandıranlar bol para kazanacaktı.

Kart numarasI çalma
İnternette dolaşan bazı kişiler, kredi kartı numarasını kaydedip kullanabiliyor. Ya da kötü niyetli bir firma ile karşı karşıya kaldığınızda ürün siparişi vermediğiniz halde her ay kredi kartınızdan para çekilebilir.

Faizde garantİ yok
Otomobil, ev gibi tüketici kredisi kullanılarak alınan ürünlerde sabit fiyat garantisi olsa bile banka, faiz arttırma yetkisine sahip. Kredi kullanan kişi banka faiz arttırdığında bunu karşılamak zorunda. Tüketici kredinin faizlerini ödemezse, banka alacağını firmadan tahsil ediyor. Firma da bankaya ödediği parayı müşteriden istiyor.

Yanıltıcı reklam
Denenmiş, onaylanmış olduğu ileri sürülen bazı reklamlar tüketiciyi yanıltıyor. Deneyde test metodu, testi yapanların teknik bilgileri, testin hangi şartlarda yapıldığı önemlidir. Bu unsurlar sonucu tamamen değiştirebilir. Ürünün testi yapılırken numunenin nereden alındığı da çok önemli. Numunenin üretim bandından, depodan ve piyasadan olmak üzere 3 aşamadan alınması gerekiyor.

E-mail adres satışı
Net-Pa adlı bir şirket, reklam vermek isteyen firmalara sözde e-mail adresi satıyor. İnternet kullanımının artmasıyla, internetten para kazanmaya çalışan uyanıklar da artıyor. Firma "Artık reklam için masraf yapmayın. Reklamlarınızı bedavaya getirin" sloganıyla 100-200 dolardan cd satışı yapıyor.

Net-Pa İnternet Üst Kurulu'nun da dikkatini çekti. Firmanın faaliyetleri incelemeye alındı. İsteğiniz dışında, zorlayıcı nitelikte gönderilen e-maillerin adı spam'dir. Spam alan kişi, gönderenden daha fazla masraf yapar. Kısaca bu reklam, gönderildiği her internet kullanıcısına zarar veriyor.


Copyright © 2000, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır